Europa je u banani

'Budimo konačno iskreni! Europa koju danas imamo nije u stanju ni prehraniti sve svoje građane. Tisuće odlično obrazovanih Portugalaca, naročito inžinjera, tako se nalazi u situaciji da od ekonomske i financijske krize svoje zemlje moraju bježati u Angolu, bivšu koloniju. Nije šala –u Angolu! Jer tamo mogu naći posao, ali ne i u Europi.', piše dramatično Guenther Lachmann na stranicama njemačkog dnevnika Die Welt, ujedno se obrušavajući na bivšeg njemačkog kancelara, ali i cijelu europsku političku elitu, koja je 'puna velikih riječi, ali one nemaju veze s realnošću'. A realnost je, po Lachmannu, takva da 'u Potugalu, Španjolskoj i Grčkoj pola mladih ispod 25 ne može naći posao' ...

EUROPA - U BANANI

Vlast u EU preuzeli bivši bankari Goldman Sachsa

Europa postala kontinent patrona i prosjaka, vrijeme je da se 'prestanemo zavaravati lijepim pričama kako je Europa naša budućnost...

Piše: Guenther Lachmann / Die Welt
Izvor: Die Welt, tportal

U Potugalu, Španjolskoj i Grčkoj pola mladih ispod 25 ne može naći posao. Čak i ako ga nađu, on je honoraran, dakle bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, te predstavljaju novu izgubljenu generaciju, kakvu nismo još vidjeli od Drugog svjetskog rata, piše Lachmann, pitajući se 'je li to Europa kakvu želimo'.

mario montiU tekstu nadalje upozorava da se u Euopi više 'ne poštuje demokatska volja gađana', s obzirom na to da su 'vlast preuzeli bivši bankari Goldman Sachsa' – Monti u Italiji, Papademos u Grčkoj, dok Europsku centralnu banku vodi Mario Draghi.

'Talijanski narod nije izabrao Montijevu vladu i ona nema nikakvog demokratskog legitimiteta. No svi hvale vlade eksperata koje se žele predstaviti kao ideal budućnosti', konstatira Guenther Lachmann, prozivajući u tom kontekstu naočito njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea, koji misli da bi vlade stručnjaka bile dobre za sve države u krizi, posebice Grčku.

Nadalje, današnja Europa je nastala na obećanju da više neće biti rata na Starom kontinentu, 'a danas poniženi Grci pale njemačku zastavu' te je 'u zraku mržnja kakva se nije osjećala desetljećima'. Još gore, svi europski socijalni model proglašavaju mrtvim, ne nudeći nikakve alternative.

Lachmann poziva i na suočavanje s realnošću: 'Grčka je bankrotirala. Portugal također, samo neslužbeno. Španjolska i Italija idu u istom pravcu.' A u takvoj situaciji se 'moljaka novac od Kineza', što bi prije nekoliko godina bilo 'smiješno zamisliti'.

Sve to je nastalo jer je 'Europa sanjala da će postati supersila' koja će 'dominirati razgovorima na međunardonim samitima', te je zbog 'vlastite vizije o velikoj važnosti' zaboravila provjeravati grčko knjigovodstvo. 'Nitko se nije zapitao od čega to, primjerice, Španjolci trebaju živjeti nakon kraja građevinskog buma.'

Bez obzira na sve to, 'europski političari i dalje pričaju o svojoj povijesnoj odgovornosti', ali nitko među njima ne zna 'kako dovesti financije u red, stvoriti nove poslove i mladim Europljanima dati šansu za budućnost'.

Guenther Lachmann svoj tekst zaključuje sa samo dvije riječi: 'Jadna Euopa!'.

mario draghi

Povezani članci

Who's Online

We have 259 guests and no members online