Iz Regije..

Gradu Omišu 'Cestar' blokirao račun

Gradu Omišu blokiran je račun. Blokada je provedena na zahtjev splitske tvrtke “Cestar”, s računa je skinuto 1.400.000 kuna, a omiški gradski oci u nevjerici traže pravne savjete što im je činiti. Poglavito jer će im, čim stignu prve sljedeće uplate, s računa biti skinuto još 400.000 kuna, koliko je potrebno da se “Cestar”, prema rješenju o ovrsi Općinskoga suda u Splitu, sasvim namiri, uključujući i kamate. Blokada računa, što je posebno zanimljivo, uslijedila je deset godina nakon nastanka razloga za njezino podizanje te, što je još zanimljivije, samo tjedan dana nakon što je bivši omiški gradonačelnik, naizgled ničim izazvan, svoga nasljednika na sjednici Gradskoga vijeća sarkastično upozorio na to što mu se sprema..., piše Vinko Vuković ...

GRADU OMIŠU BLOKIRAN RAČUN

Piše: Vinko Vuković, Silvana Uzinić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


– Jasno je da je riječ o nečistim poslovima. Grad je, evo vam kopije stanja na računu iz tog vremena pa provjerite, mogao “Cestara” isplatiti kako je htio. Imao je i 17.000.000 oročenih kuna od prodaje gradske imovine, no ni to nije iskorišteno za pokrivanje dugova, nego je pušteno da se dugovi gomilaju i da Grad samo na plaćanje kamata troši milijunske iznose – tvrdi gradonačelnik Ivan Kovačić.


I druga rata se odužila, a žalili se tek sada

Grad Omiš i tvrtka “Cestar” su 25. ožujka 2004. sklopili nagodbu prema kojoj se slažu da Grad duguje “Cestaru” 1.408.510 kuna, te navode da će se “Cestar” odreći polovine tog iznosa ako mu Grad isplati 352.127 kuna do 15. travnja 2004., te još 352.127 kuna do 1. ožujka 2005. godine.

Ako Grad obavi isplatu do navedenih datuma, “Cestar” se odriče ostatka novca te se smatra, stoji u nagodbi, da nema daljnjih potraživanja prema Gradu. No, u slučaju da Grad ne obavi isplatu do navedenih datuma, obvezuje se “Cestaru” isplatiti puni iznos duga, odnosno 1.408.510 kuna.

Grad, kojim je tada upravljao Ivan Škaričić, nije ispoštovao drugi rok uplate. S prvim je bilo sve u redu, novac je odmah nakon nagodbe prebačen na “Cestarov” račun, da bi se druga rata odužila. Prvo je 252.127 kuna uplaćeno sa zakašnjenjem od mjesec dana, da bi preostalih 100.000 kuna “Cestar” dobio šest mjeseci nakon roka. I nikad se, do prije nekoliko dana, na to kašnjenje nisu žalili.


‘Omrsit’ će se s 1,1 milijun kuna više

Na koncu se dogodila apsurdna situacija: Grad je ovršen na iznos od 1.800.000 kuna, što znači da će se “Cestar”, ako žalba nove omiške vlasti bude odbijena, osladiti s 1.100.000 viška u odnosu na prvotno potraživanje.

Dug je, naime, iznosio 1.400.000 kuna, Grad Omiš im je još prije deset godina platio 700.000 kuna, da bi sada dobili preostalih 700.000 kuna, kamatu od 400.000 kuna, te još jednom onih početnih 700.000 kuna, jer je nagodba bila tako sastavljena da Grad, ako zakasni s isplatom, plaća puni iznos duga bez obzira na to koliko je novca do tada uplaćeno “Cestaru”.


Škaričić: 'Nikad ne bih naštetio Omišu'

Ne bih polemizirao s gradonačelnikom Ivanom Kovačićem, želim mu da ostvari sve projekte koje sam mu ostavio i, ako je u stanju, pridoda i poneki svoj. Sve ovo ne radi njegova uspjeha, nego radi uspjeha grada kojem sam 18 godina bio na čelu i građana Omiša koji su me pet puta uzastopno birali”, navodi bivši omiški gradonačelnik Ivan Škaričić.

“Na sjednici Gradskog vijeća nisam bio sarkastičan, kako to navodi novinar, nego jednostavno zabrinut ponašanjem gradonačelnika i njegovih istomišljenika. Nemam nikakve veze s blokadom za koju me gradonačelnik optužuje, niti bih ikada išta učinio u tom smislu da bi to naštetilo Gradu, bez obzira na to tko ga vodi.

A što se tiče duga prema ‘Cestaru’, ne mogu ga komentirati jer nemam uvid u dokumentaciju. Znam samo da sam ovakve teškoće rješavao razgovorima s vjerovnicima i traženjem rješenja problema, tako da Grad unatoč velikim financijskim teškoćama nikada nije bio u blokadi”, navodi Škaričić u svome reagiranju.


Subota: Gradonačelnik i svi oporbeni vijećnici danas prosvjeduju ispred ‘Cestarova’ sjedišta

Izvor: Fošal.hr

Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, uz podršku osam oporbenih gradskih vijećnika (Zorica Terzić, Neven Lelas, Irena Zečić, Jozo Kovačić, Ivan Pajdek, Filip Jurjević, Miljenko Vukasović i Ivan Barišić), u subotu u 11 sati pripređuje konferenciju za novinare ispred sjedišta tvrtke “Cestar” u splitskoj Tršćanskoj ulici, piše dobro informirani omiški portal Fosal.hr.

Bit će to ne samo neuobičajena press konferencija na otvorenom, nego i svojevrsni prosvjed protiv blokade gradskoga računa koju je iniciralo “Cestarovo” čelništvo kako bi naplatilo navodni dug iz 2004. godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online