Ivan Ugrin: Mediji proživljavaju duboku krizu

ivan ugrinU Hrvatskoj postoje tri najveća financijska, gospodarska i medijska centra: Adris, Agrokor i EPH, a medijski je prostor podijeljen između Styrije i EPH. Nacionalna HTV je deklarativno javna i pod ingerencijom Sabora, ali se po potpunoj vulgarizaciji i komercijalizaciji ne razlikuje se od RTL- a i Nove TV - istaknuo je u svom lucidnom izlaganju novinar i publicist "Slobodne Dalmacije" Ivan Ugrin tijekom tribine koja se na temu "Mediji - nositelji ili stvaratelji istine ?" održala u dvorani pape Ivana Pavla Drugog u samostanu Klarisa u povijesnoj jezgri Dubrovnika, piše Slobodna Dalmacija ...


JAVNA TRIBINA

Ivan Ugrin: Mediji proživljavaju duboku krizu

Piše: Ahmet Kalajžić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

U vrijeme opće krize i besperspektivnosti hrvatskog društva i naši mediji proživljavaju duboku krizu. Premalo je ideja kako se izvući iz te krize. Kratkoročno se poseže za senzacionalizmom, iako je javnost time zasićena.

Ivan Ugrin

Pojašnjavajući "kako stvari klapaju u vezi medija" Ugrin je citirao Noama Chomskog, Susan Sontag, Ivana Zvonimira Čička te pape Ivana Pavla Drugog i Benedikta XVI, ali i knjigu "Zapisi Sionskih mudraca" te ustvrdio da se "trenutačno stanje u medijima i načini kako se njima manipulira u svijetu i Hrvatskoj može sažeti u jednu rečenicu: laž je postala istinom koju centralizirani mediji mijese i recikliraju, želeći je učiniti sveprisutnom i samorazumljivom, jedinom mogućom, a centralizacija medija kao moćnog alata programiranja svijesti završena je i od mitskog 11. rujna niti se taji niti skriva.

Vezu crkve i medija Ugrin je ilustrirao zalaganjem pape Benedikta XVI za uvođenje medijske infoetike: Kada komunikacija izgubi svoje etičko uporište i izmakne društvenoj kontroli, na kraju više ne vodi računa o tome da čovjeku pripada središnje mjesto i zato je nužno da mediji ljubomorno brane osobu i potpuno poštuju njezino dostojanstvo.

Predavanje je bilo vrlo posjećeno te je pobudilo golemi interes a posjetitelji su, među kojima i biskup dubrovački Mate Uzinić, postavljali brojna pitanja na koja je Ugrin nadahnuto odgovarao.

Na kraju, pamtit će se njegova tvrdnja kako "nikad nije gubio nadu da će objektivno i istinito novinarstvo opet biti poželjno i uvažavano a na stranicama novina i internet- portalima, TV i radijskim emisijama svoje mjesto naći i druge vijesti, da ne čitamo samo ono što nas čini nesretnijima bez obzira koliko je neutaživa naša znatiželja za senzacijama".

Povezani članci

Who's Online

We have 77 guests and no members online