Hrvatska zatvara vrata mladim turistima

Hrvatska je početkom godine dobila novi zakon o strancima koji propisuje skroz kompliciranu proceduru za ulazak maloljetnih osoba (bez roditelja) u državu, piše Glas Slavonije. Mladi turist mora imati suglasnost roditelja, papire o punoljetnoj osobi s kojom dolazi u RH, izjavu o svrsi i vremenu boravka te još cijelu hrpu papira, potvrda i žigova. Mladim turistima, kojih u Hrvatskoj i nema previše, ovo će biti razlog više da ne dolaze, a ministarstvo turizma morat će razmisliti za koga kane graditi 30 novih hostela. A i kad uđu u Hrvatsku imaju problema s Hrvatima - 19-godišnjeg češkog autostopistu u Makarskoj jučer su povezla dvojica, izudarali ga i okrali, javlja Glas Dalmacije ...

NOVI ZAKON O STRANCIMA S POSTROŽENIM UVJETIMA ULASKA STRANIH MALOLJETNIH OSOBA OD 1. SIJEČNJA OVE GODINE VEĆ DAJE PORAZNE REZULTATE
 
Kompliciranom procedurom Hrvatska mladim turistima zatvara vrata
 
Piše: Andrea Bralić / Glas Slavonije
Izvor: Glas Slavonije

http://www.glas-slavonije.hr/rubrika.asp?rub=1&ID_VIJESTI=89128
 
Novi zakon o strancima, koji je na snagu stupio 1. siječnja ove godine, u svrhu zaštite maloljetnih stranaca, do 18 godina, propisuje posebne uvjete koje oni trebaju ispunjavati pri ulasku, izlasku i tranzitiranju preko teritorija Republike Hrvatske, međutim u praksi se već sada pokazuje da će postroženi uvjeti smanjiti broj mladih turista u našoj zemlji.
 
Maloljetni stranac koji bez pratnje zakonskog zastupnika ulazi u Hrvatsku treba imati ispravu o suglasnosti zakonskog zastupnika, koja mora sadržavati osobne podatke o zakonskim zastupnicima maloljetnog stranca, osobne podatke o punoljetnoj osobi u čijoj pratnji ulazi ili izlazi, izjavu o suglasnosti, svrsi boravka, s vremenom boravka i vremenom važenja suglasnosti, te potpis zakonskih zastupnika.
 
Isprava o suglasnosti mora biti ovjerena kod javnog bilježnika ili drugog tijela koje je ovlašteno za ovjeravanje isprava u državi maloljetnika te prevedena na hrvatski jezik od ovlaštenog sudskog tumača, osim kada se radi o državljanima Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske konfederacije. U tim je slučajevima dovoljno da punoljetna osoba u čijoj je pratnji maloljetni stranac ima suglasnost njegovog roditelja, odnosno zakonskog zastupnika, u kojoj su sadržane sve sastavnice sadržaja i koja je ovjerena kod nadležnog tijela ovlaštenog za ovjeravanje isprava države čiji je maloljetni stranac državljanin, a da nije prevedena na hrvatski jezik.
 
S obzirom na to da se najstrože kontrole obavljaju u zračnim lukama, očekuje se da će najviše posljedica imati Croatia Airlines, ali i hosteli diljem Hrvatske, koji će uskoro osjetiti manjak populacije starijih maloljetnika.
 
Za razliku od stranih maloljetnika, hrvatski maloljetnici liberalnije mogu putovati u inozemstvo, a tajnik Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza Dražen Gečević kaže da za grupe treba samo pismena potvrda roditelja, a za individualna putovanja nema posebnih ograničenja, iako su ona vrlo rijetka jer maloljetne osobe najčešće putuju isključivo unutar Hrvatske.
 
U MUP-u navode da je osnovni razlog za uvođenje posebnih pravila o ulasku maloljetnih stranaca usklađivanje s propisima Europske unije, koji također određuju takve standarde. Uredba Europskog parlamenta i Vijeća propisuje da službenici granične kontrole moraju posebnu pozornost posvetiti maloljetnicima, bez obzira na to putuju li s pratnjom ili bez nje.
 
Za konkretnu razradu ove zakonske odredbe donijet će se provedbeni propis, koji treba stupiti na snagu najkasnije 1. travnja ove godine, ističu u Odjelu za odnose s javnošću MUP-a.
 
S obzirom na to da je ministar turizma Damir Bajs u svom planu predvidio gradnju 30 novih hostela u Hrvatskoj te stimuliranje turizma mladih, koji nije razvijen u zadovoljavajućoj mjeri, i u resornom ministarstvu zatečeni su posljedicama koji Zakon o strancima može imati na taj segment turizma.

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online