Osnove Marksizma ili što svatko koji drži do sebe u politici mora znati

Karl MarxMlađe generacije neće vjerovati, ne tako davno stanovi su se dobijali na poklon od firme i nije ih trebalo otplaćivati 30 godina cijelom svojom plaćicom! Gradile su se bolnice, škole, besplatni univerziteti da svatko može ostvariti dostojanstven i kvalitetan život. Za sve je bilo novca i da, treba naglasiti, bili smo kao društvo, puno manje zaduženi nego danas! A danas? Polovinu zarade tih istih firmi ili tvornica sada odmah sebi uzme jedan jedini vlasnik za svoj luksuz i jahte, a koji te firme nije ni gradio već ih je jednostavno oteo ili nametnuo  zahvaljujući svojim korumpiranim političkim vezama uz pomoć kojih i dalje otima. Drugom polovinom zarade firme, sadašnji vlasnik plati radnike i sva ostala potraživanja tako da nema dovoljno niti za pokriti plaćama egzistencijalni minimum tih radnika. A da ne govorimo, uz ostalo, da ne ostaje za izdvajanja za bolnice kojima onda nedostaju osnovni uređaji pa ti tajkuni i korumpirani političari u pravilu odlaze na liječenje na zapad prepuštajući devastirane bolnice stanovništvu kojemu zdravstvo postaje sve skuplje kako mu sve manje nudi. Sve nedostižnije školovanje ne treba ni spominjati...


OSNOVI MARKSIZMA

Ili što svatko u politici koji drži do sebe mora znati

političarPiše: Petar Hajdić

Krenimo od samog početka! Karl Marx odmah na početku preuzima od Hegela dijalektiku kao motor povijesti, ali je okreće naglavce proglašavajući stvarnost materijalnom, a ne duhovnom. Za neku kulturu, civilizaciju, društvo, odlučujuće je: kako to društvo skrbi za vlastite materijalne potrebe, dakle svoje gospodarstvo. U feudalizmu u tome odlučujuću ulogu imalo je plemstvo, u industrijski obilježenom kapitalizmu, buržoazija. Dijalektički sukob nije između svjesnog i nesvjesnog, nego između uvjeta proizvodnje i nejednake moći raspolaganja nad sredstvima proizvodnje i proizvodima, dakle između rada i imovinskih odnosa. Ta opreka vodi do podjele ljude na klase, a motor povijesti postaje klasna borba.

U takvim uvjetima sazrijeva samosvijest tj. klasna svijest koja postaje temelj sazrijevanja volje za revolucijom kada oprečnosti te klasne razlike dotjeraju do vrhunca. Po Marxu to će se dogoditi kad uz osiromašene proleterske mase ostanu tek nekolicina kapitalista koji su izrabljivanjem radnika nepravedno i grabežljivo prisvojili pravo raspolaganja proizvodnim sredstvima. Govorimo o izrabljivanju zato što kapitalisti radnicima NE ISPLAĆUJU PROTIVRIJEDNOST NJIHOVOG RADNOG UČINKA, NEGO SAMO EGZISTENCIJALNI MINIMUM, dok takozvani višak vrijednosti postaje profit kapitalista .

Pravi primjer imamo u praksi samoupravnog socijalizma koji smo imali i od kojeg se  zbog početničkih slabosti i okolnih uvjeta privremeno odustalo. U kojem su vlasnici firme ili tvornice bili svi njezini radnici. Sve što bi tvornica zaradila (a dobro se zarađivalo i nisu tvornice propadale solidarno dijeleći povremene teškoće) pošteno su podijelili međusobno (direktori su imali samo tri puta veće plaće od radnika). A sve što bi ostalo nakon podjele (naglasimo dostojanstvenih plaća) išlo je na izgradnju stanova i društvenog standarda. Radnici su sami sebi gradili stanove koje su se po redoslijedu na listama dobijali besplatno (neotuđivo stanarsko pravo) i masovno.

Karl Marx

Objašnjenje mlađim generacijama: vjerovali ili ne, stanovi su se dobijali na poklon i nije ih trebalo otplaćivati 30 godina cijelom svojom plaćom! Gradile su se bolnice, škole, besplatni univerziteti da svatko može ostvariti dostojanstven i kvalitetan život. Za sve je bilo novca i da, treba naglasiti, bili smo kao društvo, puno manje zaduženi nego danas!

