Maslina može i te kako obogatiti hrvatsku turističku ponudu

Maslina je mitsko drvo, ona je ukras pejzaža. Njezin proizvod je posebno cijenjen te je najzdraviji proizvod jedne voćke. Od masline se proizvodi maslinovo ulje, plodovi se konzerviraju, od lista masline se proizvode čajevi, a od debla suveniri i drva za ogrjev. Stoljetna stabla maslina ne ostavljaju ravnodušnim nijednog čovjeka. Nekada, ne tako davno, maslina je značila život priobalnom i otočnom stanovništvu. Danas, maslina mijenja i oplemenjuje krajolik, a njezini proizvodi postaju delicije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Mediteranska prehrana ne može se zamisliti bez maslinovog ulja.
Maslina i te kako može oplemeniti hrvatski turizam te ga učiniti još privlačnijim i sadržajnijim. Mlinovi, kamenice, toćevi su dio kulturnog blaga našeg naroda koje je izloženo uništenju i propadanju. Stoljetna stabla maslina su zapuštena i nepristupačna. Loša kvaliteta maslinovog ulja koju turisti prepoznaju u našim restoranima i hotelima, a i u dosta domaćinstava, ne čini dobru reklamu hrvatskom turizmu.
Uređenje kušaonica maslinovog ulja, poboljšanje kvalitete ulja na svim razinama (u ugostiteljstvu, trgovini, domaćinstvima), uređenje maslinarskih putova, tiskanje maslinarskih karata za pojedina naselja, izrada suvenira i muzeja te drugih sadržaja i te kako može obogatiti hrvatsku turističku ponudu.

MASLINA MOŽE I TE KAKO OBOGATITI TURISTIČKU PONUDU

Izvor: Udruga maslinara Paićuša Pisak

detalj iz Piska

Maslina

Povezani članci

Who's Online

We have 101 guests and no members online