Trogir započeo projekt potpune transparentnosti proračuna

Nakon niza gradova i općina koje su poradile na transparentnosti svojih proračuna i grad Trogir se odlučio na uvođenje potpune transparentnosti gradskog proračuna. I grad Split je već krenuo u tom smjeru te u smjeru "smart city" grada, a i podaci proračuna RH su već transparentni, doduše oni do 2018.. Grad Trogir je s Institutom sinergije znanosti i društva potpisao je ugovor kojim započinje rad na pretkoraku, odnosno prvoj fazi sveobuhvatnog projekta, a koji uključuje izradu jednostavne za korištenje i vizualno atraktivne aplikacije koja bi građanima omogućila drukčiji pogled na proračun. Od pregleda stavki kroz funkcijsku klasifikaciju, pregleda projekata koji se financiraju ili se planiraju financirati, pregleda izvršenja dosadašnjih proračuna te prijedloga proračuna za iduću godinu, odnosno rebalansa za aktualnu godinu. Glavni dio aplikacije davao bi pregled stanja aktualnog proračuna, no dodatne opcije bit će usporedba plana s izvršenjem, te usporedba s proračunima prethodnih godina. Cilj je kroz jasne i jednostavne brojčane pokazatelje građanima približiti konkretne proračunske stavke, a ne samo kroz zbirne pokazatelje koje je teško shvatiti. Navedeno će se izraditi po principu proračunskog vodiča za građane, koji bi bio interaktivan i kroz kojega bi se osim samih stavki prihoda i rashoda moglo spajati točno koji prihodi financiraju koje projekte, kako bi se građane educiralo i senzibiliziralo za određene vrste strateški važnih projekata. Građani bi tako dobili na uvid na što se točno troši njihov novac...

TROGIRANI: PODIŽEMO DEMOKRATSKE STANDARDE DA SE VIŠE NIKAD NE VRATIMO U STARE PROBLEME

Izvor: Kastela.org

Do sada su Trogirani krenuli s participativnim budžetiranjem "I tebe se pita!“, projekomt kroz kojeg građani sami izravno odlučuju o trošenju dijela proračunskog novca, lani su prvi put ocijenjeni peticom za transparentnost od Instituta za javne financije, objavili su i online registar gradske imovine, a s ovim projektim idu korak dalje.

Ova vizualizacija proračuna bit će dostupna građanima kroz dva mjeseca, a sljedeći korak biti će detaljan prikaz svih računa iz proračuna kako bi građani imali uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna, počevši od javne nabave do troškova reprezentacije. Tada će nastupiti potpuna transparentnost grada prema korisnicima.

Grad Trogir implementacijom projekta bit će jedan od tek tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočno jEuropi s potpuno transparentnim proračunom.

Nadamo se da će i Omiški gradski vijećnici prigrliti ovu ideju i krenuti s uvođenjem potpune transparentnosti gradskog proračuna.

Naravno, nitko to ne brani ni ambicioznijim Općinama s sposobnim i proaktivnim djelatnicima i pametnim vjećnicima, poput naše...

Povezani članci

Who's Online

We have 599 guests and no members online