Ugledajmo se na Norvešku..

eu hrTijekom svakodnevnih razgovora, u raznim situacijama i na različitim razinama društva ustvrdio sam da javnost nema pravu sliku o podjelama u društvu što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Stvoren je dojam da smo podijeljeni u dvije nepomirljive skupine: "proeuropsku" koja će reći "da" i "protueuropsku" koja će reći "ne". Prava je slika podjele sasvim drukčija, a ima još dvije kategorije koje su brojčano daleko veće od navedenih. Neupitno je da veliki postotak hrvatskih državljana neće do ulaska u Uniju imati odgovarajuće znanje na temelju kojeg bi mogao odlučiti. Skupina je takvih državljana treća po veličini. Najveća su skupina oni koji čvrsto vjeruju u Europsku uniju suverenih i razvijenih država među kojima bi bila i Hrvatska. Međutim, oni smatraju da takva Europska unija još ne postoji i da bi se slijedom toga Hrvatska trebala ugledati u Norvešku..., piše Vlado Lušić na stranicama Vjesnika ...

Ugledajmo se na Norvešku

Piše: Vlado Lušić / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

Norveška je vrlo slična Hrvatskoj: nije ni velika ni mala, ne nedostaje joj prirodnog bogatstva i ljepote, nema oblik kao kifla, ali je dugačka kao žemlja, ima razvedenu obalu i duboko čisto more te brojna druga obilježja koja su usporediva s hrvatskima.

Postoji međutim ogromna razlika između Norveške i Hrvatske. Norveška je trajno jedna od četiri najrazvijenije i najuređenije zemlje na svijetu a nije u Europskoj uniji. Ona ima čvrstu granicu na moru i prava je pomorska velesila.

Norvežani se kontinuirano usklađuju s njima prihvatljivim legislativnim, kulturnim i socijalnim trendovima u Europskoj uniji, ali i uporno glasuju protiv ulaska u tu još uvijek nedefiniranu uniju jer žele zadržati sadašnje stanje najveće suverenosti i razvijenosti.

Oni čekaju i čekat će sve dok EU ne postane ono što bi trebala biti po izvornim tumačenjima njenih utemeljitelja. Poanta je da najveća skupina Hrvata nisu ni »proeuropejci« ni »euroskeptici« nego »Norvežani«.


 

Hrvatska se ne može uspoređivati s Norveškom

Izvor: tportal

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad kaže da njegova zemlja nije članica Europske unije, ali je zato dio Europskog ekonomskog prostora, piše tportal.

norveška- Za to plaćamo milijarde i milijarde eura i to je cijena naše pozicije - kaže norveški veleposlanik u Hrvatskoj.

Europski ekonomski prostor (EEA) nastao je 1994. godine sporazumom što ga je potpisalo tadašnjih 12 država Europske zajednice i EFTA-e radi stvaranja jedinstvenog tržišta. Razlog nastanka EEA je sudjelovanje zemalja EFTA-e u zajedničkom tržištu bez ulaska u EU. EFTA-u danas sačinjavaju Švicarska, Island, Norveška i Lihtenštajn.

- Ako bismo mi bili član Europske unije, bili bismo veliki davatelj, dok biste vi bili pretežiti primatelji sredstava iz europskih fondova. I u tome je velika razlika - kaže Ofstad. Norveška nesmetan ulazak na zajedničko tržište EU već plaća uplatama u kohezijske fondove pomoći koje koriste nove članice, a kojima će nakon ulaska u EU pristup imati i Hrvatska.

- U sadašnjoj situaciji vjerujem da je dobro za Hrvatsku što ima priliku dobiti sredstva iz EU fondova - rekao je norveški veleposlanik, dodavši da je Norveška neusporediva sa slučajem Hrvatske.

Na kraju je Ofstad rekao da njegova zemlja snažno podupire članstvo Hrvatske u EU te je izrazio nadu da će Hrvati na referendumu dati pozitivan odgovor.

Povezani članci

Who's Online

We have 395 guests and no members online