Jadranka Polović: Vlada Zorana Milanovića nas vodi prema sudbini Grčke

hrvatski motiviNedvojbeno, najveći problem Hrvatske je njezina politika. Naime, doista nemamo sreće sa svojim političkim liderima i vladama, sâm koncept politike i političkog odlučivanja u zemlji već dvadeset godina potpuno je krivo postavljen. Dobro političko vodstvo mjeri se kolektivnom svrhom, stvarnom društvenom promjenom, ispunjenjem očekivanja. A što je Hrvatska dobila novom vladom? Vladu i premijera bez istinske vizije i političkih vještina, nepripremljene za težinu situacije u kojoj se nalazimo, politiku bez sadržaja, potpuno dirigiranu od strane EU-a i međunarodnih financijskih institucija koji predvode neviđenu korporativnu pljačku europske periferije, pa time i Hrvatske..., kazala je Dr. Jadranka Polović, predavačica na Stručnim studijima Sveučilišta u Splitu u razgovoru s Damirom Pilićem, novinarom Slobodne Dalmacije ...

ČEKA LI NAS GRČKA SUDBINA?

JADRANKA POLOVIĆ:

Zoran Milanović nas vodi prema sudbini Grčke

krikSve ono što kao građani ocjenjujemo lošim, međunarodni financijski krugovi drže pozitivnim..

Razgovarao/Piše: Damir Pilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Pod njihovim je pritiskom Milanovićeva vlada u potpunosti izgubila moć političkog promišljanja i djelovanja te dosljedno provodi politiku uništavanja javnog sektora, kao i ostataka proizvodnih resursa, iskreno se nadajući da će stići kakav Kinez, možda Rus ili Arapin – jer je zapadnjaka s novcem sve manje - i pokrenuti famozne "investicije" koje će nam osigurati radna mjesta te donijeti kolektivno blagostanje.

PROČITAJTE VIŠE...

Jadranka Polović


Smrt europske države blagostanja

Za razliku od većine stručnjaka, vi tvrdite da aktualna svjetska kriza nije kriza ekonomije?

- Definitivno nije! U Europi, pa i u svijetu, svega ima: i hrane, i proizvoda, i resursa, i proizvodnih sredstava. 

Tijekom 20. stoljeća europske su države - ne samo na socijalističkom istoku, već i na kapitalističkom zapadu - nastojale smanjiti društvene nejednakosti odbacujući krajnosti bogatstva i siromaštva.

siromaštvoMeđutim, u posljednjih trideset godina takve su političke opcije odbačene.

Proizvodnja dobara ili usluga "izvezena" je iz Europe, dok su financijske transakcije postale dominirajuće ekonomske aktivnosti.

Opsesija bogatstvom, kult privatizacije i slobodnog tržišta, prezir prema javnom sektoru i iluzija beskrajnog rasta rezultirali su financijskom krizom koja je proizvela duboku društvenu krizu.

Tako se europska država blagostanja, jedan od najvrjednijih političkih projekata 20. stoljeća, pretvorila u društva ogromnih socijalnih razlika, što će u budućnosti otvoriti prostor za brojne napetosti i nestabilnosti.


Hrvatskoj nedostaje filozofa

Kakvo obrazovanje treba našim mladima za budućnost koja ih očekuje?

lider- Dok Vlada inzistira na korporativnom obrazovanju, sasvim je izvjesno da Hrvatskoj, zbog duboke krize društvenih vrijednosti i krize morala, zapravo najviše nedostaje filozofa - "novih" Platona, Aristotela i Sokrata - i uopće društvenjaka koji bi bili sposobni promišljati nove društvene odnose.

Naime, pred Hrvatskom, kao i pred Europom, stoje bitna politička pitanja. Jedno od najbitnijih je promišljanje budućnosti parlamentarne demokracije, koja je u procesu "širenja demokracije i ljudskih prava" na prostoru istočne Europe pokazala svoje najgore lice.

Povezani članci

Who's Online

We have 174 guests and no members online