Hrvatska obala novo vruće mjesto za odmor i provod

TuristicaBritanski časopis Guardian, naime, prošle subote je objavio tekst u kojem spominje da je Hrvatska obala novo "vruće mjesto" za partijanje i clubbing, a uz Hrvatsku se još samo Malta i Sicilija navode kao mjesta koja jako dobro zamjenjuju Ibizu. Osim partijanja u Petrčanima kraj Zadra preporučuje i otok Pag i Zrče, a kao dobru referencu za zamjenu Ibize s Jadranom spominje i niske cijene provoda. Navode da se u Hrvatskoj možete provoditi cijelu noć za cijenu ulaza i jednog pića na Ibizi. Niske cijene, predivne plaže, bogata kultura te iznimno očuvana priroda osigurali su nam i titulu najpoželjnije destinacije za odmor u recesiji, tako da nas je britanski Guardian u jednoj drugom istraživanju svrstao u top 5 destinacija za low cost odmor. Prema njihovu mišljenju, za malo novca u Hrvatskoj se može vrhunski odmoriti i provesti ...


ODMOR ZA MLADE

Hrvatska je nova Ibiza u koju dolazi sve više poznatih i slavnih

Vodeći svjetski mediji govore o Hrvatskoj kao top destinaciji s fer odnosom između cijene, kvalitete, ponude i sadržaja

Piše: Boba Blašković / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


party u Hrvatskoj

Jeste li čuli za nadolazeći Garden Festival (od 2. do 11. srpnja), Soundwave festival (23. do 25. srpnja) i Electric Elephant festival (od 27. do 29. kolovoza) u Petrčanima kraj Zadra? Vjerojatno većina nije, no to zapravo i nije toliko važno jer ciljana publika, mladi dobrostojeći Britanci željni dobre zabave, zna za te festivale koji su nam osigurali titulu novih party destinacija u rangu s općepoznatom Ibizom.

Britanski časopis Guardian, naime, prošle subote je objavio tekst u kojem spominje da je Hrvatska novo “vruće mjesto” za partijanje i clubbing, a uz Hrvatsku se još samo Malta i Sicilija navode kao mjesta koja jako dobro zamjenjuju Ibizu.

noćni provod


Vrhunski provod

Britanski Guardian osim partijanja u Petrčanima kraj Zadra preporučuje i otok Pag i Zrče, a kao dobru referencu za zamjenu Ibize s Jadranom spominje i niske cijene provoda. Navode da se u Hrvatskoj možete provoditi cijelu noć za cijenu ulaza i jednog pića na Ibizi.

Niske cijene, predivne plaže, bogata kultura te iznimno očuvana priroda osigurali su nam i titulu najpoželjnije destinacije za odmor u recesiji, tako da nas je britanski Guardian u jednoj drugom istraživanju svrstao u top 5 destinacija za low cost odmor. Bugarska, Turska, Litva, Poljska i Hrvatska po Britancima su zemlje u kojima se, prema njihovu mišljenju, za malo novca može vrhunski odmoriti i provesti.

piće


Niz delicija i restorana

Britanci svojim sunarodnjacima od plaža predlažu obavezan posjet Zlatnom ratu u Bolu na Braču, zabačene plaže na Pelješcu i, naravno, Kornate, a od gradova posjet Rovinju, Šibeniku i Trogiru. Za odličan obiteljski odmor predlažu posjet Malom Lošinju i Zadru, a za gastroturiste cijeli niz delicija i restorana koji će razbuditi nepce i užitke.

Pitate se zašto ne preporučuju Dubrovnik? Razlog je što taj grad cjenovno ne spada u low cost destinacije, no zahvaljujući tom hrvatskom biseru, ali i drugim otocima i jahtaškim destinacijama, CNN nas je uvrstio u top destinaciju za celebrity odmor.

Prije nekoliko mjeseci CNN je, naime, objavio listu poznatih osoba koje će ove godine posjetiti Hrvatsku, a uz već dobroznanoga, čestoga gosta - megapopularnog redatelja Stevena Spielberga - našu bi zemlju prema saznanjima CNN-a trebao posjetiti i Andre Agassi sa suprugom Steffi Graf te niz glumaca s A-hollywoodske liste glumaca poput Gwyneth Paltrow, Roberta De Nira, Clinta Eastwooda i Sharon Stone.

Upravo zbog toga CNN je Hrvatskoj nedavno posvetio i tekst naslovljen “Dubai is out, Croatia is in for celeb travel” u kojem spomine Hrvatsku kao novu destinaciju u koju na odmor dolazi i dolazit će sve više celebrityija.

spiza


Lokalni običaji

U prilog tome da bi naša turistička sezona mogla biti uistinu dobra ide i podatak da je Udruga britanskih turističkih agencija Hrvatsku svrstala na vrh “hotspotova” za 2010. godinu, i to upravo zbog odlične klime, lijepe prirode, bogate kulture i lokalnih običaja, uvjeta za jedrenje i nautiku, ali i zbog onog što je bogatim strancima i poznatima izuzetno važno, a to je visok stupanj sigurnosti, privatnosti i uživanja u anonimnosti.

