Na tragu Poljičkoga statuta

Na blagdan svoga zaštitnika, sv. Jure, u petak, 23. travnja, zagrebački Poljičani okupili su se u velikom brojuNa blagdan svoga zaštitnika, sv. Jure, u petak, 23. travnja, zagrebački Poljičani okupili su se u velikom broju u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu na misi koju je predvodio vojni kapelan vlč. David Klarić. Nakon mise uslijedilo je okupljanje u prostorijama Udruge zagrebačkih Poljičana u Ilici 48, gdje je održana redovita godišnja skupština Udruge na kojoj za novoga Velikoga kneza − predsjednika Udruge zagrebačkih Poljičana “Sveti Jure“ u sljedećem jednogodišnjem mandatu izabran poznati tv−novinar iz programa religijske kulture mr. Augustin Bašić. On je na tom mjestu naslijedio prof. dr. Ivana Kuvačića koji je tu dužnost obnašao u uzastopnih pet mandata, koliko je prema Statutu Udruge moguće. Tjedan dana kasnije, u petak, 30. travnja, Poljičani i njihovi gosti našli su se u još većem broju u Gradskom dramskom kazalištu Gavella gdje je održana kulturno−umjetnička manifestacija "Na tragu Poljičkog statuta"...

PROSLAVA BLAGDANA SV. JURE MEÐU POLJIČANIMA U ZAGREBU

Na tragu Poljičkoga statuta

Na blagdan svoga zaštitnika, sv. Jure, u petak, 23. travnja, zagrebački Poljičani okupili su se u velikom broju

Piše: Ivan Rodić
Novinar-urednik u Školskim novinama

 

Poljičani i njihovi gosti našli su se u još većem broju u Gradskom dramskom kazalištu Gavella gdje je održana kulturno−umjetnička manifestacija "Na tragu Poljičkog statuta".

Bogati gotovo trosatni program započeo je u predvorju kazališta gdje je otovorena izložba Mirka Beovića "Poljica kroz fotografije", a potom je u prepunoj dvorani kazališta Gavella, u kojoj se skupilo oko 400 posjetitelja, nakon kraćeg dokumentarnog filma o Poljicima autora Andrije Pivčevića, riječi dobrodošlice uputio novoizabrani Veliki knez − predsjednik Udruge zagrebačkih Poljičana “Sv. Jure“ mr. Augustin Bašić.

Augustin Bašić

Bašić je za moto svoga djelovanja uzeo riječi iz Poljičkog statutaNek svak more živ biti“, naglasivši kako pod tim motom želi surađivati sa svima koji žele promovirati i njegovati kulturne, duhovne i umjetničke vrijednosti iz poljičke baštine, po kojima će Poljičani biti prepoznatljivi i u našemu glavnomu gradu Zagrebu i danas sutra u Europskoj Uniji.

Stoga oživljavanje naše poljičke baštine ima i hrvatsku i europsku vrijednost, zaključio je Veliki knez koji je posebno istaknuo kako za svoga mandata želi razviti još čvršću i otvoreniju suradnju s domicilnim Društvom Poljičana "Sv. Jure" − Priko.

Središnji dio ove kulturno−umjetničke manifestacije bio je prikaz "Biranje Poljičkoga kneza" i predstava "Prodana djevojka", prema tekstu don Stipe Kaštelana i u režiji Trpimira Jurkića, u izvedbi dramskih amatera Kulturno−umjetničke udruge "Mosor" iz Gata.

 

KUU Mososr Gata - Prodana djevojka

Poseban gost večeri bio je novoosnovani mješoviti pjevački zbor Društva Korčulana u Zagrebu kojemu je to bio prvi javni nastup, izvevši dvije pjesme pod vodstvom Tonćija Petkovića.

Po završetku predstave Poljičani i njihovi gosti okupili su se ponovno u predvorju kazališta gdje su guštali u tradicionalnim poljičkim specijalitetima soparniku i fritulama

Poljičani su guštali u tradicionalnim poljičkim specijalitetima soparniku i fritulama

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and no members online