Što to Stipe Latković opet gradi u mitskoj uvali Vruji?

VrujaVrije u Vruji. Mitska uvala u podnožju zloglasnih Dubaca, prijevoja u kojemu se za ljetna vremena marendaje, a za burnih dana gine, još je jednom privukla pažnju javnosti. Uz žalo, koje s ceste treba dalekozorom tražiti, pojavila se, naime, nova građevina - mul, što li je - a tamo se, je li, ne bi smjelo ništa graditi. Pa se uzbibali duhovi, baš kao onomad, evo je prošlo i 11 godina, kada je isti ovaj poduzetnik što gradi mul - ili što li je to već na fotografijama - naumio da od Jadranske magistrale pa do Vruje prokrči put kojim bi do svog imanja - jer njegovo je, ma što god netko o tome mislio - i automobilom, a ne samo morem, mogao doći ...

VRUJA, PISAK

Što to Stipe Latković opet gradi u mitskoj uvali Vruji?

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ivo Ravlić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


VrujaSkočilo tada na Stipu Latkovića, jer tako se vlasnik tog čudesno nepristupačnog mjesta zove, pa se on povukao. Sada, međutim, povlačenja nema. Latković veli da će ići na sve sudove ovoga svijeta kako bi obranio pravo na raspolaganje svojim vlasništvom. A Vruja je - dobro, ne baš Vruja, nego objekt u uvali Veliko žalo - čudite se koliko god hoćete, odavno prodana i privatizirana.

Najnovija optužba glasi da Latkovićeva tvrtka “Point”, koja gospodari Vrujom, bespravno podiže novi mul, te da je to samo nastavak rabote započete prije dvije godine kada je na istome mjestu niknuo prvi devetmetarski mul.

Poduzetnik iz Žeževice, znan i kao prvi čovjek Televizije Jadran, te brenda anatomske obuće “Doktor Luigi”, prozvan je i iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije, pri čemu Gvido Piasevoli, stručni voditelj Javne ustanove, tvrdi kako ih Latković, unatoč tome što je to bio dužan napraviti, nije obavijestio o novogradnji.

Na stranu suprotnu od Latkovićeve stao je i Neno Mimica, pročelnik Odjela za komunalnu djelatnost grada Omiša, koji tvrdi kako se ni njemu Latković nije javio, a trebao je, dok sam Latković na sve to odmahuje rukom. Piasevoli i Mimica, kaže nam, miješaju se tamo gdje ne bi smjeli.

- Što oni imaju sa mnom i s objektom u Vruji? Ništa! Ovo što se radi, a poslije ću vam objasniti da to nije nikakav mul, spada pod nadležnost Ministarstva graditeljstva i Općine Zadvarje, jer se radovi na njezinu teritoriju izvode - govori Latković, pa uvjerava kako sve dozvole ima i kako mu ni na kraj pameti nije devastirati “najljepše ribarsko selo na Mediteranu”.

- Znadete li vi da je ovo selo projektirao akademik Dinko Kovačić? Pa, tko sam ja da njegovo djelo narušavam - nastavlja naš sugovornik, dodajući kako su za ovo što danas radi, a to nije mul, krive Hrvatske ceste.


Potok je kriv za sve

Inženjeri HC-a, brani se Latković, prilikom obnove magistrale na predjelu Dubci preusmjerili su tok potoka kojemu je korito išlo od ceste do mora i koji je, objašnjava, bio glavni “krivac” što je uvala pred njegovim objektom obilovala žalom.

No, nakon što je potok pomaknut 500 metara dalje, tako se i žalo počelo pomicati, a Latkovićeva uvala, lišena pijeska i dotoka oblutaka, počela je sličiti na kvrgavu niškorist.

- Ajde, još bi lako za plažu, ali zbog izmještanja potoka i more je počelo činiti svoje, podlokavati zidove, pa mi je i stabilitet objekata došao u pitanje. Stoga i jesam počeo graditi dva pera, koja neznalice nazivaju mulovima, da smanjim utjecaj valova i da zaustavim klizanje Kovačićevih kućica - napominje Latković.

Vruja

Građevinska inspekcija, priznaje Latković, bila je zabranila radove, no on ih je, kaže nam, nastavio nakon što je od Ministarstva graditeljstva dobio zeleno svjetlo za izgradnju zaštitnih pera, te nakon što je sve uskladio s Prostornim planom općine Zadvarje.

- Trenutačno sam u fazi ishođenja lokacijske dozvole, a ovo zbog čega se sada digla bura nije bilo ništa drugo nego saniranje podmorskoga dijela, jer je bio zadnji čas da nešto napravimo i da spasimo objekte od propadanja.

Onima koji tvrde da planiram zatvoriti uvalu poručujem da bi to bila ludost i da se ne moraju bojati takve sudbine, jer ja Vruju volim barem jednako kao oni - pomirljivo će Latković.


Zatvoreni hotel

Pet kućica na Vruji za sada radi s manje od pola kapaciteta. Restoran je u funkciji, no hotel, s tri zvjezdice i pet soba, zatvoren je već treću godinu.

- Ministarstvo turizma naložilo je da hotel, kao zaštićeno dobro, moram restaurirati, a ovi radovi samo su početak te restauracije. Restoran mi samo donosi gubitke, a kako i neće kad se do njega može samo morskim putem.

Kad sam pročistio stari Napoleonov put, koji je i moj šukundjed pomagao probijati, onda su me lokalni politički moćnici optužili da bespravno probijam cestu, pa sam ga morao zatvoriti. A to je bila obična glupost jer je taj put, širok samo jedan metar i deset centimetara, odavno ucrtan u zemljišnim knjigama.

Vruja

Kad sam ondašnjega ministra Božu Kovačevića pitao zašto mi je zabranio radove, on mi se ispričao i kratko rekao: “Stipe, morao sam.”

No, neka, sve će doći na svoje mjesto kad uskoro krenem s tužbama. Sve što sam na Vruji izgubio, država će mi s kamatama vratiti - zaključuje Latković.

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and no members online