Kome treba ta popularizacija znanosti?

Dr.sc. Saša Ceci, fizičar čestica s CERN-a i Instituta Ruđer Bošković u ponedjeljak 30. rujna 2019. u 12 sati u amfiteatru A0-1 na PMF-u u Splitu održati će predavanje pod nazivom "Kome treba ta popularizacija znanosti?".
- Znanstvenici popularizaciju znanosti najčešće doživljavaju na jedan od dva načina - ili kao zabavu ili kao muku. Obično je zabavno pokazivati klincima iz osnovne škole neke atraktivne eksperimente. A svima nama je muka kad svoje istraživanje moramo “zaglupiti” da bismo ga mogli predstaviti medijima ili široj javnosti. Ako istražujemo nešto što je zaista važno i izazovno, želimo da to drugi znaju, prepoznaju i razumiju. “Zaglupiti” neki koncept može svatko, ali izvući njegovu suštinu i pokriti sve njegove kjučne aspekte na svima razumljiv i zanimljiv način zahtjeva određenu vještinu. Vještinu koju dobivamo radeći popularizaciju znanosti na pravi način. Zato je korisno uložiti dodatan trud i steći malo više iskustva u znanstvenoj komunikaciji i popularizaciji. Ali to je tek početak ove priče. Zašto je popularizacija znanosti ključna za sva moderna društva, čut ćemo na predavanju - kazao je Saša Ceci koji će u nedjelju, 29.9. u 19 satu u Galeriji umjetnina predstaviti svoju knjigu "Blesimetar drugi". U knjizi iznosi činjenice i znanstvenu istinu, kako je on to vidi, o fizici svakodnevnih fenomena poput plime i oseke, ljentih oluka, cvrčanju cvrčaka, sunačnju, ali i o cijepljenju, GMO-u, globalnom zatopljenju ili nuklearnoj energiji.. Baš kao i prva knjiga, Blesimetar Drugi kompilacija je tekstova koje je autor objavio na svom Facebook profilu i blogu te raznim medijima.

Kome treba ta popularizacija znanosti?

Izvor: InfoZona.hr

Critca o autoru

Dr. sc. Saša Ceci jedan je od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element za što je dobio državnu nagradu za znanost 2015. godine. Dopredsjednik je Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i dvije istoimene knjige), jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu.

Povezani članci

Who's Online

We have 77 guests and no members online