Kuda idu splitske pare?

KerumU očekivanju bogatih investitora spremnih da odriješe kesu u komunalnu blagajnu, Split traži dežurnog krivca, a njegov gradonačelnik na tajnom zadatku sprema se za novi pohod - Hrvatski sabor. Nisu Splićani sami sebi krivi šta biraju lokalne redikule za gradonačelnike. I ko će sutra bit kriv Splićanima? Srbi više nisu in, Prajd je proša, pa nek' onda bude Zagreb..., piše Mašenjka Bačić na stranicama H-Altera ...


SPLIT MIND

Kuda idu splitske pare?

Piše: Mašenjka Bačić / H-Alter
Izvor: H-Alter

Nakon ljetne stanke, jučer je počela nova sezona splitskih sjednica. A od njih, nema boljih. Mogu komercijalne televizije snimat koliko oće sapunica o Splitu, nijedna nije nestvarna koliko realni život grada. Eto, nismo ni dočekali Isusov kip na Marjanu i Kerumovih deset nebodera, a dobit ćemo i Olimpijadu.

A i bija bi i red da grad, koji sebe naziva najsportskijim, dobije Olimpijski centar i stane uz bok St. Moritzu ili Vancouveru. Još samo da se namakne para i stvar riješena.

A za takvu vizionarsku ideju sigurno će se nać koji zainteresirani investitor. Biće to Kerum traži pare pa nije stiga jučer doć na posa. Ovo mu je već četvrtaa za redom sjednica na kojoj nije bija, no ima čovik pametnijeg posla. Kojeg, nije bilo moguće saznat.  Tek šturo objašnjenje da  je na službenom putu i konspirativna izjava isprike njegovog zamjenika Jure Šundova: "Nikad podređeni ne daje informacije gdje je nadređeni".

Al je zato odradija uvodnu najavu u sutrašnji spektakl u Dnevniku 3 od sride navečer. Svašta bi pametnoga bija reka, ali nije stiga. Tek mu je ostalo vrimena da zavapi Dijani Čuljak-Šelebaj što je dobio manju minutažu od Vladimira Šeksa. Al' to je ta politika HRT koja daje  više vremena optuženom za ratne zločine da se izjada nego Kerumu da kaže sve šta bi tija. Ko mu je kriv što nije optužen za ratno profiterstvo, onda bi sigurno više moga zapomagat na javnoj televiziji.

I dok mu mediji uskraćuju zasluženi prostor, a on tajnovito radi za javno dobro, na gradskoj sjednici pod čvrstom palicom sestre mu Nevenke, vijećnici su uspili odgodit raspravu o izvještaju rada gradonačelnika. To dođe kao dobra najava za iduću.

A na ovoj, vijećnici HGK su po običaju glumili statiste, dok je oporba rešetala pitanjima poput HČSP-ovog pulena Luke Podruga, kojeg je zanimalo kako to da su prosvjednici s Gay Pridea privođeni zbog verbalnog delikta, a organizatori nisu zbog nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju. Ili  kako to da se u jednu splitsku zgradu ne useljavaju branitelji nego dragovoljci ravnogorskog pokreta.

"Nema tu ozbiljnih likova", reka bi Kerum. Al se zato popričalo o ozbiljno planu "jeftinih stanova" na Kili u čijoj prodaji posreduje gradska firma. A ambiciozni projekt -  u kojem zainteresirani građani moraju platit učešće, a da ne znaju koliki i kakvi će im bit krediti -  vodi dvadesettrogodišnji Kerumov netjak Ivan Sapunar.

A  na red je i doša gradski proračun. Fali tridesetak milijuna kuna knjigovodstveno, a realno pedesetak, grad pred bankrotom, a da se ništa nije napravilo. Osim, pardon, uređenja Zapadne obale, za potrebe Kerumovog hotela. Kriva je, zna se, recesija. No, kaže Šundov da će se uskoro pojavit investitori  koji će u blagajnu ulit  stotine milijuna kuna za komunalni doprinos.

Al' vridi spomenit, ovo je lito bilo sjajno u gradu. Tako je reka Kerum u spomenutom Dnevniku 3. Puno šušura, svih sto dana. "Cili svit u Split", to je taj projekt - načičkaj štandove sa otpada na svakom slobodnom kantunu i udri štekat di god ima dva metra slobodna. Vrhunska ponuda, nema šta.

I ko će sutra bit kriv Splićanima? Srbi više nisu in, Prajd je proša, pa nek' bude Zagreb. Ta zla metropola u koju se slivaju svi naši mukom od turizma zarađeni novci, a sad još i nameću svoj jezik preko crtića najmlađima. Zagrebačka perfidna indoktrinacija od malih nogu. Triba to sasić u krojenu, sigurno misli Robert Pauletić, i danonoćno skuplja članove na svojoj FB grupi Stop nasilnoj kajkavizaciji crtanih filmova.

Nisu Splićani sami sebi krivi šta biraju lokalne redikule za gradonačelnike. Ne, to je baza. Ko još ima tako lude sjednice? Niko, možda jedino Zagreb. Al neće nas i u tome preteć kad već je u balunu. Već će se Kerum pobrinit za to.

Osim ako ne ode u Sabor. A sudeći po anketama, baš bi moga završit tamo. Jer narod ga voli. Zalaže se da se rađaju dica pa će majkama dat dvi godine porodiljnog. I da poduzetnici budu stup društva. A u Split će dovest Ministarstvo turizma.

A baš me zanima di će ga smistit. Možda u oni svoj, sad će se izgradit neboder, za koji je upravo izglasana prenamjena GUP-a.

A možda ga i ne stigne izgradit od pustog posla u Saboru. Uostalom, bolje da sidi tamo nego u Gradu. I za njega i za Splićane. U Saboru je teže uočit da ga nema pošto je više svita. A i manje štete može napravit.

Povezani članci

Who's Online

We have 521 guests and no members online