Najnoviji rezultati potrage za Higgsovim bozonom – uočavanje nove čestice

ivica puljakProfesor Ivica Puljak, profesor fizike na FESB-u i član CERN-ove CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje koordinira rad od oko 100-tinjak fizičara iz cijelog svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom u utorak će održati predavanje na kojem će predstaviti najnovije rezultate ATLAS i CMS kolaboracije u potrazi za ovom subatomskom česticom. Standardni model je jedna od najfundamentalnijih teorija u prirodi, koja vrlo uspješno opisuje svojstva elementarnih čestica i tri od četiri osnovne sile koje djeluju između njih: elektromagnetsku, slabu i jaku nuklearnu silu. U potpunosti je u skladu s kvantnom fizikom i teorijom relativnosti ujedinjenim u tzv. kvantnu teoriju polja, a potvrđena je u svim do sada izvedenim eksperimentima. Kao i svaka druga teorija u znanosti, to nije kompletna teorija prirode, jer na primjer ne uključuju gravitaciju, niti objašnjava porijeklo mase elementarnih čestica. Glavni cilj Velikog sudarača hadrona u CERN-u je pronalazak mehanizma kojim čestice dobivaju masu. To se pojednostavljeno kaže “potraga za Higgsovim bozonom”, a pored svih uspjeha Standardnog modela u opisu prirode, nije moguće točno predvidjeti masu Higgsovog bozona, pa je potrebno pretražiti cijelo područje mogućih masa. U srijedu 04. srpnja 2012. u CERN-u su ATLAS i CMS kolaboracije predstavile svoje najnovije rezultate potrage za Higgsovim bozonom Standardnog modela, koji će se predstaviti u ovom predavanju, koje počinje u utorak u 9 sati na FESB-u, u dvorani B402. Zbog velikog interesa javnosti, predavanje će se održati i u srijedu, 11. srpnja, u Kinoteci Zlatna vrata, s početkom u 20 sati. Sažetak predavanja i kratki životopis predavača pročitajte u nastavku. U utorak na FESB-u, u srijedu na "znanstvenom kafiću", a na jesen u "znanstvenoj konobi" u Dugom Ratu ...

ZNANOST

NAJNOVIJI REZULTATI POTRAGE ZA HIGGSOVIM BOZONOM - UOČAVANJE NOVE ČESTICE

Izvor: FESB.hr, DalmacijaNews

fizičariStandardni model jedna je od najfundamentalnijih teorija u prirodi, koja vrlo uspješno opisuje svojstva elementarnih čestica i tri od četiri osnovne sile koje djeluju između njih: elektromagnetsku, slabu i jaku nuklearnu silu. U potpunosti je u skladu s kvantnom fizikom i teorijom relativnosti ujedinjenim u tzv. kvantnu teoriju polja, a potvrđena je u svim do sada izvedenim eksperimentima. Ali kao i svaka druga teorija u znanosti, to nije kompletna teorija prirode, jer ne uključuju, na primjer, gravitaciju, niti objašnjava porijeklo mase elementarnih čestica.

Glavni cilj Velikog sudarača hadrona (Large Hadron Collider, LHC) u CERN-u je upravo pronalazak mehanizma kojim čestice dobijaju masu, što se pojednostavljeno kaže “potraga za Higgsovim bozonom”. Pored svih uspjeha Standardnog modela u opisu prirode, nije moguće točno predvidjeti masu Higgsovog bozona, te je potrebno pretražiti cijelo područje mogućih masa.

U srijedu, 4. srpnja 2012., u CERN-u su kolaboracije ATLAS i CMS  predstavile svoje najnovije rezultate potrage za Higgsovim bozonom Standardnog modela, koji će biti predstavljeni u ovom predavanju.

Pogledajte izvrstan BBC-jev dokumentarac "The Hunt For Higgs" (Potraga za Higgsovim bozonom)


Crtica o predavaču

Ivica PuljakIvica Puljak redoviti je profesor fizike na splitskom FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu.

Od 1994. godine, član je CMS kolaboracije, gdje koordinira rad od oko 100-tinjak fizičara iz cijelog svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Od 1. listopada. ove godine provodi godinu sabaticala u CERN-u, gdje direktno sudjeluje u potrazi za Higgsovim bozonom. Član je i MAGIC kolaboracije, koja upravlja dvama teleskopima za detekciju gama zraka na Kanarskim otocima.

Autor je više od 100 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 256 guests and no members online