Dalmatinski turizam stvara 9 posto BDP-a

Brza cesta U rekordnoj turističkoj sezoni 2012. godine, koja nas je dovela na vrh liste najuspješnijih u turizmu Mediterana, Dalmacija je dala svoj ogroman doprinos, čineći gotovo polovicu ukupnog turističkog prometa i zarade zemlje, oko tri milijarde eura! Posebno je to važno jer se takav rezultat u turizmu pravi u Dalmaciji koja infrastrukturom neophodnom za turizam trajno zaostaje za drugim dijelovima zemlje. Sve to nije izgleda dovoljno da se riješi od države zapostavljena zaobilaznica Omiša, brza cesta do zračne luke u Resniku, od Splita do spoja s autocestom i niz drugih koje koštaju neusporedivo manje nego što dalmatinski turizam “ubaci” u državnu blagajnu ...

TURISTIČKI ISKORAK

Dalmatinski turizam stvara devet posto nacionalnog BDP-a

Piše: Ružica Mikačić
Izvor: Slobodna Dalmacija


turizamPrevedeno, ako je Hrvatska u tri tromjesečja prošle godine, prema podacima Hrvatske narodne banke, zaradila 6,27 milijardi eura, što je 3,9 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, Dalmacija je, slijedom kapaciteta i turističkog prometa, u tom rezultatu uprihodila oko tri milijarde eura.

Dalmacija u samo deset proteklih godina povećala svoje smještajne kapacitete za nevjerojatnih 30 posto, što ni jedna druga regija u zemlji nije.

Istina, svako drugo noćenje na tom području ostvaruje se u privatnom smještaju, ali i to je razlog što gospodarski i industrijski opustošena regija, s desecima tisuća nezaposlenih, zapravo uopće još gospodarski drži glavu iznad vode.


Zimmer frei

Bez privatnog smještaja koji u južnom Jadranu na tržište stavlja 61 posto ukupne turističke potražnje za kućanstvima u Hrvatskoj, Dalmacija bi gospodarski odavno bila na koljenima, tvrde ekonomisti.

Kako se tom djelatnošću registrirano bavi više od 40 tisuća obitelji, a s velikom sigurnošću se može reći kako ih je barem još toliko u “sivoj zoni” zarade od pratećih turističkih usluga svih vrsta, jasno je kako se i od čega u Dalmaciji preživljava zima.

prosvjed za brzu cestu

Povezani članci

Who's Online

We have 253 guests and no members online