Počinje speleološka škola PD Imber

Pd ImberSpeleološka škola u organizaciji SO PD Imber počinje 28. veljače (utorak) u 20,00 sati. Program škole predviđa teorijska predavanja koja će se održavati utorkom u večernjim satima, praktičan rad na suhoj stijeni i u speleološkim objektima u okolici Omiša. Teorijska nastava obuhvaća sve aspekte speleologije: upoznavanje sa speleološkim objektima, opremu, tehnike istraživanja, opasnostima u podzemlju... Praktična nastava na suhoj stijeni podrazumijeva upoznavanje s opremom i uvježbavanje tehnika kretanja po užetu, što je uvjet za nastavak nastave u speleološkim objektima gdje se uvježbavaju tehnike istraživanja podzemlja. Cijena pohađanja speleološke škole je 500 kn uz obavezno plaćenu članarinu planinarskom društvu (godišnja članarina za studente je 60 kn, a za ostale 100 kn). Kontakt informacije: 095 539 1616 (Toni), 098 997 1939 (Bospor) ...

AJMO U PLANINE

Speleološka škola PD Imber

Izvor: PD Imber Omiš

Speleološka škola PD Imber počinje 28. veljače (utorak) u 20,00 sati. Program škole predviđa teorijska predavanja, praktičan rad na suhoj stijeni i u speleološkim objektima u okolici Omiša.

 

Kako postati speleolog u Hrvatskoj?

Pd ImberMislite da vas privlače špilje i jame? Ukratko ćemo pokušati objasniti na koji način postati istraživač podzemlja. Za početak je potrebno završiti speleološku školu. Većinom se škola organizira jednom godišnje (obično početkom ožujka).

Speleološka škola se provodi po programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza ili Hrvatskog speleološkog saveza. Polaznici speleološke škole moraju savladati praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama, te tehnike spuštanja i penjanja po užetu.

Uče se osnove speleologije, o speleološkoj i planinarskoj opremi, orijentaciji, bivakiranju u prirodi, čvorovima. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije i hidrologije krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, izrada nacrta i dokumentacija speleoloških objekata, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.

U okviru speleološke škole održavaju se tijekom tjedna predavanja, a vikendima se ide na izlete na kojima se uvježbavaju speleološke tehnike i posjećuje niz speleoloških objekata. Speleološka škola obično traje između jednog i dva mjeseca.

 

Speleološka škola PD Imber

Pd ImberPraktična nastava obuhvaća šest vikenda na kojima je rad organiziran i subotu i nedjelju u trajanju cijelog dana. Noćenje na terenu predviđeno je samo za završnu vježbu. Potrebna oprema za polaznike tečaja: starija odjeća (kombinezon), obuća (gumene čizme) i dobra volja. Ostalu potrebnu opremu dobivate na korištenje.

Cijena škole je 500 kn uz obavezno plaćenu članarinu planinarskom društvu (godišnja članarina za studente je 60kn i za ostale 100 kn).

Kontakti: Toni: 095 539 1616, Bospor: 098 997 1939

Povezani članci

Who's Online

We have 337 guests and no members online