Gdje je otišlo hrvatskih 11,4 milijarde eura?

KorupcijaMonica Macovei i Roger Helmer, zastupnici Europskog parlamenta, i Nataša Srdoč i Joel Anand Samy iz Adriatic Instituta uputili su otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću i Slavku Liniću, ministru financija, u kojem traže istragu i objašnjenje za 11,4 milijarde eura nezakonitih odljeva iz Hrvatske. Naime, Global Financial Integrity, istraživačka organizacija iz Washingtona, objavila je u izvješću iz prosinca 2012. da je u razdoblju 2001. do 2010. godine iz Hrvatske izvučeno 11,4 milijarde eura novca kroz kriminal, korupciju i izbjegavanje plaćanja poreza ...

UPIT IZ EUROPARLAMENTA

Milanoviću, a gdje je otišlo hrvatskih 11,4 milijarde eura?

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


"Kao što vam je poznato, Global Financial Integrity, istraživačka organizacija iz Washingtona, objavila je u izvješću iz prosinca 2012. daje u razdoblju 2001. do 2010. godine iz Hrvatske izvučeno 11,4 milijarde eura novca kroz kriminal, korupciju i izbjegavanje plaćanja poreza.

U isto vrijeme, europski porezni obveznici slali su financijsku pomoć Hrvatskoj. Budući da Hrvatska može dobiti i do 11,1 milijardu eura iz europskih fondova u razdoblju od 2013. do 2020., od ključne je važnosti da ta sredstva ne završe u korumpiranim mrežama ili da budu proslijeđena na privatne račune pokvarenih hrvatskih političara i državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u Hrvatskoj i drugim jurisdikcijama", navodi se, među ostalim, u pismu.

Pri tome potpisnici pisma od hrvatske Vlade traže odgovore na pitanja jesu li hrvatske vlasti od Lihtenštajna, Austrije, Švicarske i Velike Britanije, kao i drugih zemalja, zatražile imena pojedinaca i iznose novca na koje se odnosi izvješće o nelegalnim transferima.

Jednako tako pitaju i u koliko je slučajeva nezakonitog bogaćenja pokrenut kazneni progon od 1991. te koliko je sredstava do sada uspješno vraćeno.

"Praksa slanja novca europskih poreznih obveznika Hrvatskoj ne može se nastaviti dok god se ne uspostavi odgovornost Vlade. Država se mora pozabaviti pitanjem ilegalnih novčanih transfera i problemom korumpiranih političara i državnih dužnosnika.

Dužnost joj je povratiti novčana sredstva koja su nagomilana kroz korupciju i implementirati mjere za zaustavljanje korupcije", stoji u pismu.

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online