Dobro, a kakvu vlast trebamo?

Mirko Klarić na javnoj tribiniNa dvosatnoj tribini održanoj ovoga četvrtka na Pravnom fakultetu Splitu u organizaciji udruge Cenzura plus, puno se govorilo, ali se malo toga reklo, posebno na temu - kakvu vlast trebamo, što je bio naslov tribine, kako je primijetio jedan od posjetitelja. Najzanimljivije je, po običaju, bilo kada su došla na red pitanja iz publike – tako smo saznali koliko je zaposlenih u Banovini, kako otpustiti nekoga u lokalnoj upravi te zašto su Rijeka i Zadar napredniji od Splita... Troje govornika iskoristili su priliku za monolog, u prvom redu profesor Mirko Klarić koji je za govornicom proveo najviše vremena, zatim Anđelka Visković, zamjenica splitskog gradonačelnika, koja je održala ublaženu verziju predizbornog govora, a najmanju je minutažu nažalost dobila najzanimljivija govornica večeri – Patricija Granić iz Udruge Sunce..., piše Maja K. na portalu splitske Info Zone ...

JAVNA TRIBINA

Dobro, a kakvu vlast trebamo?

Puno se govorilo, ali se malo toga reklo, posebno na temu - kakvu vlast trebamo, što je bio naslov javne tribine

Piše: Maja K. / Info Zona
Izvor: InfoZona.hr

Klarićevo izlaganje nipošto nije bilo neinformativno – saznali smo dosta o lokalnoj upravi i njenim ograničenim mogućnostima te problemima na terenu.

Tko dođe na vlast malo toga može promijeniti

– Temeljni, presudni problem su javna poduzeća. Lokalna uprava se prva percipira kao problem jer je najbliža građanima – rekao je Klarić. Prema njegovom mišljenju, osoba koja dođe na vlast, sve i da ima ogromnu želju za promjenom, naći će se pred zidom problema zbog ograničenih resursa kojima raspolaže te zakonskim ograničenjima.

– Lokalna samouprava ima dvije temeljne ovlasti: upravljanje prostorom i komunalne djelatnosti – pojasnio je Klarić. – Taj se model smatra inače jednim od boljih u svijetu, ali u Hrvatskoj u praksi ne funkcionira jer smo siromašna država – dodaje.

 Dobro, a kakvu vlast trebamo?

Klarić smatra da su Županije problematične jer ustvari nitko ne zna koja im je funkcija. – Problemi se godinama guraju pod tepih, a kad se nešto pokušava mijenjati, dira se u osinje gnijezdo – objašnjava. Smatra da je sada, zbog stanja u kakvom je država, i zbog činjenice da se državni proračun slabo puni, a dogodine će trebati plaćati i članarinu Uniji, budućnost još neizvjesnija.

– U budućnosti će se morati mijenjati lokalna samouprava. Bilo bi dobro da se držimo Europske povelje o lokalnoj upravi i samoupravi koju smo potpisali. Trebamo početi provoditi zakone koji su sada mrtvo slovo na papiru – zaključio je Mirko Klarić.

Moderatorica tribine, Blagica Kujundžić, predsjednica Cenzure plus, konstatirala je kako je upravo boljka modernih demokracija otuđenje građana od uprave ...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 106 guests and no members online