Besmisleno je očekivati da samo roditelji odgajaju

Odgoj djeceOpet se oglasila udruga "Vigilare" nezadovoljna što zdravstveni odgoj ulazi na jesen u škole. Čanovi Udruge postavljaju neka, blago rečeno, vrlo čudna pitanja, npr.: Tko daje pravo nekakvom "stručnjaku" da se miješa u vrlo odgovoran roditeljski posao odgoja djece, ako sami roditelji to ne zatraže?; Tko može bolje od roditelja odgojiti vlastitu djecu, naročito kada se radi o vrijednosnim pitanjima, posebno vezanima uz spolnost i spolni život? Kad je država (ministarstvo) sebi dala pravo da "odgaja" našu djecu? Zaista sam zbunjena i nisam više sigurna živimo li mi u istoj državi? Zar ima odraslih, školovanih, ozbiljnih ljudi koji ne znaju da su škole ODGOJNO-OBRAZOVNE INSTITUCIJE? Davno je to odlučeno da u školama treba odgajati djecu, nije se to sjetila ova grupacija za mnoge neomiljenih političara - radi li škola taj posao kvalitetno, to je drugo pitanje, ali i odgajanje je njezina dužnost čni se da ipak postoji problem u razumijevanju što zapravo pojam odgoj znači ...

O ČUDNIM PITANJIMA KOJE POSTAVUA UDRUGA VIGILARE

Besmisleno je očekivati da samo roditelji odgajaju

Piše: Mirjana Nazor
Izvor: Slobodna Dalmacija


Mirjana NazorOdgoj se odnosi na puno toga i očekivati da samo roditelji odgajaju besmisleno je i nemoguće. Naime, odgoj je „svjesna djelatnost kojom se razvijaju intelektualne i socijalne vještine za aktivno i korisno / odgovorno sudjelovanje u društvu; razvoj samosvijesti, samostalnosti, samopoštovanja, samokritičnosti; razvoj svijesti o različitosti, poticanje otvorenosti, snošljivosti i poštovanja drugoga, suradnje i solidarnosti.

Roditelji ističu svoje ustavno pravo na odgoj djece. Zbunjuje me zašto ti brižni roditelji nisu zainteresirani za cjeloviti odgoj svoje djece, već ih brine jedino dio sadržaja novog zdravstvenog odgoja?

Ili možda griješim. Jesu li do sada bili svaki put konzultirani i odobrili sadržaje svih školskih predmeta te znaju da u njima nama ništa s čime se ne slažu i što bi po njihovu mišljenju moglo štetno djelovati na dijete?

A tko je u ovoj državi dosada odgajao djecu u području spolnosti? Škola se u tu problematiku službeno nije puno upletala - dakle, mogli su roditelji svoju djecu odgajati u skladu sa svojim svjetonazorom i to im sigurno nitko nije branio.

Ali brojni rezultati ukazuju da taj odgoj baš i nije bio plodonosan: u zadnje tri godine u Hrvatskoj je bilo 5.237 maloljetničkih poroda, a godišnje se obavi oko 400 legalnih prekida maloljetničkih trudnoća. Oko 90 posto mladih u Hrvatskoj rizično se spolno ponašalo protekle godine, a učestalost HPV zaraze kod maloljetnica zabrinjavajuće je visoka, u spolne odnose se očito stupa sve ranije...

Očito su neka odgojna djelovanja zakazala, a ona ulična, intemetska, vršnjačka i vlastite kože preuzela inicijativu.

Zar bi trebalo vjerovati da je ova skupina roditelja koja se bori protiv ovakvog spolnog odgoja neka posebno dobro obaviještena, moralno osviještena i educirana kakva do sada nije postojala na ovim prostorima? Zaista sumnjam.

Ali, ako je netko doista dobar odgojitelj, odgovoran roditelj, kako može strahovati da će mu 2 ili 3 sata spolne edukacije tako razorno djelovati na dijete i uništiti njegov dugogodišnji, kvalitetan odgojni rad?

Ako se roditelji toga ne boje, problema nema - o spornim će temama kod kuće porazgovarati sa svojim djetetom i razriješiti moguće nedoumice.

Ako se, međutim, ipak boje tog lošeg utjecaja, očito u kvalitetu tog odgoja treba sumnjati. Tada će se država, tj. škola ili neka druga institucija morati umiješati u područje odgajanja uz pomoć nekakvih „stručnjaka", čak ako oni to i ne zatraže.   

Povezani članci

Who's Online

We have 236 guests and no members online