Stop korupciji!

Svakodnevno smo svjedoci korupcije u svim sferama života pa gotovo da i ne prođe dan, a da  na svjetlo dana ne ispliva neka nova afera koja nas podsjeti koliko su njeni krakovi rasprostranjeni. Sudske istrage i procesi o kaznenim djelima u koje su uključene visokopozicionirane osobe iz javnog i političkog života pune novinske stupce, primjera sukoba interesa sve je više, no korupcija kao problem hrvatskog društva, čini se, još uvijek nije prepoznata među njenim građanima, što je po mišljenju mnogih poražavajuća činjenica. Upravo o problemu korupcije te ustavnom pravu na pristup informacijama, kao jednom od ključnih elemenata u borbi protiv ove pošasti današnjeg društva, govorilo se u Baškoj Vodi na netom održanoj trodnevnoj radionici u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura plus, namjenjenoj novinarima ... 

RADIONICA ZA NOVINARE U ORGANIZACIJI UDRUGE CENZURA PLUS

Stop korupciji!

Piše: Marijana Matas / Kastela.org
Izvor:
Kastela.org

Bila je to prilika da razmjene iskustva i porazgovaraju o različitim vidovima korupcije kojima svakodnevno svjedoče i s kojima se suočavaju u svom radu, kao i učestalom problemu pravodobnog pristupa informacijama, a sve zbog neusklađenosti Zakona o pravu na pristup informacijama sa Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o tajnosti podataka po kojima im se često uskraćuje pravo njihovom pristupu i koči u obavljanju posla ...

Nekad iz čistog nepoznavanja zakonskih regulativa od strane mjerodavnih istitucija, no često i zbog pokušaja skrivanja istine pod tepih. Netransparentnost informacija koje bi trebale biti od javnog značaja i interesa, a često i samog vlasništva kada je o privatnim medijima riječ, kako se moglo čuti, kočnica su slobode novinarstva, mnogi novinari žrtve su cenzure i ostaju na ulici, zbog čega novinarstvo kao profesija svakodnevno tone sve dublje.

stop korupciji
Vanja Škorić i Natalija Mirković iz GONG-a

Teme vezane uz zakonske regulative prava na pristup informacijama i načine na koje doći do njih, a s kojima su ih upoznale pravne savjetnice GONG-a Vanja Škorić i Natalija Mirković te mahanizmi suzbijanja korupcije s kojima se „pozabavio“ Munir Podumljak, predsjednik Udruge Partnerstvo za društveni razvoj, pružile su niz novih saznanja koja bi im trebala olašati i pomoći u radu te pronalaženju načina do lakšeg pristupa informacijamama od općeg interesa.

Sa Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja Zakona, drugih propisa i akata i njihovoj primjeni, kao jednog od ključnih elemenata  izgradnje povjerenja u institucije vlasti, čiji je cilj olakšati interakciju s građanima u demokratkom procesu te potaknuti njihovo aktivnije sudjelovanje u javnom životu, tako je novinare pobliže upoznala Neda Milišić iz Udruge Cenzura plus, dok su o antidiskriminacijskom zakonodavstvu i ulozi medija u borbi protiv diskriminacije govorile Sara Lalić i Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.   

Munir Podumljak
Na pitanje novinara da ima bolesno dijete te se nađe u situaciji da od njega doktor traži mito, Munir Podumljak odgovara - Radije bi crko!

Udruga Cenzura plus, koja je bila organizator ovog zanimljivoj druženja kolega iz različitih medijskih kuća, među kojima su bili i urednici i novinari Portala grada Kaštela i Nautic radio Kaštela,  te im pružila priliku da razmjene svoja iskustva i mišljenja, neprofitna je organizacija civilnoga društva iz Splita koja neovisnom tv produkcijom i vaninstitucionalnim javnim zagovaranjem radi na razvoju civilnoga društva i promicanju ljudskih prava i slobode medija, a sve kako bi pomogla u izgradnji demokratskog i pravednog društva u Hrvatskoj.

radionica

Ova udruga koja se, inače, financira putem natječaja iz fondova EU i drugih domaćih i međunarodnih donatorskih fondova koji podržavaju demokratizacijska nastojanja civilnog društva, vodi i edukacijski program s ciljem poticanja građana u sudjelovanju pri donošenju odluka i povećavanju razine transparentnosti lokalnih i regionalnih samouprava u Hrvatskoj, upravo kako bi se suzbila korupcija.

Jedan od projekata kojim se bave je i anti – diskriminacijska kampanja ali i Program zagovaranja za unaprjeđenje statusa medija u Hrvatskoj, posebice neprofitnih, u okviru kojega je ova antikorupcijska radioica i održana.

radionica

Povezani članci

Who's Online

We have 50 guests and no members online