Poljički komini pod Borićima

Već po drugi put u gradu na Cetini održava se gastronomska manifestacija "Poljički komini“, na kojoj  Poljičani predstavljaju svoju kulturu i običaje. U Borićima, iza hotela „Plaža“ u organizaciji Centra za kulturu Omiš i Drušva Poljičana "Sv. Jure – Priko,“ nastupili su Pučki pivači iz Tugara, te Ivan Marušić, guslar i djeca KUD "Mosor“ iz Gata,  a na pet komina pekao se soparnik ...

OMIŠ

Poljički komini pod Borićima

Tekst i slike: Davor Grgat

Jeste li postigli ono što ste očekivali?, upitali smo Petra Rodića, Velikog poljičkog kneza, koji je rekao trljajući ruke:

Pučki pivači iz Tugara

- "Postigli smo ono što smo očekivali, bolje rečeno, ono za čim nam je bio cilj. Kako je poznato, dosad smo se uspješno predstavili u Dugom Ratu, Kostanjama, Gatima, Tugarama, Podstrani, Splitu, Zagrebu, Rijeci i brojnim drugim mjestima, a evo koračamo i preko Cetine.

Ovo je prava fešta, jer  na pet komina se priprema soparnik, tu je oko 15 ljudi. Pošto je riječ o raznim ukusima, siguran sam da svako tko večeras dođe ovdje i proba soparnik, jesti će pravi soparnik, jer su ovdje sve meštri od zanata.  

guslar Ivan Marušić

Kako vidite soparnik se ne može ni ohladit, a u tren je razgrabljen, a to je najbolja reklama našeg poljičkog soparnika. A to vam dovoljno govori, znači ponuda i potražnja jest zainteresiranost ljudi dovoljno govori da je ova manifestacija potrebna u ovom gradu i da smo postigli ono što smo htjeli...“ kazao je Veliki poljički knez.

priprema soparnika

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online