Damir Pilić: Lud čovjek, taj Gotz Werner..

Mirko Mrakužić, dm HrvatskaDa je 40-godišnja Opuzenka Jelena Talajić proteklih deset godina provela na blagajni dućana trgovačke tvrtke "dm“, umjesto na blagajni dućana trgovačke tvrtke "Studenac", lako moguće da nikad za ovu gospođu ne bismo ni čuli, što njoj vjerojatno ne bi bilo mrsko. A ovako je ove srijede završila na naslovnoj stranici Slobodne Dalmacije. Trgovački lanac "Studenac" ima u Hrvatskoj 230 trgovina i 1800 zaposlenih, a blagajnice plaća u iznosu od oko 2.600 kuna, dok trgovački lanac "dm" u Hrvatskoj ima 152 dućana i 1200 radnika, a prosječna netto plaća blagajnica iznosi 8.304 kune. Kalkulator tvrdi da je to više nego trostruko veća plaća od one koju je za isti posao u “Studencu” dobivala Jelena Talajić i koju dobiva tisuće drugih jelena talajić u inim našim trgovačkim lancima. Pročitajte u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji izvrstan članak Damira Pilića na ovu temu i saznajte tko je u zemlji potlačenih Hrvata lud i kako smo u zadnjih 20-ak godina kao društvo dopustili invaziju stotina i tisuća tajkunčića, te propustili odgojiti poslodavce koje cijene radnike i njihov rad ...

PILA NAOPAKO

Lud čovjek, taj Gotz Werner..

Piše: Damir Pilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- "Dosta mi je! Ne želim više biti rob na blagajni", poručila je urbi & orbi gospođa Talajić s naše naslovnice, tumačeći zašto je nakon deset godina rada na blagajni “Studenca” odlučila dati otkaz.

blagajnica

Tako smo, između ostaloga, doznali daje plaća blagajnica u Studencu 2600 kuna, i to pod uvjetom da se odrade sve subote, nedjelje i praznici. A doznali smo i o drugim oblicima izrabljivanja i mobinga kojima su izložene radnice u našim trgovačkim lancima, od tjeranja na neplaćeni prekovremeni rad do smanjivanja plaće bez obrazloženja.

„Čovjek sam, a ne životinja, i želim da se prema meni tako i ponašaju", zaključila je gospođa Talajić obrazloženje svoje hrabre odluke, koja se u današnje nezaposleno vrijeme nekima čini i suicidalnom.


Jezik kapitala

Tvrtku "dm" u prvoj rečenici nisam spomenuo slučajno. Ne samo daje riječ o firmi koja je četiri godine uzastopno proglašena najboljim poslodavcem u Hrvatskoj, nego je samo nekoliko sati nakon ukazanja Jelene Talajić na našoj naslovnici portal net.hr objavio intervju s predsjednikom uprave dm-a za Hrvatsku Mirkom Mrakužićem.

Između ostaloga, prvi čovjek hrvatskog dm-a obznanio je da prosječna netto plaća njegovih blagajnica iznosi 8.304 kune. Kalkulator tvrdi da je to više nego trostruko veća plaća od one koju je za isti posao u “Studencu” dobivala Jelena Talajić i koju dobiva tisuće drugih jelena talajić u inim našim trgovačkim lancima.

Tu se čovjeku nameće jedno ekonomsko-psihijatrijsko pitanje: tko je ovdje lud? Vlasnik “Studenca” Josip Milavić ili vlasnici dm-a, Nijemac Gotz Werner i Austrijanac Gunter Bauer?

Trgovački lanac Studenac ima u Hrvatskoj 230 trgovina i 1800 zaposlenih, dok trgovački lanac dm u Hrvatskoj ima 152 dućana i 1200 radnika. Reklo bi se, tu su negdje, čak je Studenac za 30-ak posto jači, širi i deblji, pa bi njegove plaće po toj logici mogle biti i 30-ak posto veće od onih u dm-u. Međutim, po logici stvarnosti te su plaće triput manje.

Da pitate Josipa Milavića zašto je to tako, on bi odgovorio jednako kao i većina naših tajkuna: "Zato što tako kaže tržište.". Drugim riječima, tolike su plaće i u drugim trgovačkim lancima, pa što onda ta Jelena Talajić izvoljeva?

Međutim, ako slično pitanje postavite šefu uprave dm-a Mirku Mrakužiću, kao što ga je net.hr i postavio, Mrakužić će vam odgovoriti ovako: „Mislim da ni 8.304 kune, kolika je plaća kod nas u trgovini, nije neko čudo. S njom samo lakše preživite od prvog do 31., s njom se nećete obogatiti. Ali prvi i 31. sigurno ne možete spojiti s dvije tisuće kuna.“


Na koji način hrvatske blagajnice koje su izvan sustava dm-a svih ovih godina spajaju prvi i 31. u mjesecu, o tome će se možda jednog dana snimati filmovi.


Plašt ironije

Sada nas, trenutno, zanima nešto drugo: kako gazde dm-a mogu svoje radnike plaćati tri puta više nego Josip Milavić i svi drugi hrvatski josipi milavići koji se bave trgovinom? Jezikom kapitala: kolike se vlastite dobiti odriče osnivač dm-a Gotz Werner u korist pristojnih plaća svojih radnika?

Mrakužić je u intervjuu odgovorio i na to pitanje: „Idemo li grubim izračunom da je naša prosječna plaća u samoj trgovini sto posto veća od one prosječnog hrvatskog trgovca, znači ostalo bi mu pola iznosa koji mi dajemo za zaposlene. Na razini jedne godine to je oko 10 milijuna eura dobiti."

Sada se moramo koncentrirati na naše pitanje: tko je u ovoj priči lud? Josip Milavić ili Gotz Werner? Ili Jelena Talajić? Ili svi mi?

Sva je prilika da je lud Werner, jer tko bi normalan 10 milijuna eura godišnje spiskavao na plaće radnika, kad može lijepo, kao sva normalna poslovna čeljad, radniku dati 2600 kuna, a dobit preformulirati u jahte i automobile od 2600 konja, s 57 stereo zvučnika i 23 brzine, kako je to u Hrvatskoj običaj i izvan poslovnih krugova.

trgovački lanac

Jelena Talajić nije luda, jer bi poludjela da je ostala u Studencu. A Josip Milavić sigurno nije lud, jer daje lud poput Wernera, onda Jelena Talajić ne bi nakon deset godina maltretiranja napustila Studenac, niti bije njezin 18-godišnji sin sa strahom pitao kako će mu sada, nakon što je dala otkaz, platiti fakultet.

No, to nije sva istina, to da je Werner lud, odnosno da je lud samo on. Puna istina glasi da smo ludi svi mi, i kao društvo i kao pojedinačni građani, jer smo dopustili invaziju stotina i tisuća milavića, a nismo odgojili nijednog Gotza Wernera. Dopustili smo da milavići postanu normalnost, a werneri čuđenje u svijetu.

A kad s ovog teksta zbacimo plašt ironije, u posljednjoj rečenici moramo priznati daje u cijeloj priči jedini normalan - upravo taj ludi Gotz Werner.

Povezani članci

Who's Online

We have 234 guests and no members online