Matija Babić: Korona neće ubiti hrvatsku ekonomiju

Ako ovo bude kraj i konačni debakl hrvatske ekonomije, ubili su je uhljebi, paraziti, lopovluk, crkva i udruge, turističke zajednice i ministarstva ničega, hrvatska gospodarska komora i zlatne kune, Krstičević i King, županije i općine, korupcija, namještene javne nabave, pečati i biljezi, petljanje države u tržište, poticaji i povlašteni krediti, kriminalna pretvorba i privatizacija, branitelji privilegija imovinskog rata, Linići i Bandići, HRT i HDZ, porezna uprava i umobolno visoki porezi i zaduživanja za hranjenje svih navedenih parazita i lopova. Gušenje sposobnih da se hrane podobni, otimanje radnicima za veće koeficijente neradnicima. Stečajevi neposlušnima, predstečajne nagodbe prijateljima. Vječiti optimisti bez osnove. Ekonomski analitičari koji su gurali glavu u pijesak. Narod koji obožava novac a mrzi kapitalizam...
Korona će samo javiti vrijeme pogreba...

MATIJA BABIĆ:

Što Hrvatska sad zapravo može i treba poduzeti?

Izvor: FB Matija Babić

Pred Hrvatskom je ekonomski krah: na naplatu dolazi ekonomija koja je otimala privatnom sektoru i gomilala javni, i sve je funkcioniralo na kratke staze pod uvjetom da imamo OK turističku sezonu.

Što Hrvatska sad zapravo može i treba poduzeti?

Iskoristiti priliku da odreže s proračuna sve neesencijalne troškove.

Evo nekih:
- Gašenje HRT-a (1.5 mlrd kuna godišnje)
- Jednostrani raskid vatikanskih ugovora (1.5 mlrd kuna godišnje)
- Ukidanje svih poticaja
- Ukidanje svih obaveznih članstava i financiranja komora i agencija. Gašenje HTZ-a, ono malo posla što rade neka preuzme Ministarstvo turizma
- Ukidanje svih povlaštenih mirovina
- Gašenje svih nerentabilnih i neesencijalnih kompanija u javnom vlasništvu
- Pola ljudi u administrativnom dijelu javnog sektora treba momentalno dobiti otkaz i socijalnu naknadu godinu dana
- Ostaloj polovici administratovnog dijela javnog sektora (za početak) prepoloviti plaće
- Ukinuti sve donacije nevladinom sektoru, osim onom dijelu koji se aktivno bavi starima i bolesnima
- ...

Na proračunu treba ostati samo neophodan dio javnog sektora, stari i bolesni. Ostalo rezati sjekirom. To će otvoriti mogućnost za maksimalne porezne rezove, koji će pak motivirati ljude da kad se otvore granice iz uništene ekonomije ne pobjegnu glavom bez obzira.

Hrvatska ima jednostavan izbor: žrtvovati sposobne ili podobne. Budućnost Hrvatske ovisit će o tom. S tim da sposobni poslije mogu i zaposliti podobne, podobni bez sposobnih mogu samo jesti pečate.

Ako mislite da je to što zagovaram pretjerano i da bi dovelo do nasilnih prosvjeda, pričekajte da vidite alternativu.

Povezani članci

Who's Online

We have 386 guests and no members online