A danas? Polovinu zarade tih istih firmi ili tvornica sada odmah sebi uzme jedan jedini vlasnik za svoj luksuz i jahte, a koji te firme nije ni gradio već ih je jednostavno oteo ili nametnuo  zahvaljujući svojim korumpiranim političkim vezama uz pomoć kojih i dalje otima. Drugom polovinom zarade firme, sadašnji vlasnik plati radnike i sva ostala potraživanja tako da nema dovoljno niti za pokriti plaćama egzistencijalni minimum tih radnika.

A da ne govorimo, uz ostalo, da ne ostaje za izdvajanja za bolnice kojima onda nedostaju osnovni uređaji pa ti tajkuni i korumpirani političari u pravilu odlaze na liječenje na zapad prepuštajući devastirane bolnice stanovništvu kojemu zdravstvo postaje sve skuplje kako mu sve manje nudi.

Sve nedostižnije školovanje ne treba ni spominjati. Ali zato plaćenici uredno po medijima hvale kapitalizam prešućujući da nikad nećemo moći stići u standardu protekcionističke bivše kolonijalne sile čiji je kapitalizam isto u krizi.

Nastavimo s osnovama Marksizma. Tu otimačinu i pljačku radništva kapitalisti postižu tim lakše jer šire mutne ideologije poput one o "objektivnim zakonima tržišta" i jer je u novcu izvrnuta vrijednost sustava koja prikazuje cijenu robe kao njenu objektivnu vrijednost, a u stvarnosti se tako skrivaju nepravedni vlasnički odnosi.

Zato je prvi zadatak marksista srušiti ideološke privide u kojima kapitalisti svoj klasni interes prikazuju kao interes cijele zajednice. Civilizacijske sustave simbola treba demaskirati i obezvlastiti tlačitelje.

prosvjedi

Hvala genijalnom Karlu Marxu. Mi idemo dalje. Proturječja u cijelom zapadnom kapitalističkom svijetu su toliko narasla da je kapitalizam počeo pokazivati znakove svoje neodrživosti, naročito nakon sloma neoliberalnog modela kapitalizma 2008. godine uvukavši svijet u pogibeljnu krizu egzistencijalne i ratne ugroženosti stanovništva ove izmučene planete.

Ali razumu usprkos cijeli zapadni kapitalistički svijet i dalje mamuza i jaši krepanog konja neoliberalizma i misli da će na njemu daleko dogurati. Bar nas u to uvjeravaju poremećeni grabežljivci kojima se osladilo (naročito u Hrvatskoj i na prostorima bivše Jugoslavije jer im to omogućuje najbrže bogaćenje i pljačku).

Ipak oni na zapadu  malo pametniji ili prestrašeniji, počeli su u silnom strahu za svoje probitke i interese tražiti ublažavanje pljačke, predlažući čak kao prvi, nedovoljan, korak da im se povećaju porezi jer su shvatili da će im preostali konji koje su upregli, a ne hrane ih, jednostavno krepati. Sad traže da se ipak nešto minimalno sijena odvoji i za konje.

Neće im proći! Jezičak povijesne važnosti i ekonomskog prosperiteta skrenuo je prema socijalističkijim i solidarnijim državama istoka Azije i Južne Amerike ( Kina, Indija , Brazil…). A mi na ovim prostorima koje su opljačkali primitivci i nazadnjaci i koji smo se priklonili mračnjacima i destruktivcima, propasti ćemo skupa sa njima kad krene kataklizma jer je Marx bio u pravu odavno tvrdeći da je kapitalizam zbog ugrađene gramzivosti, samouništavajući i osuđen na propast.

Zapad može pokušati odgoditi tu propast ratovima (već je počeo i cijeli se svijet ubrzano naoružava), ali je neće spriječiti jer ona već prilično snažno, baš u naše vrijeme, uporno lupa na vratima.

prosvjedi mladih

A svaki dobar đak škole života, koji pozna minimalne osnove genijalnog marksizma to uviđa i zna da je gotovo sa nadmoći kapitalističke zapadne civilizacije i da će novo vrijeme koje dolazi biti darežljivo prema odlikašima, a svi će ostali pasti na ispitu humanizma i povijesti.

Povezani članci

Who's Online

We have 188 guests and no members online