Nema Europe za mlade: Sve dublja društvena kriza prijeti opstanku EU

Socijalna kriza u EUNajgora dužnička kriza u Europi možda jest završila u smislu financijskog kaosa, no daleko veća opasnost sada je socijalna kriza koja bi mogla razoriti Europsku uniju i slomiti jedinstvenu europsku valutu, piše Reuters. "Ako pogledate nezaposlenost u južnoj Europi, situacija očito nije socijalno održiva. Izgledi za te države jako su loši", rekao je Zsolt Darvas, znanstvenik think-tanka Bruegel iz Bruxellesa. Europski čelnici sve su svjesniji socijalne dimenzije krize, no tek sada, nakon više od tri godine, počeli su poduzimati mjere za rješavanje problema, poput inicijative Jamstvo za mlade, usvojene ovaj tjedan ...

BRUXELLES

Sve dublja društvena kriza prijeti opstanku EU

Izvori: Reuters, SEEbiz.eu

Politički i ekonomski analitičari koji su sudjelovali na Reutersovu summitu o budućnosti eurozone, održanom ovaj tjedan u Bruxellesu, ocijenili su da je odluka Europske središnje banke (ECB) u rujnu o neograničenom otkupu državnih obveznica samo dio rješenja te da nije učinila ništa da bi se spriječila sve gora socijalna situacija.

Sve veće nezadovoljstvo javnosti postalo je očito na nedavnim izborima u Italiji, gdje su birači odbacili štednju koju je provodio bivši premijer Mario Monti, a koju zagovara Europska unija.

Slični problemi ključaju u Španjolskoj i Grčkoj, gdje je stopa nezaposlenosti među mladima preko 50 posto, a u nešto manjoj mjeri i u Portugalu i Irskoj. Štrajkovi i prosvjedi postali su uobičajeni širom Europe, od Belgije do Cipra i Francuske.

"Ako pogledate nezaposlenost u južnoj Europi, situacija očito nije socijalno održiva. Izgledi za te države jako su loši", rekao je Zsolt Darvas, znanstvenik think-tanka Bruegel iz Bruxellesa.

Europski čelnici sve su svjesniji socijalne dimenzije krize, no tek sada, nakon više od tri godine, počeli su poduzimati mjere za rješavanje problema, poput inicijative Jamstvo za mlade, usvojene ovaj tjedan.

Incijativa predviđa da se svakoj mladoj osobi do 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla ponudi novi posao, nastavak školovanja, dodatno osposobljavanje ili stažiranje.

Takvi programi se već neko vrijeme provede u nekim zemljama poput Austrije i Finske, gdje su dali vrlo dobre rezultate.

U Višegodišnjem financijskom okviru (MFF) Europske unije za razdoblje 2014.-2020. predviđeno je šest milijardi eura za zapošljavanje mladih, naročito u regijama s visokom stopom nezaposlenosti.

Analitičari su, međutim, zabrinuti da bi to moglo biti premalo.

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online