Sve pristupne ceste Splitu mogu se riješiti sa 100 milijuna eura i u četiri godine rada

InženjerZa nastavak gradnje brzih cesta Trogir – Omiš i Solin – Klis potrebna je samo politička volja, a problem bi se mogao riješiti sa 100 milijuna eura i u četiri godine rada, pod uvjetom da ti projekti budu uvršteni među prioritetne projekte u državi, zaključeno je na javnoj tribini koju je, u Splitu, organizirala Udruga inženjera i diplomiranih inženjera Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu ...

INŽENJERI KAŽU

Sve pristupne ceste Splitu mogu se riješiti sa 100 milijuna eura i u četiri godine rada

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Riječ je o najzagušenijim i najopasnijim cestama u državi čija gradnja traje godinama. Najpogibeljnija prometnica je ona kroz Kaštela i to na dijelu od Kaštel Gomilice do Kaštel Starog, a u zadnjih osam godina živote je na njoj izgubilo 60 osoba.

- Radi se o najpogibeljnijoj prometnici i ona bi trebala biti prioritetno riješena. Problem za sigurnost prometa, na dijelu koji je proširen kroz Kaštela, je u brojnim priključcima koji idu iz svakog maslinika ili vinograda, a usto nije izgrađen ni nogostup za pješake. No taj dio nije u nadležnosti policije već u nadležnosti inspektora cestovnog prometa – rekao je Jozo Šitum, voditelj sigurnosti cestovnog prometa u PU SD, i istaknuo da se troškovi prometne nesreće s poginulom osobom penju i do milijun i sto tisuća eura.

cesta

Brza cesta Solin – Klis gradi se već 23 godine i još nije dovršena, a to je ujedno i jedini izlaz s autoceste za Split.

- Potrebno je urediti čvor Vučevica koji bi bio drugi izlaz s autoceste i zapadni ulaz u Split, rješenje dionice od Planog do Prgometa otvara se s rješenjem ceste Solin – Kaštela – Trogir, a Omiš, kroz koji ljeti prođe i do 30 tisuća vozila, pod hitno se treba odblokirati. Za sve to je potrebno 100 milijuna eura, a država taj novac ima unatoč krizi.

Na području od Stobreča do Omiša, cesta D-8 postala je dvorišna cesta i nikako ne može biti tranzitna za to područje, a kada završimo brzu cestu Solin – Trogir morat ćemo ponovno razmišljati o novoj kaštelanskoj obilaznici – rekao je Nino Vela iz Županijske uprave za ceste.

Marija Vuković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša, tvrdi da se u prostornom planu županije, koji je trenutno na javnom uvidu, ništa nije promijenilo u odnosu na stari plan, osim na dijelu Gata – Zakučac gdje postoji još jedno rješenje, a pozvala je stručnjake okupljene na tribini da pogledaju plan te da se jave sa svojim prijedlozima i primjedbama.

Splitski arhitekt Ante Kuzmanić smatra da Split nije prepoznao pozitivne strane željezničkog prometa, a gradnjom mosta od Splita do Kaštela, koji bi imao i prugu, ne samo da bi se smanjila udaljenost Splita od autoceste nego bi se i oslobodio prostor u Kopilici i u Solinu. On smatra da je glavni problem u tome što se prostornim planom grada nitko ne bavi.

- Brzom cestom od Solina prema Stobreču smo zapravo grad podijelili na dva dijela, cestu smo nasuli umjesto da smo je digli na stupove. Županija nema nikakve veze s prostornim planovima grada, a prostorom grada se nitko ne bavi. Kada bi se brza cesta direktno vezala na čvor u Žrnovačkom blatu, cesta prema Stobreču postala bi gradska avenija.

Ako ne saniramo taj prostor u svrhu razvoja grada, Split će postati gradski kotar ili mjesno odbor. Bez prostornog plana koji bi se bavio samo gradom urbanizacija splitskog polja je neizvediva. Problemi bi se trebali rješavati kroz urede i zavode koje nemamo – zaključio je Kuzmanić.

Politiku je, za prometni kaos koji vlada na širem splitskom području, okrivio i Ivan Vulić iz HAC-a koji se osvrnuo problem gradnje omiške obilaznice.

- Cesta preko Tugara nikada nije razmatrana kao moguće rješenje za omišku obilaznicu. Nudio sam rješenje svim Vladama i ni od koga nisam dobio odgovor. Problem s tunelom koji se gradi kod Omiša je u tome što je dug 1450 metara, a nema ni okretište, ni servisnu cijev. Usto,  procijenjeno je da će kroz jednu cijev u 24 sata proći 2100 vozila. Umjesto da se izabere povoljnije i bolje rješenje, izabrano je ono koje pogoduje kapitalizmu, pa trasa obilaznice prolazi pokraj sadašnje Tvornice trikotaže gdje se planiraju graditi turistički i stambeni sadržaji – kazao je Vulić.

Peticiju koju je pokrenula Građanska inicijativa za Za brzu cestu Trogir – Omiš potpisalo je više od dvije tisuće ljudi. Odaziv političara na njihovu akciju vožnje vlakom od Dugog Rata do Omiša bio je slab, a osim Anđelke Visković, koja je bila i na tribini u ponedjeljak, nitko drugi nije došao na vožnju.

- Čini mi se da bi se ovaj problem odavno riješio da se cestom svakodnevno moraju voziti Sanader, Milanović ili bilo koji drugi političar. Novca za prioritete ima, ali netko treba staviti izgradnju ove prometnice među prioritete – poručila je Marijana Puljak, predsjednica Građanske inicijative.

Zaključeno je da će se poslati poziv svima o kojima ovisi nastavak gradnje ovih prometnica da sjednu zajedno za stol i pokušaju pronaći najadekvatnije rješenje.

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and no members online