Grubišić: Političke stranke zarobile građane

don ivan grubišić"Kad sustav uspije zatvoriti ljude u sebe i eutanazirati slobodu, tad se s ljudima može raditi što se hoće. Deset posto povlaštenih političara i njihovih umreženih ortaka živi na račun 90 posto građana", izjavio je don Ivan Grubišić u Puli na javnoj tribini "Kakvu Hrvatsku želimo". Dodao je kako političari nemaju legitimitet da vode narod, a Crkva nema pravo sisati lovu građana ...


KAKVU HRVATSKU ŽELIMO

Grubišić: Političke stranke zarobile građane

Piše: M. Jerin / Glas Istre
Izvor: Glas Istre


"Ukoliko ne objave popis birača, tražit ćemo da se izbori proglase neregularnim i da se ponište, bez obzira tko pobijedio. Ni jedni dosadašnji izbori nisu bili demokratski i tako će ostati sve dok i dalje postoji pola milijuna, a po nekim podacima i 700 tisuća, birača više nego što zaista ima punoljetnih osoba koji mogu glasati.

Očito ne postoji politička volja ni u HDZ-u ni u SDP-u da se pravi podaci objave, te ćemo tražiti ostavku onih koji ih skrivaju od javnosti, a o svemu ćemo obavijestiti i europske institucije."

don ivan grubišićNajavio je to don Ivan Grubišić na javnoj tribini "Kakvu Hrvatsku želimo" koja je sinoć organizirana u Puli u sklopu predstavljanja građanske inicijative "Savez za građansku i etičku Hrvatsku" (SGEH), koja će s nedavno umirovljenim hrvatskim svećenikom kao nositeljem liste konkurirati na predstojećim parlamentarnim izborima.

- Političke stranke su zarobile Hrvatsku i na perfidan način stavile građane u zatvor, a kad sustav uspije zatvoriti ljude u sebe i eutanazirati slobodu, tad se s ljudima može raditi što se hoće. Deset posto povlaštenih političara i njihovih umreženih ortaka živi na račun 90 posto građana. Dosta je! Tražimo korjenite promjene i smjene, jer oni koji su nas doveli u ovakvo stanje nemaju više legitimitet da nas vode", rekao je Grubišić.

Revidiranje ugovora između Katoličke crkve i Vatikana jedan je od ključnih programa Saveza.

- Katolička crkva se treba skinuti s državnog proračuna čiji novac bahato troši unatoč katastrofalno teškoj financijskoj situaciji. Lako je graditi crkve od oniksa, treba se pomoći onima koji su zbog oskudice prisiljeni kopati po smeću, veli Grubišić aludirajući na gradnju sjedišta Hrvatske biskupske konferencije.

Jedan od ciljeva SGEH-a, najavljuje Grubišić, je ukinuti sve političke privilegije osim onih koje su stekli invalidi rata i istinski hrvatski branitelji. Zatim, oduzeti nezakonito prigrabljenu imovinu i stvoriti od nje društveni fond za otvaranje novih radnih mjesta.

Smatra da je moguće izaći iz krize bez kreditiranja, što je učinila Latvija koja je smanjila broj državnih službenika na 126, dok ih Hrvatska na osnovu "rodjačkog" zapošljavanja već ima preko 25 tisuća.

- Umjesto toga, hrvatski političari su doveli državu pred bankrot i zadužili je s 50 milijardi eura. Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, po rasipanju državnog novca među najgorima smo u svijetu, a da pritom nisu ni ubrojili crne fondove koje ne koristi samo HDZ već i SDP.

Ne vjerujem da je počeo obračun s kriminalom i korupcijom nego se samo želi ostaviti dojam pred Europom jer onima koji su u pritvoru nije oduzeta imovina te i dalje imaju sve privilegije, napomeno je Grubišić.

- I broj saborskih zastupnika se treba smanjiti na polovicu, ionako ih toliko i bude na sjednicama Sabora. Treba se ograničiti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. Politika je briga za opće dobro, a ne za vlastiti ili stranački interes.

Bilo bi dovoljno da svi slijedimo zlatno pravilo "Ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čini tebi", zaključio je don Grubišić.


Nećemo ni s 'Kukuriku' ni s 'Kukulele'

don ivan grubišić - Na izbore idemo sami, Savez neće koalirati ni s lijevom ni s desnom opcijom, ni s "Kukuriku" ni s "Kukulele", kazao je don Ivan Grubišić. Savez za građansku i etičku Hrvatsku trenutno ima oko 1.540 upisanih članova i još oko 6.000 virtualnih na Facebooku.

Nastao je na tragu ideje koju su prije 15 godina zastupali Ivan Supek, Vlado Gotovac i don Ivan Grubišić kada su donijeli Hrvatsku povelju kao odgovor na pitanje koje je Gotovac često postavljao - Kakvu Hrvatsku hoćemo.

U vijeću saveza su, osim Grubišića, akademik Vlatko Silobrčić, ekonomist Guste Santini, Tonči Majica, bivši odvjetnik i sudac iz Siska koji je ostao bez posla nakon presude protiv Ine, Mirjana Nazor profesorica iz Splita ...


Mediji nisu slobodni

Grubišić je svjestan da Savez teško može nositi s medijskom kampanjom koja ide na ruku glavnim strankama.

- Mediji nisu slobodni, čast nekim novinarima, ali oni nisu redakcija koja kroz kapaljku pušta informacije, kazao je.

Povezani članci

Who's Online

We have 290 guests and no members online