Ivica Puljak: Je li riječ o Higgsovu bozonu znat će se kroz deset do petnaest godina

Ivica PuljakSve što možemo reći jest da smo dokazali novi fenomen i da je riječ o čestici koju možemo nazvati bozon. Je li riječ o Higgsovu bozonu znat će se kroz deset do petnaest godina. Najveće postignuće istraživanja u koje je uključeno tri tisuće znanstvenika iz cijelog svijeta jest da su paralelni pokusi u dva akceleratora, velikom ATLASU i manjem CMS-u pokazala iste rezultate. Peter Higgs dobit će Nobelovu nagradu kad se potvrdi postojanje čestice nazvane po njemu – kazao je prof.dr. Ivica Puljak, predavač na splitskom FESB-u, koji je na predavanju u velikoj dvorani fakulteta predstavio najnovije rezultate potrage za česticom koja bi mogla objasniti nastanak Svemira ...

SPLITSKI FIZIČARI IZ CERN-a

IVICA PULJAK:

Je li riječ o Higgsovu bozonu znat će se kroz deset do petnaest godina

Piše: Damir Šarac / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

ivica puljakFizičar Ivica Puljak je voditelj uspješne skupine splitskih znanstvenika koji sudjeluju u lovu na Higgsov bozon, te koordinator grupe od stotinjak znanstvenika iz cijelog svijeta koji tragaju za bozonom kroz četiri kanala raspada, dok je ukupan broj istraživača uključenih u projekt tri tisuće.

Bozon je, objasnio je, čestica koja subatomskim česticama daje masu i stoga je fizičari smatraju ključem za razumijevanje Svemira. Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle spojiti u atome koji tvore Svemir, već bi se samo gibale u prostoru brzinom svjetlosti.

splitski fizičari - Priroda je u početku bila simetrična, svi objekti imali su masu nula, a vladala je jedna sila. Jedan od siljeva koji bi objasnila Higgsova čestica je i nastanak nesimetrije u prirodi. Međutim izdvojiti i identificirati bozon u CERN-u jest kao baciti iglu u Alpe i pokušati je pronaći – slikovito je opisao profesor Puljak, koji dvadeset godina surađuje s Evropskim centrom za atomska istraživanja, a znantvenici Higgsov bozon traže pedesetak godina.

Ispričao je kako je znanhtvenicima u doba vladavine britanske premijerke Margaret Thatcher postavljeno pitanje zbog čega toliko troše na istraživanje koje javnost ne razumije.

- Predstavljeno im je strip rješenje Higgsova mehanizma: zamislite da ste na velikoj zabavi kroz koju prolaze ljudi, popričaju, popiju piće, lako se kreću među ljudima. U jednom trenutku u prostoriju uđe premijerka Thatcher i oko nje se okupe ljudi. Kretala bi se vrlo sporo, izgledalo bi da ima vrlo veliku masu...

U velikom hadronskom sudaraču (LHC) stvoreni su uvjeti za koje se smatra da su postojali djelić sekunde nakon Velikog praska. Sudarač funkcionira tako što sudara zrake protona, subatomskih čestica, pri brzini koja gotovo dostiže brzinu svjetlosti, a prema teoriji, u svakom trilijunu sudara trebalo bi nastati svega nekoliko Higgsovih bozona prije nego što se gotovo odmah raspadnu. Njihovo raspadanje ostavilo bi trag koji bi se očitao kao veliki skok na grafovima koji prate kretanja čestica.

Ivica Puljak

No, iako je u LHC-u stvoreno 1600 trilijuna sudara, manje od 300 puta pojavilo se nešto za što se vjeruje da bi mogao biti Higgsov bozon.

Povezani članci

Who's Online

We have 86 guests and no members online