James Foley: Vaša zemlja vas treba

James FoleyVaša zemlja vas treba. Treba vašu poslovnu umješnost. Treba vaš poduzetnički duh. Vi ste najveća nada za budućnost Hrvatske. Hrvatskoj danas najviše treba puno korištenje njezinih ljudskih potencijala kako bi se otvorila radna mjesta, postigao prosperitet i stvorila nada za budućnost. A to se može postići samo ako poslovna zajednica i privatni sektor u cjelini odigraju svoju pravu ulogu kao motor razvoja i generator nacionalnoga bogatstva... Iako je dobrim dijelom uspješno proveden, hrvatski prijelaz na slobodno tržište nije dovršen, piše američki veleposlanik James Foley na stranicama Vjesnika. Pročitajte ...

O NOVOM MODELU RASTA HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Poslovni dnevnik i časopis Banka organizirali su konferenciju o Novom modelu rasta hrvatskoga gospodarstva na kojoj su u cjelodnevnoj raspravi okupili političku, ekonomsku i znanstvenu elitu, a jedan od zaključaka skupa (Država je loš investitor, a želi li naprijed, Hrvatska svoj razvitak mora temeljiti na privatnim investicijama) proizišao je iz izlaganja niza panelista: od američkoga veleposlanika u Hrvatskoj Jamesa B. Foleya, preko glavne ekonomistice Svjetske banke, sveučilišnog profesora Ive Bićanića, do neovisnih analitičara i Vladinih savjetnika.

 

AMERIČKI VELEPOSLANIK ZA VJESNIK

JAMES FOLEY:

Za budućnost Hrvatske najvažniji je njezin ljudski potencijal

Piše: James Foley / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

Hrvatski narod od države očekuje ekonomsku sigurnost, čak i to da ona bude izvor nacionalnoga bogatstva. To je savršeno razumljivo u zemlji u kojoj se do prije samo 20 godina živjelo u takvom gospodarskom sustavu, ma koliko on bio neučinkovit.

Hrvatska je u tome poput drugih europskih zemalja, koje od države očekuju veću ulogu u socijalnoj sigurnosti nego što je to slučaj u Sjedinjenim Državama. Ali, naposljetku, svaka zemlja mora biti u stanju platiti ekonomski model koji želi.

hrvatskaŠvedska i Njemačka, na primjer, imaju iznimno izdašne sustave socijalne skrbi, no njih financijski prate najnaprednija kapitalistička gospodarstva u svijetu. Za razliku od njih, Hrvatska je možda već dosegla točku kad u zemlji ima više umirovljenika i nezaposlenih nego zaposlenih.

Takav sustav ne plaća država - plaćaju ga porezni obveznici. A nema dovoljno produktivnog i zaposlenog stanovništva da podmiri troškove države. Njih je moguće u potpunosti financirati samo zaduženjem, a ono ne može beskonačno trajati. To vrijedi i za moju zemlju u kojoj je deficit postao neodrživ i država mora naučiti živjeti u skladu s mogućnostima.

Najvažniji čimbenik u vašem uspjehu i u uspjehu vaše zemlje nije nešto o čemu može odlučiti država ili propisati vlada ili politička stranka. To je razvoj poduzetničkog duha. Takav duh u Hrvatskoj već postoji.

Ova zemlja ima veliku snagu mozgova i kreativnost i poznajem brojne hrvatske poduzetnike koji u radu primjenjuju vrhunske inovacije. No, kako bi taj duh ojačao i proširio se, više građana trebat će pokazati volju da prihvati rizike koji su nužni pratilac nagrada što ih donosi ekonomska sloboda.

Najvažniji savjet koji mogu ponuditi za razvoj poduzetničkog društva jest da se ne treba bojati promašaja. Obilježje uspješnog poduzetnika najčešće nije da je riječ o bogatom geniju s magičnom formulom, nego o muškarcu ili ženi koji su spremni suočiti se s neizvjesnošću i neprilikama.

Povijest je prepuna primjera poduzetnika koji su mnogo puta promašili dok nisu došli do uspjeha. Slavni američki izumitelj Thomas Edison jednom je rekao: "Genij čini jedan posto inspiracije i 99 posto perspiracije (znoja)". To je tvrdnja čovjeka koji je mnogo puta promašio ...

PROČITAJTE VIŠE ...

james foley

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and no members online