Građanska peticija 'Brza cesta Trogir-Split-Dugi Rat-Omiš' večeras na TV Jadran

brza cesta Trogir - Omiš
Na Internetu je pokrenuta peticija za gradnju brze ceste Trogir-Omiš (potpišite je ako još niste!). U samo nekoliko dana od objave peticije skupljeno je do sada gotovo 2.000 potpisa kojima se želi poručiti Vladi da razmotri odluku o zaustavljanju gradnje te najzagušenije prometnice u Hrvatskoj. Peticiju 'Vlada Republike Hrvatske: Izgradite brzu cestu Trogir-Omiš' možete na potpisati na stanicama change.org. U emisiji Cenzura TV Jadran ovoga petka, 07. rujna 2012., razgovarati će se o pokrenutoj peticiji za gradnju brze ceste Trogir - Kaštela - Split - Dugi Rat - Omiš s predsjednicom Gradskog kotara Žnjan-Pazdigrad Marijanom Puljak, novinarom Slobodne Dalmacije Sašom Ljubičićem i inženjerom prometa Ivanom Vulićem ...

CENZURA

Građanska peticija 'Brza cesta Trogir - Split - Dugi Rat - Omiš'

Izvor: Cenzura.hr

"Još 2008. godine mjerenja su pokazala da njome dnevno prođe 50 tisuća vozila što je više od bilo koje prometnice u Hrvatskoj, više nego kroz naplatne kućice u Lučkom. Za usporedbu, po tadašnjim podacima, riječkom obilaznicom, koja je izgrađena jer joj je zahvaljujući velikoj upornosti tamošnje lokalne samouprave država dala prioritet u gradnji pred splitskom, svakog dana proveze se tek 24 tisuće automobila, ljeti oko 37 tisuća", piše se u apelu Vladi.

cesta za nigdje

"Ljeti su kolone automobila na ulazu u Split ili Omiš duge po 10-tak kilometara. Udaljenost koja se u normalnim uvjetima prijeđe automobilom za 15-ak minuta ljeti traje po nekoliko sati. Onemogućen je normalan život ljudima koji žive na tom pravcu, odlazak na posao, odlazak liječniku. Od Splita, tj. Strožanca do Omiša ne postoji alternativni pravac koji bi za vrijeme gužvi pomogao ljudima doći do svog odredišta".

Splitska obilaznica, kolokvijalni naziv za planiranu brzu cestu Trogir - Split - Dugi Rat - Omiš, u osam godina vladavine HDZ-a izrodila se u vjerojatno najveću žrtvu proizvoljnog odlučivanja i određivanja prioriteta u cestogradnji po političkim kriterijima.

Premda se radi o službeno najzagušenijoj prometnici u državi, koja je na jednom svome dijelu kroz Kaštela proglašena i najopasnijom, cesta duga šezdesetak kilometara dovršetak će čekati još godinama. Bivši premijer Ivo Sanader najavljivao je kraj radova do 2008. godine - pa se pokazalo da je lagao. Potom je i bivši ministar Božidar Kalmeta obećao kraj muka do 2012. godine - no ni on se nije pokazao nimalo ozbiljnijim. U proteklih osam godina nije izgrađen ni jedan jedini metar ove prometnice.

put za omišVažno je razumjeti da sudionička demokracija stvara uvjete za stalno i aktivno uključivanje građana u javni život, a ne samo u vrijeme izbora. Osim toga, ona doprinosi kvaliteti utvrđene javne politike i omogućuje njezinu lakšu i jeftiniju provedbu: ako glavni dionici sudjeluju u postupku pripreme zakona ili drugog općeg propisa, manja je vjerojatnost da će sutra provedba „zapinjati“.

Često se navodi da je bez učinkovite sudioničke demokracije predstavnička demokracija izložena opasnosti da postane „ritualni ukras“ u svijetu u kojemu vladaju “nevidljive države“ birokratskih, vojnih i gospodarskih i inih elita.

Kada je riječ o ulozi koju organizacije civilnoga društva,uključujući i različite oblike građanskih inicijativa, imaju u ostvarivanju sudioničke demokracije, treba imati na umu da je druga strana procesa suradnje u oblikovanju i provedbi javnih politika u konačnici građanin.

marijana puljakU emisiji Cenzura ovoga petka, 07. rujna 2012., razgovaramo o pokrenutoj peticiji za gradnju brze ceste Trogir-Split-Dugi Rat-Omiš s predsjednicom Gradskog kotara Žnjan-Pazdigrad Marijanom Puljak, novinarom Slobodne Dalmacije Sašom Ljubičićem i inženjerom Ivanom Vulićem.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, a reprizno u subotu u 16:30.

Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI iz Rijeke.

Povezani članci

Who's Online

We have 581 guests and no members online