VIDEO: Čudo neviđeno na 38. sjednici, proračun za 2016. usvojen jednoglasno!

Čudo neviđeno na 38. sjednici Općinskog vijeća općine Dugi Rat, održanoj 8. prosinca 2015. Proračun za 2016. je usvojen jednoglasno! Čak ni vođa "oporbe" nije imao baš ništa protiv niti jednog prijedloga svog političkog arhi-neprijatelja (s kojim je u Domoljubnoj koaliciji?)! Ahh, možda zato što ga nije ni bilo na 38. sjednici.. Šalu na stranu, nakon usvajanja Dnevnog reda prisegnula je Marija Tomaš iz Krila, nova vjećnica iz redova SDP-a, koja je popunila mjesto ispražnjeno preranim i iznenadnim odlaskom dugogodišnjeg vijećnika iz Duća i prvog načelnika naše općine Branka Vojnovića, od kojeg smo se oprostili i dirljivom komemoracijom. A što je sa novim članom iz HDZ-a? Ne zna se.. još. Potom je načelnik Jerko Roglić potanko izložio općinske planove za 2016. i prijedlog proračuna općine za 2016. koji je na glasanju, već rekosmo, jednoglasno usvojen. I to po prvi put od osnutka općine, kako je pažljivo zapazio marljivi kroničar zbivanja u općinskoj vijećnici Davor Grgat. Proračun općine Dugi Rat za 2016. predviđa ukupne prihode u iznosu od 14.990.000 kn, dok su rashodi planirani u iznosu od 22.990.000 kn. Razlika, neuobičajena za hrvatske prilike, od čak osam milijuna kuna, pokriti će se ostvarenim viškom iz prethodne godine. Da, dragi čitatelji, dobro ste pročitali, općina Dugi Rat ima proračunski višak iz 2015. Ne znam je li to baš za pohvalu, jer ako ostvarena sredstva nisu utrošena u 2015. u komunalne i druge općinske projekte možda imamo problema sa kapacitetom općinskih službi za njihovu uspješnu realizaciju (osim ako višak nije ostvaren u zadnjem kvartalu)?, no višak u proračunu definitivno nije za pokudu u ovim teškim vremenima. Dapače!! Općina nema dugova, nema ni prireza, proračun se dobro puni (no uvijek može i bolje), a lani smo zbog kapitalnih prihoda ostvarili i značajan višak. Imamo se čime pohvaliti. Naravno, nadamo se da će se ta naša sredstva pametno utrošiti u 2016. u najveće prioritete općine.. a njih nam isto tako ne fali!..

USVOJEN PRORAČUN OPĆINE DUGI RAT ZA 2016.

Planirani prihodi 14,990 mil.kn, rashodi 22.990 mil.kn, razlika višak iz 2015.

Piše: Mladen Banović
Video: Jakov Velić / TvDR, Art Foto Video

A prioriteti su većinom obuhvaćeni programom održavanja objekata i uređenje komunalne infrastrukture koji je u proačunu predviđen u iznosu od 7.610.000 kn, a najveći dio tog našeg novca ići će na uređenje šetnica i mula te nerazvrstane ceste i sanaciju postojeće kanalizacije u Dugom Ratu.

Program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture predviđen je u proračunu u iznosu od 3.855.000 kuna. U programu su najviše zastupljeni UPU-ovi obalnog dijela i maritivni projekti uređenja obale i naših mjesta.

Od većih stavki tu je izgradnja Vatrogasnog doma s početnih 750.000 kuna, prometno uređenje središta Dugog Rata sa 650.000 kuna, te zamjena javne rasvjete LED rasvjetom, za što se planira utrošiti 400.000 kuna.

Program javnih potreba u području socijale iznosi 1.272.000.00 kn, u financiranju sporta i rekreacije u iznosu od 1.454.000 kn i financiranju kulture u iznosu od 631.000 kuna.

Proračun je, po riječima izrađivača i predlagača, uravnotežen, jer su aktivnosti raspoređene po svim naseljima općine Dugi Rat. Valja nam vidjeti kako će se i kojom dinamikom izvršavati.

Još uvijek se navino nadamo da će proračun općine za 2016. u cijelosti biti objavljen na službenim općinskim stranicama, no njega ni nakon mjesec dana od njegovog usvajanja tamo - nema. Toliko o transparentnosti i kvaliteti općinske internet stranice koja ne prati vrlo dobar rad naših vijećnika (prijedlog: a da objavite detalje proračuna barem na općinskom Facebooku? ili ga mejlnite u elektronskom obliku potpisniku ovih redaka da se poigram vizualizacijama).

No dobro, valja čestitati svim našim vjećnicima i djelatnicima općine, te našem načelniku Jerku Rogliću i bivšem predsjedniku vijeća Jošku Banoviću, a pogotovo novom predsjedniku vijeća Dragi Klariću na uspješnom "debiju" na mjestu predsjedavajućeg.

Usvojen je proračun, glatko i jednoglasno. Znači da ga se dobro i pripremilo. Vječni optimisti, ali i skeptici, kakvi već jesmo, pratiti ćemo s pažnjom daljnji razvoj događaja u 2016., unatoč vijestima i mejlovima koji iz općine u javnost stižu.. na kapaljku. Čemu to dragi prijatelji? Sve na internet! Jer imamo se čime pohvaliti. A tek koliko još imamo prostora za napredak...

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and no members online