Naš GUP: Tribina o tome što se Splitu ne smije dogoditi

Stranka Pametno organizira javnu tribinu 'Naš GUP' u četvrtak, 4. veljače, u 18 sati u prostorijama splitskog gradskog kotara Spinut (Matoševa 29). - Izmjene splitskog Generalnog urbanističkog plana su u tijeku, a građani su neinformirani i o njihovu sadržaju i o svojoj ulozi u planiranju. Kako bismo upoznali planerske procese i pripremili se za javnu raspravu, organiziramo treće u seriji predavanja 'Naš GUP', a iskusni i nagrađivani urbanist Borislav Doklestić predstavit će nam na nizu domaćih i stranih primjera kako bi takve dokumente trebalo raditi, ali i negativne posljedice 'urbanizma bez urbanista i građana' - poručuju iz stranke Pametno. - Split nije formuliralo strategiju razvoja, niti pokrenuo gradske projekte, a aktualne su izmjene GUP-a svedene na 'lov na svaku parcelu'. Čini se da je i velik dio struke zaboravio da prostorno planiranje služi stvaranju temeljnih uvjeta za razvoj te zaštiti javnog interesa, a ne ucrtavanju investitorskih želja u planove gradova. Način na koji su pokrenute aktualne izmjene GUP-a nedvosmisleno ukazuje na to da razvojne ideje nema, a javni se interes lažno suprotstavlja često spekulativnom poduzetništvu i stavlja u drugi plan, čime se gradska administracija odriče jedne od svojih osnovnih funkcija - planiranja održivog razvoja Splita - poručuje se u pozivu na tribinu..

NAŠ GUP

Izvor: Pametno, Dalmatinski portal

urbanizamVišedesetljetni rad u Urbanističkom zavodu Grada Zagreba, ali i sudjelovanje na projektu Južni Jadran te na nizu drugih istraživačkih i planerskih projekata u zemlji i inozemstvu, rezultirali su bogatim uvidom na kojem Doklestić temelji kritiku tranzicijskog napuštanja pozitivnih planerskih praksi, zalažući se za sustavno, strateško upravljanje urbanim prostorom.

Njegova nedavno objavljena knjiga 'Zagreb kakav (ni)je' svjedočanstvo je o razlozima likvidacije urbanističkog planiranja i vrlo vrijedan doprinos raspravi, primjenjiv i na Split.

Povezani članci

Who's Online

We have 131 guests and one member online

  • admin