Velika Kadićeva godina

U jednom dugoratskom "vrtlu" loza i masline na sve strane, no kako je domaćinima osnovna djelatnost nešto sasvim drugo, onda je sasvim jasno da su vino i masline više ljubav i hobi - ali hobi koji je samo ove godine za kvalitetu svojih truda nagrađen sa čak pet zlatnih medalja sa značajnih maslinarskih natjecanja, od kojih dva iz Istre, najmaslinarskije regije Europe!, a nije da u naših domaćina falilo i medalja za kvalitetu domaćeg bijelog i crnog vina. Dapače! Sa lanjske Sabatine vratili su se u Dugi Rat sa zlatom i srebrom za kvalitetu vina iz svoje konobe. O Kadićima je, pogodili ste, riječ. O obitelji Slave i Ane Kadić iz Dugog Rata. Ne zaboravite, iako spominjemo priznanja i zlato, ovdje je ponajprije riječ o trudu i muci, o znanju spajanja tradicije, ljubavi i napornog rada u vrhunski proizvod koji je vrlo tražen među europskim gostima u turističkoj sezoni. Riječ je o ekstra djevičanskom maslinovom ulju i domaćem vinu OPG Konoba Kadić iz njihovog maslinika i vinograda u Dugom Ratu. U novom broju časopisa "Maslina" Slobodne Dalmacije novinar Mladen Stubljar napisao je lijepu reportažu o našim maslinarima iz Udruge maslinara "Paićuša" iz Piska.. s posebnim osvrtom na Slavu Kadića..

PET MASLINARSKIH NATHECANJA, PET ZLATNIH MEDALJA MLADOG DUGORATSKOG MASLINARA SLAVOMIRA KADIĆA

Velika Kadićeva godina

Piše: Mladen Stubljar
Izvor: Maslina, Slobodna DalmacijaBilo je zapravo puno zlata ove godine, čak 90 zlatnih medalja, koje su razdragale mnoge maslinare, iako mi se čini da je zlato u Krasici (Istra) ponajviše obradovalo Slavomira Kadića iz Dugog Rata, još jednog pravog prijatelja Krasice i njezinih maslinara, koji je s članovima Udruge maslinara "Paićuša" iz Piska, neizostavan na "Oleum Olivarumu".

OPG Konoba Kadić OPG Konoba Kadić


Tu su, kao i svake godine, i Nedeljko Fistonić, Neven Kovačić Sise, Joško Kovačić Aga i mnogi drugi, kao, primjerice, i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. Neću ni nabrajati tko je sve od maslinara iz Krasice bio na Povenjaku 2018. u Omišu.

Nastavak je to velikog prijateljstva koje je inicirala maslina i njezina grančica, koja evidentno donosi mir, razumijevanje, poštovanje i ljubav.

A tek ulje, a tek druženje, ili u Dugom Ratu, ili u Omišu, ili u Krasici, a opet vraćam se na zlato Slavomira Kadića. Bilo mu je puno srce, veliko i veće od šatora u Krasici, baš kao i raspoloženje, vedrije od svih crnih oblačina koje su pritisnule i Istru i more.

Slavo i Ana Kadić

- Ovo je moja sjajna maslinarska godina, evo je na kraju u Krasici. To mi je već peta manifestacija na koju sam slao ulje, i uvijek se ulje okitilo zlatom. Počeo sam s našim  Povenjakom u Omišu, druga je bila na izdanju Festivala maslina u Zagrebu, treća na Noćnjaku u Neumu, a četvrto zlato bilo je u travnju u Medulinu, i sada je ovo kruna mog rada i mog ulja - peto zlato u Krasici.

Sve u svemu, pet zlata na pet natjecanja, vrhunac moje maslinarske karijere, barem do sada. I to zahvaljujući prije mom dragom pokojnom ćaći Marku, koji je još u njegovo vrijeme maknuo višnje i umjesto njih odabrao masline. Umjesto 300 višanja zasadio je 300 maslina. Eno ih u Dugom Ratu, 70 posto je oblica, a drugo su oprašivana levantinka. Pokojni je ćaća sadio i askolavo i ostale talijanke, ponajprije pendolino.Ove smo ih godine brali 12. i 13. listopada i odmah ih preradili. Bilo je 5,1 kilograma maslina za litru ulja, i na kraju smo imali 300 litara ulja. Kakvi su bili uvjeti u Dugom Ratu prošle godine, to je bilo odlično, a evo i rezultati na manifestacijama to potvrđuju. Srce je veliko ko kuća. S ovim se skuplja dodatna energija, poticaj za rad, da ostaneš dobar, a možda i da budeš još bolji, iako je teško ostati na maslinarskom vrhu.To zapravo znači da idemo dalje u budućnost, možda i na povećanje maslinika, no to sada prije svega ovisi o mom sinu, 23-godišnjaku Marku, nazvanom u ćaćino ime. Dakle, mladost je sada na potezu za bolju i veću maslinarsku budućnost - veselo će Slavomir Kadić, istinski ambasador svih zlaćanih maslinara ovjenčanih u Krasici.

slavo kadić

Povezani članci

Who's Online

We have 107 guests and no members online