Tribina: Zašto je važan drugi mirovinski stup?

Javna tribina pod nazivom “Zašto je važan drugi mirovinski stup?” u organizaciji stranke “Pametno” održala se u prostoru splitskog kotara Spinut. Aktualnom temom prijedloga zamrzavanja uplata u drugi mirovinski stup pozabavio se ekonomist i znanstveni savjetnik zagrebačkog Ekonomskog instituta, Danijel Nestić. Kroz nešto više od sat vremena. Nestić je slušateljima pokušao približiti osnovne razloge za uvođenje drugog mirovinskog stupa, pojasniti kako on danas funkcionira, te zbog čega bi zamrzavanje uplata ili njegovo ukidanje bilo loše za buduće mirovine i dugoročnu fiskalnu stabilnost u Hrvatskoj.

Piše: Martina Melvan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Drugi mirovinski stup je obvezno mirovinsko osiguranje u sustavu individualne štednje i odnosi danas 5 posto uplata za mirovinu, dok na prvi stup odlazi 15 posto. Siguran je jer ga zakon vrlo precizno određuje, a zakonska regulacija se odnosi i na Društva za upravljanje fondovima koja njime upravljaju, tako da ga ne mogu baš ulagati gdje god požele - pojasnio je Nestić.

Istaknuo je da zamrzavanje uplata nije dobra ideja, budući da je u 2014. godini prekomjerni deficit iznosio preko pet posto BDP-a, a zamrzavanjem pet milijardi iz drugog mirovinskog stupa država će i dalje imati preko 3.5 posto deficita.

- To znači da nećemo riješiti problem s Europskom unijom, već da ćemo samo zakinuti sredstva za buduće mirovine, i ako hoćete, time ćemo napraviti pet koraka unatrag... Država si želi olakšati trenutnu situaciju otežavanjem budućnosti - komentirao je Nestić.

- Trebamo smisliti kako da povećamo mirovine bez ugrožavanja fiskalne stabilnosti. Potrebno je postrožiti kriterije za prijevremenu mirovinu, te vratiti dodatak na mirovinu od 27 posto za drugi stup. Njegovim jačanjem osigurat će se veće mirovine, te smanjiti opterećenje proračuna kojeg je svakako potrebno urediti - zaključio je Nestić.
 


JAVNA TRIBINA

Zašto je važan drugi mirovinski stup?

Argumentiranom raspravom i odgovornom politikom do boljeg mirovinskog sustava

PAMETNO vas poziva na javnu tribinu "Zašto je važan drugi mirovinski stup?" koja će se održati u petak, 19. veljače 2016. godine u 18 sati u Splitu, u prostorijama kotara Spinut, Matoševa 29. Ugledni ekonomist i znanstveni savjetnik iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. sc. Danijel Nestić obrazložit će osnovne razloge za uvođenje drugog mirovinskog stupa, kako on danas funkcionira i zašto smatra da zamrzavanje uplata ili ukidanje drugog stupa nije dobro za buduće mirovine i dugoročnu fiskalnu stabilnost u Hrvatskoj.

umirovljenici

Ne budite ljeni, dođite na tribinu i pitajte sve što vas zanima o drugom mirovinskom stupu: što je to drugi stup, čemu služi, gdje se nalazi novac, odnosno mjesečne uplate u mirovinske fondove, kako se upravlja tim sredstvima, u što se ona ulažu, tko na njima zarađuje, mogu li se ta sredstva podići, nasljeđivati, tko i kako isplaćuje mirovine kada se steknu uvjeti za nju, koliko su ta sredstva sigurna, što ako mirovinski fond propadne i slično.

Prijedlog zamrzavanja uplata u drugi mirovinski stup izazvao je otvorenu raspravu među stručnjacima i građanima o svrsishodnosti ovog dijela mirovinskog sustava kao i o budućnosti mirovina u Hrvatskoj.

Kako bismo bolje upoznali naš mirovinski sustav, i drugi mirovinski stup, ugledni ekonomist i znanstveni savjetnik iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. sc. Danijel Nestić obrazložit će osnovne razloge za uvođenje drugog mirovinskog stupa, kako on danas funkcionira i zašto smatra da zamrzavanje uplata ili ukidanje drugog stupa nije dobro za buduće mirovine i dugoročnu fiskalnu stabilnost u Hrvatskoj.

U javnosti, čini se, postoji dosta nerazumijevanja o tome što je to drugi stup, čemu služi, gdje se nalazi novac, odnosno mjesečne uplate u mirovinske fondove, kako se upravlja tim sredstvima, u što se ona ulažu, tko na njima zarađuje, mogu li se ta sredstva podići, nasljeđivati, tko i kako isplaćuje mirovine kada se steknu uvjeti za nju, koliko su ta sredstva sigurna, što ako mirovinski fond propadne i slično. Ova je javna tribina prilika da potražimo odgovore na ovakva i slična pitanja.

Bolje upoznavanje s funkcioniranjem drugog mirovinskog stupa i mogućim posljedicama njegovog zamrzavanja, ukidanja ili čak jačanja, čini nas spremnijima za politički proces i podupiranje one odluke koje će nam omogućiti ostvarivanje boljeg mirovinskog sustava i većih mirovina bez ugrožavanja financijske stabilnosti zemlje.

Moderatorica tribine je prof.dr.sc. Maja Vehovec, članica Predsjedništva Pametno i znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta Zagreb, koja u svojim radovima i javnim nastupima promiče financijsku i mirovinsku pismenost u Hrvatskoj.

Crtica o gostu

Dr. sc. Danijel Nestić je znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Doktorirao je 2002. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na temu ekonomskih nejednakosti u Hrvatskoj. Bavi se istraživanjima iz područja siromaštva, politike plaća, industrijskih odnosa i mirovina. Bio je voditelj nekoliko projekta u okviru kojih su pripremljene dugoročne projekcije mirovina i mirovinskih izdataka. Član je Povjerenstva za fiskalnu politiku, stručnog i neovisnog tijela ustanovljenog od strane Hrvatskog sabora radi ocjene stanja javnih financija i poštivanja fiskalnih pravila.

Obrazloženje teme

Hrvatska je reformom mirovinskog zakonodavstva iz 1998. godina započela uspostavu novog mirovinskog sustava koji je realiziran uvođenjem drugog i trećeg mirovinskog stupa početkom 2002. godine. Iako je nakon toga bilo i brojnih i značajnih intervencija u zakone koje reguliraju mirovine i mirovinski sustav, i dalje su zadržane osnovne konture reformiranog sustava.

Projekcije budućih kretanja mirovina koje su pripremljene za potrebe izvještaja Europske komisije o fiskalnim učincima starenja stanovništva (2015 Ageing Report i 2015 Adequacy Report) pokazuju da sadašnji sustav omogućava postizanje fiskalne održivosti, ali će buduće mirovine biti razmjerno niske. Omjer između prosječne starosne mirovine i prosječne plaće mogao bi se dodatno smanjiti i biti jedan od najnižih u Europskoj uniji.

Uz to, Hrvatska je danas suočena s ozbiljnim makroekonomskim i fiskalnim neravnotežama i potrebom hitne konsolidacije proračuna. U takvoj se situaciji, kao jedna od opcija za fiskalno uravnoteženje, pojavljuju i prijedlozi o ukidanju drugog mirovinskog stupa, a neke od rasprava ukazuju na manjak ključnih informacija važnih za kvalitetno donošenje odluke o tome.

Povezani članci

Who's Online

We have 85 guests and no members online