Sve za nju

Maloraćanka Sonja Grgat kaže da se nikad u životu nije bolje osjećala. Ova laborantica majka je troje djece i baka jedne unučice. Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. U vrijeme kad sve pršti od smijeha Sonja je upala u ponor i mrak ju je na trenutak progutao. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz, piše Vinko Paić na stranicama Slobodne Dalmacije. Uslijedile su kemoterapije i ukazao se prvi tračak svjetla. Prošla je mastektomiju, 16 kemoterapija, preventivnu operaciju uklanjanja jajnika... i prošlog vikenda sudjelovala na splitskom izdanju humanitarne utrke "Race for the Cure", kojom se želi pružiti potpora ženama oboljelima od raka dojke, ali i prikupiti sredstva kako bi u što više mjesta u Dalmaciji osigurali pokretnu mamografiju. No to nije sve. Večer prije utrke, pisali smo i o tome, Sonja i ostale članice iz njezine udruge "Caspera" (koju je osnovala iz čiste potrebe da se osjeća korisno i da pomogne ženama da ne moraju prolaziti ono što je ona prolazila sama, samo s svojom obitelji) postale su "manekenke na jedan dan", na Peristilu su nosile modnu reviju novinara i modnog dizajnera Šime Kovačevića, na kojima se slavio život. Jer, kako kaže naša aktivna maloraćanka, važno je slaviti život i uživati u svakom njegovu trenutku jer čovjek nikad ne zna koliko će on trajati...

Sonja Grgat, manekenka na jedan dan:

Važno je slaviti život!

Sonja je prošla sve, od dijagnoze raka dojke i liječenja, gubitka posla, nezainteresiranosti sustava za normalan povratak u društvo kroz rad, što je na koncu rezultiralo osnivanjem udruge Caspera

Izvor: Slobodna DalmacijaUdrugu "Caspera" sam osnovala iz čiste potrebe da se osjećam korisno i da pomognem ženama da ne moraju prolaziti ono što sam prolazila sama. U vrijeme kad sam dobila dijagnozu nisam znala nikoga tko je u istoj ili sličnoj situaciji, niti ikoga tko je to već prošao. Jako mi je nedostajala komunikacija sa ženama koje su to već prošle. Stoga sam osnovala udrugu želeći svojim iskustvom pomoći ženama da što lakše prođu kroz proces saznavanja dijagnoze, ali i kroz proces samog liječenja. Mislim da jedna drugoj možemo puno olakšati cijeli taj put. Vrlo je važna i psihološka podrška, koju od samog osnivanja udruge jako naglašavamo i promoviramo. Jako je važno imati nekoga za razgovor, nekoga stručnog i nekoga tko će vam pomoći da se nosite sa svim izazovima koje donosi sama dijagnoza. Razgovor sa stručnom osobom nije važan samo nama koji imamo dijagnozu, nego i članovima naših obitelji. Znate, karcinom, nažalost, nije bolest samo jedne osobe, uvuče se u cijelu obitelj i svima nam je potrebna pomoć. Udruga je registrirana 2020 godine i od tada smo zaista jako aktivne.

Blagoslovljena sam ženama koje sam upoznala i koje svim srcem zajedno sa mnom provode vrijeme i rade za dobrobit svih nas. Sve što se u udruzi radilo proteklih godina odrađeno je volonterski. Sve naše članice rade volonterski, liječnici, predavači, voditelji radionica… Blagoslovljene smo dobrim ljudima.

Provele smo i provodimo niz projekata, orijentirane smo i na tjelesnu aktivnost. Našim članicama pokušavamo pružiti priliku da vježbaju i budu fizički aktivne, a moramo priznati da nam za sada super ide. Žene uživaju! Poklanjamo preventivne preglede, nastojimo žene potaknuti na brigu o sebi. Glasne smo kad treba skidati stigmu s oboljelih i želimo svijetu poručiti da smo i dalje tu, prisutne, žive, aktivne, bez obzira na dijagnozu koja nam se dogodila. Svakim danom dokazujemo da smo hrabre i neustrašive, pomičemo svoje granice, ali i granice društva. Trudimo se pomaknuti se s margine društva. Udruga pomaže ženama i s informacijama o njihovim socijalnim pravima jer, nažalost, te informacije nemate gdje dobiti kroz sustav - kaže Sonja Grgat.

Povezani članci

Who's Online

We have 69 guests and no members online