Bez agencija nema dulje sezone

Država, hoteli i privatni iznajmljvači udružili su se u namjeri da izbace turističke agencije iz sustava prodaje kapaciteta. To je loše za hrvatski turizam jer agencije jedine mogu produžiti turističku sezonu osmišljavanjem novih proizvoda i njihovom prodajom na specijaliziranim tržištima, ali i suzbiti sivu ekonomiju koja pojede milijune turističkog prihoda, upozorili su članovi vijeća Hrvatskog udruženja putničkih agencija (HUPA) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori na sjednici u srijedu..., piše Marija Crnjak na stranicama  Poslovnog dnevnika ...

TURIZAM

Bez agencija nema dulje sezone

Samo turističke agencije mogu produžiti turističku sezonu i suzbiti raširenu sivu ekonomiju

Piše: Marija Crnjak / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

"Zbog rezanja troškova i pogrešnog uvjerenja da prodajne službe hotela mogu odraditi sav posao, hoteli nas žele istisnuti iz partnerskog odnosa, odnosno u potpunosti smanjiti svoju ovisnost o agencijama, jer ona valjda pokazuje loš rad njihovih odjela prodaje.
Država pak svojim ležernim odnosom prema privatnim iznajmljivačima podupire rast sive zone oslanjajući se na edukaciju ili inspekcije.
I jedno i drugo pokazalo se beskorisnim, kaže Željko Trezner, dopredsjednik Vijeća i direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

UHPA je naime od Vlade tražila da se u Izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru, ugradi obveza privatnim iznajmljivačima da imaju sklopljen ugovor s barem jednom agencijom.

"S ciljem zaštite potrošača i boljeg imidža privatnog smještaja, država bi kontrolu nad privatnicima mogla povjeriti agencijama koje mogu osigurati veću kvalitetu i produžiti sezonu na najmanje 120 dana u godini", pojašnjava Trezner.

Država je, međutim, za sad odbila taj prijedlog jer su privatni iznajmljivači navodno zaprijetili ustavnim tužbama zbog narušavanja prava poslovanja.

Agencije su ohrabrene rezultatima analize Instituta za turizam, napravljene u sklopu Strategije turizma. Analize pokazuju veliku važnost domaćih agencija za inozemni turizam.

Pokazalo se tako da je 1,8 milijuna dolazaka stranih turista ostvareno posredovanjem domaćih turističkih agencija, odnosno 67 posto noćenja stranih turista te 81 posto noćenja domaćih turista u organiziranom dolasku ostvareno je posredstvom domaćih turističkih agencija. Također, preko domaćih agencija išla je polovica prometa hotela te više od četvrtine prometa privatnih iznajmljivača.

Renata Tomljanović iz Instituta napominje da velikim turoperatorima koji rade s domaćim agencijama nedostaju novi proizvodi, odnosno diversifikacija proizvoda za određene tržišne niše. Kupaca na svjetskom tržištu ima, ali ne i proizvoda.

Zadaća turističke strategije stoga će biti olakšati poslovanje agencijama, odnosno otkriti zakonske barijere zbog kojih je u Hrvatskoj nemoguće dati gostima da primjerice spavaju u sijenu ili pak jedu u obiteljima u lokalnom okruženju. U agencijama ističu da upravo takvi proizvodi produljuju sezonu.

"Dajmo agencijama da prodaju buru u Senju u ožujku, garantiram da ima zanimanja za to. Mi još nismo iskoristili poziciju Hrvatske kao desete svjetske destinacije za promatranje ptica, iako samo u Americi ima 40 milijuna ljubitelja ptica koji bi zbog toga došli k nama", kaže Trezner.


S gubitkom radi trećina od 900 agencija

U Hrvatskoj radi oko 900 turističkih agencija koje zajedno godišnje ostvaruju oko 3,3 milijarde kuna prihoda. Prema podacima najbrojnija skupina su agencije s manje od pet zaposlenih (84 posto).

U zadnjih nekoliko godina broj agencija raste, a pada broj zaposlenih. Najzdravije su srednje velike tvrtke, a s gubitkom radi trećina agencija, među kojima i sedam velikih tvrtki.

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online