Srijane: Pastira slomljene noge spasili od smrzavanja

GSS je pronašla pastira slomljene nogePotraga za Jurom Pavićem (72), mještaninom Srijana, koja se odvijala od četvrtka poslijepodne do prvog sata petka, sretno je okončana. Jure je pronađen 500-injak metara od prvih kuća sa slomljenom nogom te pothladen, ali još uvijek pri svijesti, no drama je trajala pola dana. U potrazi su sudjelovali mještani, a vrlo brzo u sve je uključena i interventna policija, kao i Hrvatska gorska služba spašavanja. Jure je toga dana, oko 14.30, odveo svojih pet koza na ispašu, no kada se do 16 sati nije vratio kući, njegovi su se sinovi zabrinuli i tako se krenulo u potragu za njim...


MJEŠTANI SRIJANA, GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA I POLICIJA PRONAŠLI JURU PAVIĆA (72) ZA KOJIM SE TRAGALO POLA DANA

Pastira slomljene noge spasili od smrzavanja


Jure je u četvrtak, oko  14.30, odveo pet koza  na ispašu. Pao je preko  zida i  slomio bedrenu kost. Dozivao je u pomoć,  no nitko ga nije čuo jer su ga tražili na drugoj strani


Piše: Tonka Čubelić / Slobodna Dalmacija
Snimio: Ante Čizmić /  CROPIX, GSS
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

- Oko četiri sata je već pa mrak, vidija san da su tu dole ispod kuća privezane koze, ali njega nije bilo, pa san odma reka bratu da nešto nije u redu. Dvadesetak mještana pomoglo nam je u potrazi, a kasnije smo javili policiji u Omišu da je nesta i da ga tražimo - kazao nam je Jurin sin Jozo.

GSS-ovci su Juru utoplili i imobilizirali mu nogu

GSS-ovci su Juru utoplili i imobilizirali mu nogu

Kako potraga koju su organizirali sami mještani nije dala rezultate, o svemu je u 20.40 obaviješten Centar 112, a ubrzo je na mjesto nestanka upućena policija, kao i ćlanovi HGSS-a. Tako se u potragu za starcem u zaselku Končuli uključilo 26 članova HGSS-a na čelu s pročelnikom Vinkom Prizmićem.

HGSS-ovci su stigli iz stanica Split i Makarska oko 23.30, a tragali su uz pomoć termovizijske kamere i pasa tragača. Nestali čovjek nađen je u 1.21 na nepristupačnom terenu, teško ozlijeđen, dehidriran i pothladen.


Palio vatru da se ugrije

Noga mu je imobilizirana, njega se utoplilo, a vrlo brzo i prebacilo do zaselka gdje ga je pola sata poslije preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći Omiš, koja ga je prevezla do splitske bolnice gdje je i zadržan na liječenju.

- Sva srića da smo ga našli jer bi se do jutra smrza, ne bi to preživija. Mi smo ga tražili na području di je ostavija koze, a on je bija na drugoj strani, iznad kuća. Bija je sigurno udaljen 400-500 metara od prve kuće. Cilo vrime je bija pri svijesti i doziva je u pomoć, ali ga niko nije ni moga čut. Pa je sa zida i slomija bedrenu kost i nije moga više nastavit. Osta je tu di je, pa je stavija ispod sebe jaketu da mu bude udobnije, a na tom mistu se vide i tragovi paljenja vatre, pokušava se ugrijat - kazao nam je Jozo Pavić, sretan što je sve završilo bez gorih posljedica.

- Mještani su nam pomogli, a GSS i policija su stvarno brzo došli. Srića je da je sve dobro završilo, ko zna šta bi bilo do jutra. Smrza bi se sigurno. Stalno je šeta po selu, ali nismo mislili da bi se takvo što moglo dogodit. Nismo cilu noć spavali - kazivao je Jozo.

Povezani članci

Who's Online

We have 921 guests and no members online