Sve te, ali i mnoge druge hrvatske adute, poput odlične hrane i vrhunskih vina, prepoznao je i portal Worldtravelguide.net koji je Hrvatsku svrstao u top 10 destinacija na cijelom svijetu u 2010. godini koje morate posjetiti.


festival soparnika
 

Uz Kolumbiju, Indiju, Novi Zeland, Nepal, Južnoafričku Republiku, Mozambik, Abu Dhabi - Hrvatska, Švedska i Turska jedine su europske zemlje koje su se našle na ovogodišnjoj listi najturističkih destinacija.

Što drugo reći nego da se nadamo da su spomenute tekstove mnogi stranci pročitali prije uplaćivanja turističkih aranžmana te da nas u proteklim tjednima, a nadajmo se i mjesecima, očekuje unosna turistička sezona.

soparnik


Ni gore, ni dolje

No, kakav je uistinu odmor u Hrvatskoj te je li primjeren odnos cijene i kvalitete? Statistički gledano, ne spadamo ni u najjeftinije, ali niti u najskuplje zemlje za odmor, a jednako tako i naši hoteli i apartmani nisu ni najbolji, ali ni najlošiji u odnosu na smještaj u drugim zemljama.


Dubrovniku pet zvijezdica

Prema podacima Ministarstva turizma, ovogodišnju turističku sezonu dočekali smo s oko 100.000 kreveta u hotelima i aparthotelima i to većinom onih s tri zvjezdice. Od 577 hotela koliko ih je bilo 5. travnja 2010. godine, čak 311 imalo je tri zvjezdice, 98 samo dvije, a 145 hotela ima četiri zvjezdice.

U Hrvatskoj su početkom sezone bila samo 23 hotela s pet zvjezdica, i to više od pola te brojke u Dubrovniku (čak 13), jedinom gradu koji po mnogim stručnjacima zasluženo može nositi titulu destinacije s pet zvjezdica.


U Novalji svi apartmani imaju klima-uređaj

Crozilla.com je istražio koje županije nude apartmane s najviše sadržaja (pritom se misli na to posjeduje li apartman klima-uređaj, satelitsku antenu, internetski priključak; kako je smještaj prilagođen osobama s invaliditetom; postoji li mogućnost držanja kućnih ljubimaca i na kraju, ništa manje bitan, pogled na more).

- Ličko-senjska županija sigurno je u samom vrhu ovog segmenta turističke ponude jer ima najveći postotak u svim gore navedenim kriterijima. Stoga i ne čudi popularnost Novalje koja se maksimalno trudi ići na ruku svojim sve brojnijim turistima. Cijene smještaja u predsezoni ostale su na visini prošlogodišnjih, a svaki apartman u tom mjestu koji se oglašava na Crozilla.com ima klima-uređaj, dok 30 posto njih svojim turistima nudi i pristup inetrnetu.

smještaj

Senj, koji je također u toj županiji, može se pohvaliti niskom cijenom smještaja od oko 8 eura po osobi, ali i probuđenom svijesti iznajmljivača za osobe s posebnim potrebama. U tom povijesnom gradu oko 38 posto oglašavanih apartmana ima pristup za invalide.

Stoga ovu županiju možemo pohvaliti jer cijenom i pruženim uslugama uistinu ide na ruku turistima. Želite li i svom kućnom ljubimcu priuštiti ljetovanje i odmor u apartmanu u kojem ćete i vi odsjesti, morat ćete nadoplatiti. Cijena za držanje kućnih ljubimaca je između 5 i 10 dodatnih eura po danu. Tek će rijetki apartmani ljubimce primiti besplatno - kažu stručnjaci s portala Crozilla.com.

U Ličko-senjskoj županiji ljubitelji životinja potpuno su zanemareni. U tom su segmentu najsusretljiviji u Šibensko-kninskoj županiji dok su najmanje susretljivi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zanimljiv podatak je da se 2008. godine upravo Dubrovačko-neretvanska županija ponosila najvećim brojem apartmana (59 posto) koji su dopuštali dolazak kućnih ljubimaca. Ista županija danas, nakon samo dvije godine, po tom se pitanju nalazi na predzadnjem mjestu.

U toj su županiji zanemarene i osobe s posebnim potrebama jer je samo 3 posto apartmana prilagođeno toj skupini.

apartmani


Koliko apartmana ima internet?

Korištenje interneta postalo je učestalo kao svakodnevni odlazak u dućan po osnovne namirnice za domaćinstvo, no priključak za internet će se naći tek u rijetkim apartmanima na Jadranu. Već spomenuta Ličko-senjska županija broji 35 posto priključaka iz oglašivačke ponude.

Zadarska i Istarska županija s eu toj kategoriji nalaze na drugom i trećem mjestu, dok u Šibensko-kninskoj županiji samo 3 posto apartmana ima internet.

Povezani članci

Who's Online

We have 244 guests and no members online