Kogo: Maginje

Maginje rastu ponajviše po šipražju dalmatinskih otoka (Pelješac, Korčula, Konavli) kao divlje grmlje, dozrijevaju u jeseni. Plod im je žuto crven, a pošto su mnogo slatke u kućanstvu su preporučljive za marmeladu i rakiju ... Tako nam za današnji gastro-serijal piše Kogo, i prilaže recepte od kojih je prvi marmelada od maginja. Zrele maginje se operu i ocijede te kuhaju bez vode, dok se potpuno ne raskaše. Zatim se pasiraju kroz gusto sito ili rijetku paltnenu krpu, budući da maginje u sebi imaju sitne bobice kao pijesak. Pasirana smjesa od 4 kg maginja stavi se kuhati sa 1 kg šećera i čašom crna vina i miješa da ne zagori, dok ne postane gusta marmelada, kada se doda sok od 2 limuna i ostruganu koru od 1 limuna. Puni se u ugrijane flaše i pusti ohladiti, pa se zatvori i spremi ...

Piše: Kogo

Sir od maginje

Plod od maginja dobro se zgnječi i kuha sa malo vode neprestano miješajući da ne zagori. Kada postane gusta kaša, pasira se kroz gusto sito. Na svaki kg pasirane mase stavi se 30 dkg šećera i dalje kuha dok ne postane gusto kao med. Doda se sok od 1-2 limuna.

 Maginje

Puni se u ugrijane flaše, a može se lijevati i u kalupe, koji se prethodno drže pola sata u hladnoj vodi. U kalupu se drži 2-3 dana dok se ne osuši. Ako se masa ne izvlači iz kalupa, stavi se na toplu vodu. Kad se izvadi iz kalupa, onda se suši na zračnom mjestu, a osušeno spremi u kutije, pospe šećerom i obavije lišćem lovorike.

 

Ćupter od maginje (Pelješac)

Ocijedi se 4,5 kg soka od maginja kroz gusto sito, pak se ovome doda 2,25 kg šećera i sve skupa kuha skoro jedan sat na nagloj vatri. Uvijek se miješa i opjeni. Zatim se doda 60 dkg griza, 25 dkg mrvica od tvrdog kolača, paketić vanilijinog šećera, omotić cimeta, nekoliko tučenih klinčića, malo ostruganog oraščića i ostruganu koru od 1 limuna, pak se sve skupa kuha još pola sata, uvijek miješa, te pri koncu doda šaku isprženih isjeckanih bajama kao zrno kave.

Kad postane gusto da se više ne miješa, izlije se u kalup, kojeg se prije obloži mokrom krpom i pusti posušiti 2-3 dana na zračnom mjestu. Zatim se režu kocke ili kvadratići po želji, opet malo posuše i spreme uz lovorovo lišće u kutije do upotrebe.


Sir od maginje (II)

Opere se na sito 4 kg maginja i procijedi kroz sito. K tomu se doda 2 kg šećera, stavi u teću i kuha na nagloj vatri, neprestano miješa 40 minuta. Zatim se doda sok od 2 limuna i ostruganu koru od 1 limuna.

Vruće se salije u kalupe i dalje postupa kako je već opisano.


Rakija od maginja

Na 1 kg opranog ploda doda se 1,5 litre dobre rakije, šipku vanilije i to se topi sa limunovom koricom 40 dana.

Zatim se procijedi i spremi u staklenku i pusti da dozrijeva 2-3 mjeseca na hladnom mjestu.

 

Marmelada od maginja

Uzme se 3 dkg pasiranih maginja, 3 kg jabuka i 3 kg šećera. Jabuke i pasirane maginje kuhaju se samo jedno vrijeme, pa se doda zatim šećer i kuha brzo i kratko te neprestano miješa da se ne pripali.

Nadalje se postupa kao sa svakom drugom marmeladom.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online