21 godina neovisnosti, ili zašto Hrvati ne vole sebe

mladi

Obilježili smo i ovu godišnjicu neovisnosti Hrvatske koje se, da nije bila neradni dan, ne bismo ni sjetili. 21 godinu nakon izlaska iz nesvrstane nam Jugoslavije i na pragu ulaska u EU, hrvatsko društvo karakterizira više nego ikad otkad ja pamtim duh palanke i socijalna patetika. Žuganje i kuknjava kako smo opljačkani od stranaca, HDZ-a, Hercegovaca i tko zna kakvih "s one strane brda" su postali takoreći preduvjet socijalizacije. Normalan, pozitivan stav o svojoj zemlji će vas automatski diskvalificirati kao primitivca, naricanje je obavezno ako želite biti prihvaćeni u određenim društvenim krugovima. Hrvatsku je u neformalnim razgovorima tada gotovo nužno opisati kao besperspektivnu, primitivnu, zaostalu, nacionalističku i uskogrudnu ako ne želite da vas same proglase takvim. Pisma u kojima razni anonimusi pišu "odlazim iz ovog smeća od države, nikad se neću vratiti" dobivaju velik publicitet i duhovna su hrana dijelu stanovništva koji baulja između kolektivnog samoprijezira i kompleksa inferiornosti. Najveći neuspjeh Hrvatske u ovih 21 godinu je taj što je velik dio njenih građana jednostavno odbija prihvatiti ...

NIJE, NEGO

21 godina neovisnosti, ili zašto Hrvati ne vole sebe

za isti ciljPiše: M.Holjevac / fizzit.net
Izvor:
fizzit.net

Zašto Hrvatska kod mnogih izaziva toliko negativnih emocija, odakle takva "kroatofobija" kod ne malog broja Hrvata, tako loša slika koju njegujemo o vlastitoj neovisnosti pa time onda i o sebi?

Budimo realni: niti je Jugoslavija bila uspješna država kojoj su se divili i poštivali je, niti je Hrvatska izbliza tako neuspješna kako je se često predstavlja i kako je mnogi Hrvati vide.

Danas, 21 godinu od neovisnosti, Hrvatska je i dalje u adolescenciji. Još uvijek ponekad nesigurna i uplašena, ponekad kao tinejdžer bahata i arogantna i nekomunikativna, često naivna i nesigurna.

hrvatska zastava

Budućnost Hrvatske nije još određena, ali svakako da je došao trenutak kad treba odvagnuti i odlučiti, hoćemo li se ponašati kako su se i naši preci ponašali stoljećima, usvojiti isti gubitaški model ponašanja u očekivanju da će ovaj put ishod biti drukčiji, ili ćemo jednostavno promijeniti model ponašanja.

Jer, u konačnici, dobrobit svih nas u dobroj mjeri ovisi o tome kako će Hrvatska i Hrvati biti percipirani u inozemstvu. Budemo li i dalje ponižavali sami sebe i prikazivali sebe bezvrijednima i nesposobnima, i stranci će nas tako gledati.

Kao što će posao u firmi dobiti onaj tko na intervjuu djeluje samopouzdan i siguran u sebe, tako će i u međunarodnoj zajednici sebi bolji status izboriti države koje drže do sebe i ponašaju se u skadu s tim.

Za to da bismo bili stvarno uspješna država i nacija kakva, vjerujem, možemo biti, potrebno mnogo više od promjene vlasti.
Potrebna je promjena mentaliteta, a prije svega vlastitog ponašanja...

PROČITAJTE VIŠE...

mladi

Povezani članci

Who's Online

We have 448 guests and no members online