Niste zadovoljni proračunom?

Nezadovoljstvo zbog nemogućnosti utjecaja na odluke političkih elita, kako lokalnih, tako i onih na nacionalnoj razini, Hrvati obično izražavaju – rezignacijom. Apatijom bajnom. Oni malo žešći obično zahtijevaju referendum. A najžešći bi nakon prve nepravde odmah krenuli i u rušenje “tog nepravednog kapitalizma”. No, može se i drukčije, pokazuje primjer grada Pazina, administrativnog središta Istarske županije. Oni su, na sugestiju GONG-a, ovogodišnji proračun donijeli i uz pomoć participativnog budžetiranja, uključivanja građana u proces potpunog demistificiranja donošenja i provođenja proračuna. A to znači da građani sami kroje dio proračuna koji nije unaprijed zadan fiksnim obvezama. – U projektu GONG-a vidjeli smo priliku da malo prodrmamo i naših 12 mjesnih odbora, jer oni su spona između građana i lokalne vlasti, ali i da građanima omogućimo da se izbore za ono što žele i što su najviše kritizirali – kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić jučer u Makarskoj, gostujući na okruglom stolu u organizaciji GONG-a i saborskog Odbora za financije i državni proračun, piše Slobodna Dalmacija. Nažalost, osim domaćina Makarana, predvođenih gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, nije došao nitko od čelnih ljudi općina i gradova iz naše županije..

Građani Pazina su deset mjeseci sami krojili proračun

Izvor: Slobodna Dalmacija

Jedinstvenu metodu upoznavanja građana s donošenjem proračuna osmislila je aktualna riječka vlast. Oni na internetskim stranicama Grada nude upoznavanje s tehnologijom donošenja i funkcioniranja proračuna kroz igricu “Proračun(ajme)”.

Igrica nudi mogućnost da se “igrate” gradskog vijećnika, tj. da “skrojite” riječki proračun i odlučite hoćete li više izdvojiti za socijalne namjene, recimo za besplatne karte učenicima, ili ćete graditi recimo žičaru...

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 638 guests and no members online