Počela nova, neobična školska godina

U ponedjeljak, 7.9. počinje nova školska godina. Iz naše Osnovne škole Jesenice pozdravljaju učenike i njihove roditelje te ih mole za suradnju, razumijevanje i strpljivost zbog posebnih okolnosti na početku ove školske godine. Zdravlje i sigurnost vaše djece kao i vaših obitelji su najvažniji stoga smo napravili protokole za ponašanje učenika, roditelja, učitelja i svih zaposlenih u školi, poručuje ravnatelj škole Živko Dropuljić.
Raspored za prvi nastavni dan je objavljen. Za učenike su pripremljeni udžbenici kao i dvije perive pamučne maske. Učenicima od 2. do 4. razreda nastava počinje u 8:00 sati. Učenicima od 5. do 8. razreda nastava počinje u 14:00 sati. Dobrodošlica i prijem prvaša je u 10:00 na dvorištu, ispred škole. Prvi nastavni dan učenici će preuzetu udžbenike kod svojih razrednika. Učenici putnici trebaju u školskom autobusu imati zaštitne maske. Detaljne upute za vrtiće i škole možete pregledati na stranicama HZJZ-a.
Za sva roditeljska i učenička pitanja slobodno kontaktirajte ravnatelja ili tajnicu škole putem e-maila ili telefona. Roditelji su značajna karika u krugu povjerenja za učenje, ali i za podršku učeniku u općem razvoju, usvajanju vrijednosti i odgoja u cjelini. Iz škole pozivaju učenike i roditelje da se informiraju o novom "protokolu". Više detalja o tome saznajte u nastavku članka...

SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19

PROTOKOL ZA UČENIKE

Ulazak u školsku ustanovu i kretanje zajedničkim prostorijama

Učenici se voze u autobusu uz obavezno nošenje maske. Poželjno je da sjede uvijek na istom mjestu s učenikom iz obitelji ili iz razreda.

Učenici predmetne nastave su obvezni nositi masku unutar škole.

Dolaskom u školu učenici trebaju boraviti na unaprijed utvrđenom mjestu u dvorištu, te nije dopušten fizički kontakt s učenicima drugih razreda.

U školu se ulazi u pratnji razrednog /predmetnog učitelja kojeg imaju po rasporedu prvi nastavni sat.

Ulaskom u školu učenici obvezno trebaju proći zaštitnu barijeru ( spužvu s dezificirajućim sredstvom) na način da stanu s obje noge na nju. Zatim trebaju upotrijebiti dezinficijense za ruke koji se nalaze s lijeve i desne strane na ulazu.

Svako razredno odjeljenje imati će svoje mjesto u dvorištu, vrijeme ulaska u zgradu,  te učionicu u kojoj će stalno boraviti.

Nakon dezinfekcije obuće i ruku, u pratnji učitelja, učenici će se  uputiti prema učionici prema unaprijed utvrđenom smjeru kretanja poštujući donesene epidemiološke mjere (razmak od 1.5 m, maska koja se nosi tako da obuhvati i nos i usta)


Higijena ruku

Uvesti u rutinu redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom. Ruke se peru u učionicama koje imaju umivaonik, a u ostalim učionicama bit će postavljeni dezinficijensi i to:  prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i kada ruke izgledaju prljavo.

Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, ruke treba osušiti papirnatim ručnikom za jednokratnu upotrebu. Prednost se daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom. Dezinficijense ne koriste učenici koji imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens kod njih izaziva nelagodu.

Dezinficijens se  nikako ne treba primijeniti više od dva-tri puta dnevno, jedan potisak ili prema uputama proizvođača.


Korištenje toaleta

Na vratima će biti  naznačen maksimalan broj korisnika, označeno mjesto za red i put kretanja. Potrebno je držati se  na udaljenosti koliko je moguće većoj od druge djece/učenika, ne manjoj od 1.5 m.

OBAVEZNO JE REDOVITO PRANJE RUKU TEKUĆOM VODOM I SAPUNOM NAKON KORIŠTENJA TOALETA.


Opće higijenske mjere

Učenici prilikom prolaska nepotrebno ne dodiruju površine ili predmete (npr. rukohvati, spužve, tipkovnica…) Ne dodiruju  usta, nos, oči i lice te ne stavljaju ruke i predmete u usta.

Prilikom kašljanja i kihanja prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom, te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju  treba okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju.

Učenici koriste isključivo svoj školski pribor, ne razmjenjuju osobne stvari s drugom djecom.

Ako se učenik osjeća loše o tome obavještava predmetnog/razrednog učitelja.

Obavezno je nošenje marende od kuće koja se jede u razredu.

Veliki odmor učenici provode u pratnji učitelja.


Društveni odnosi

Izbjegavati fizički kontakt s učenicima iz različitih odgojno-obrazovnih skupina/razrednih odjela.

Kroz hodnike se kretati u jednom smjeru ili po označenoj putanji kretanja.

Izbjegavati dijeljenje čaša, šalica, posuđa i pribora za jelo i jela s drugim osobama.

PROTOKOL (UPUTE) ZA RODITELJE

Roditelji/skrbnici ne moraju dovoditi djecu u škole; ako ih dovode, ne ulaze u školsku zgradu, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu.

Kontakt roditelja i učitelja odvija se elektronskim putem (e-mail, web škole, zoom, WhatsApp).

Roditelji/skrbnici ne smiju se okupljati u dvorištu škole.

Učenici moraju imati pripremljenu marendu koju donose od kuće.

Roditelji ne dolaze u pratnji učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.

Roditelji ne dovode učenika u školu ukoliko: ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ima izrečenu mjeru samoizolacije ili imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19.

Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu, već se javljaju telefonom učitelju i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Roditelj/skrbnik treba se upoznati s Uputama HZJZ–a, modelom rada škole, te protokolima koji su doneseni na razini ustanove.

Povezani članci

Who's Online

We have 46 guests and no members online