Proslava 100. godina Hajduka

100 godina HajdukaPovodom stotog rođendana Hajduka brojne podružnice Torcide, pa tako i Torcida Orij, Torcida Dugi Rat, Torcida Duće, Torcida Omiš,.. sva su frekventnija mjesta u svojim mjestima okitile Hajdukovim zastavama, trakama, zastavicama,... Pripreme za veliku feštu koja će kulminirati u nedjelju kada na Poljud dolazi Slavija iz Praga, ulaze u svoju završnu fazu. Biti će ludo u Splitu ovaj vikend, biti će ludo u cijeloj biloj Dalmaciji, a neki torcidaši su se zaputili i u "rodilište", u Prag, na rođendansko pivo u "Fleka", gdje su prije 100 godina Dalmatinski studenti osnovali Hajduka i potom donijeli u Split prvi balun. Torcida sprema još niz iznenađenja.. Raspored onog što je već poznato donosimo u nastavku ...

100 GODINA HAJDUKA!

osnivači Hajduka
Četvorica splitskih studenata, Fabjan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević koji su studirali u Pragu i oduševljavali se igrom nogometnih klubova Slavije i Sparte iz te europske metropole, došli su na ideju da i u svom gradu osnuju nogometni klub (osim spomenutih i Vladimir Šora se također smatra jednim od osnivača Hajduka)
 

Hajduk živi vječno!

Izvor: hnkhajduksplit.bloger.hr

Priča o Hajduku počinje u veljači 1911. godine kad su četvorica splitskih studenata donijela prvu nogometnu loptu iz Praga u Split, gradu bogate sportske tradicije, u kojem je Hajduk nedugo zatim izrastao u veliki nogometni klub i uvijek ostajao na toj razini unatoč tomu što mu je svaki rat prekidao djelatnost. Valjda i zbog toga ovaj klub oduvijek prati slogan njegovih navijača "Hajduk živi vječno".

Hajduk nikada nije napustio prvoligaško društvo niti je mijenjao ime, iako je imao burnu prošlost egzistirajući u svojoj dugoj povijesti u čak četiri države: Austro-Ugarskoj, prvoj pa drugoj Jugoslaviji, te konačno u Hrvatskoj.

Hajduk nekad

Po domaćim i europskim rezultatima Hajduk je najuspješniji hrvatski klub. Iza njega stoji 17 osvojenih prvenstava i 13 nacionalnih Kupova.

U Europi Hajduk je u svim natjecanjima od Kupa prvaka, preko Kupa UEFA-e, također imao zapaženih rezultata, pa je u tri navrata u Kupu prvaka dogurao do četvrt-finala: 1975/76 kada je eliminiran od PSV-a, zatim 1979/80 kad je bio bolji HSV, a 1994/95 u Ligi prvaka eliminirao ga je kasniji prvak Ajax. U Kupu pobjednika Kup natjecatelja 1973. godine Hajduk je igrao u polufinalu, ali je engleski Leeds bio bolji, te 1977/78 u četvrtfinalu kada ga je izbacila austrijska Vienna na jedanaesterce. U Kupu UEFA-e Hajduk je jednom igrao u polufinalu 1983/84, ali je dalje otišao Tottenham, a 1985/86 u četvrtfinalu kada ga je eliminirao Waregem.

Stari Plac

Kroz tako dugu, bogatu, ali i jedinstvenu povijest koju je naravno nemoguće sažeti u ovih nekoliko redaka, Hajduk ima bezbroj specifičnosti:

Prva, da je 1924. godine cijela momčad nastupila kao reprezentacija države osim vratara jer je on bio strani državljanin, druga da je na njegovoj utakmici u jeku drugog svjetskog rata, 1944. godine u Bariju, bilo čak 50.000 gledatelja, treća da je 1950. godine osvojio prvenstvo bez ijednog poraza, četvrta da je u razdoblju od 1970. do 1980, godine osvojio devet trofeja, peta da je 1979. sagradio tada najljepši stadion u Europi s kapacitetom većim od 50.000 gledatelja...

Poljud

A možda i to da je preko 180 igrača ovog kluba igralo u najboljim državnim reprezentacijama, 11 olimpijskih medalja nose hajdukovi igrači, Hajduk je igrao na gotovo 500 stadiona, u 80-tak država na svim kontinentima, primali su ga mnogi veliki svjetski državnici, a cijeli ga njegov život prate izuzetno vjerni navijači i njihov najvatreniji dio "Torcida".

Torcida

 

PROSLAVA 100 GODINA HAJDUKA

hajduk i torcida
 

Petak

20:30  Makarska, sportska dvorana - Veliki glazbeni spektakl organiziran u čast stogodišnjaka. Nastupaju: Mate Mišo Kovač, Vinko Coce, Zorica Andrijašević i klapa Iskon.


Subota

09.30  Polaganje vijenca na sjevernoj tribini poljudskog stadiona na spomen ploču preminulim navijačima

10.00  Polaganje vijenca na Lovrincu u znak sjećanja na sve preminule hajdukovce

12.00 - 14.00  Druženje igrača Hajduka s navijačima na Rivi

21.00  Prezentacija HRT-ovog filma u poljudskoj kino-dvorani, osvjetljenje Poljuda u Hajdukovim bojama

00.00  Vatromet

hajduk i torcida


Nedjelja

09.30  Misa u Sv. Duji nakon koje će uzvanici preko Rive uz pratnju glazbe HRM krenuti do zgrade HNK

11.00  Svečana akademija u splitskom HNK u režiji Krešimira Dolenčića

14.00  Milenijska fotografija u organizaciji Torcide

14.30  Program na stadionu: Limena glazba, mažoretkinje, Spalatine, Filip Dević, KUD Jedinstvo, Brodosplit, padobranci s hrvatskom i Hajdukovom zastavom, te starom loptom, Alen Nižetić, Mladen Grdović...

15.14  Koreografija na cijelom stadionu u organizaciji Torcide

15.15  Prijateljska utakmica Hajduk - Slavia Prag

15.25  Oproštaj Senijada Ibričića od bijelog dresa

16.00  Koreografija na cijelom stadionu u organizaciji Torcide

17.00  Odbrojavanje od 90. do 100. minute uz zabavni program, vatromet konfeta i “raketa”

18.30  Koncert na Rivi uz četiri hajdukovca Cocu, Grdovića, Stavrosa i Bana

19.11  Veliki vatromet kraj Lučke kapetanije uz sirene brodova

Torcida

Bilo ludilo!

Povezani članci

Who's Online

We have 316 guests and no members online