Euroscolu: Natječaj EU za najbolje srednjoškolce

SrednjoškolciEuropski parlament otvara natječaj za Euroscolu za sve najbolje srednjoškolce iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Oni će imati priliku putovati u Strasbourg kao “zastupnici” u parlamentu, i sudjelovati na simulaciji sjednice. - Okupljamo škole koje bi se željele natjecati. Moraju nam se najaviti do petka, 20. rujna, do 13 sati, a mi ćemo im poslati pitanja i linkove, kako bi mogli pripremiti po pet svojih učenika za natjecanje - pojasnila nam je Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Europejce, primjerice, zanima što srednjoškolci misle o budućnosti Europske unije. Kako vide svoju budućnost u Uniji? Vjeruju li da mjere štednje mogu spasiti Europu? I hoće li opstati euro? Ima li šanse da Turska u bliskoj budućnosti postane država članica Europske unije? ...

Piše: Milena Budimir / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Oni koji budu najbolji dobit će na raspolaganje 20 tisuća eura, sami planiraju put, sami odlučuju hoće li do Strasbourga stići avionom ili autobusom, hoće li ostati dva dana ili više, hoće li spavati u hostelu - dodala je Staničić. A “sjednica” za pobjednike održat će se u listopadu i/ili studenom (ovisno o broju prijavljenih) u dvorani za plenarne sjednice u Strasbourgu.

Hrvatski će srednjoškolci kao predstavnici nove, 28. članice Europske unije, sudjelovati u simulaciji parlamentarnih debata i glasovati o aktualnim temama iz europske parlamentarne prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije - engleskom, njemačkom ili francuskom.

Više o prijavama, te samom natječaju, možete doznati na internetskim stranicama Europskog parlamenta, Ureda za informiranje.

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and no members online