Iz Regije..

Kovačić: Naći ćemo novac za dvoranu

Sportska dvoranaVelebna omiška sportska dvorana, u kojoj će se, kako je prigodom predstavljanja projekta rekao tadašnji gradonačelnik Ivan Škaričić, moći igrati i utakmice svjetskog košarkaškog prvenstva, neće biti gotova ove jeseni. Već je sada, naime, jasno kako će ionako pomaknuti rok biti debelo probijen i kako će Omišani biti sretni ako parket u dvorani zaškripi do kraja 2014. godine. Radovi su, istina, poodmakli. Betonsko zdanje zapasalo je dobar dio terena u trokutu između nogometnog stadiona, kampa ‘Galeb’ i ‘Studenčeva’ prodajnog centra, što je samo znak kako je veliki dio novca potrošen. No, Grad do sada ni lipe nije u dvoranu uložio. Sve što se izgradilo, izgradilo se novcem obitelji Josipa Milavića, vlasnika trgovačkog lanca ‘Studenac’, i tvrtke ‘Josa nekretnine’ s kojom je Grad Omiš potpisao ugovor o strateškom partnerstvu pri izgradnji sportske dvorane...

OMIŠ

Gradonačelnik optužuje prethodnika za trošenje novca

Umjesto 7,5 milijuna za dvoranu, Grad sada mora platiti 14 milijuna!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Milavić će, tako stoji u ugovoru, za cijenu od 3.611.000 eura u vlasništvo dobiti malu dvoranu i dvije trećine poslovnih prostora, dok Grad mora osigurati oko milijun eura, za što će dobiti veliku dvoranu s tribinama za 1500 gledatelja i ostatak poslovnih prostora.


Prekid radova

- Uvjeren sam da će Grad bez problema osigurati svoj dio novca, te da će dvorana biti otvorena po planu, a to znači za 18 mjeseci - govorio je početkom prosinca 2011. Ivan Škaričić, tempirajući rezanje vrpce za svibanj 2013. Taman pred lokalne izbore.

Izbori su, eto, prošli, Škaričić više nije gradonačelnik, a dvorana nije dovršena. Radnici osječke ‘Gradnje’ ne žure, jer će ionako - Omišanima to prije ili kasnije netko mora kazati - radovi uskoro biti sasvim obustavljeni. Preciznije, to će se dogoditi nedugo nakon što Milavić uplati posljednju ratu iz svoga dijela ugovora.

omiška sportska dvorana

- Tvrtka ‘Josa nekretnine’ korektno i pošteno podmiruje svoje obveze. Do sada su za dvoranu uplatili oko 19 milijuna kuna, što znači da im je za uplatu ostalo još osam milijuna kuna. Na potezu će, dakle, uskoro biti Grad.U samo tri mjeseca od dolaska na vlast, dug prema dobavljačima uspjeli smo s 31 milijun kuna smanjiti na 25,5 milijuna, no za dvoranu nam fali još 14 milijuna kuna - objašnjava novi omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.

A sada će čuti i obrazloženje kako je moguće da Grad, koji je prema ugovoru za gradnju dvorane trebao ‘uskočiti’ sa 7,5 milijuna kuna, odjednom duguje duplo više.

- Milavićeva tvrtka avansno je Gradu za dvoranu uplatila 4,9 milijuna kuna. Bivša je vlast, međutim, avans potrošila na druge stvari, pa smo sada dužni i taj iznos za dvoranu dati. Umjesto ugovorenih 7,5 milijuna kuna, Grad za dovršetak dvorane mora nabaviti još 14 milijuna kuna, jer se u međuvremenu nagomilalo i više od milijun kuna izvantroškovničkih radova - veli Kovačić.


Naći ćemo novac

Gradonačelnik se nada da će novac uspjeti nabaviti i da će dvorana, ipak uskoro biti gotova. U suprotnom, svjedočit ćemo mučnim sudskim parnicama.

- Tvrtka gospodina Milavića uredno podmiruje obveze, pa nas ne bi iznenadilo da sudskim putem, ako Grad zakaže u financiranju svoga dijela, pokuša ostvariti svoja prava. Isto tako, i izvođač radova bi nas mogao tužiti ako prestanemo s plaćanjem. Uvjeren sam, međutim, da do toga neće doći i da ćemo ipak naći novac za završetak dvorane.

ivan kovačić

Bez obzira na to što je to bio projekt bivše vlasti, nećemo dopustiti da nam se dogodi novi Dom omladine (ambiciozno zamišljen kompleks uz samu Cetinu, a danas nedovršeno betonsko ruglo iz doba Jugoslavije, op.a.). Bit će teško, ali ćemo uspjeti - zaključuje Kovačić.

Povezani članci

Who's Online

We have 355 guests and no members online