Država nema kušače za maslinovo ulje?!

Kvaliteta maslinovog uljaAfera sa štetnim maslinovim uljima, koju je na stranicama "Slobodne Dalmacije" u četvrtak otvorio Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara "Paićuša", mnoge je pogodila u živac. Njegova tvrdnja, potkrijepljena analizom stručnjaka iz splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, kako je velika većina maslinovih ulja koja se nalaze na policama hrvatskih trgovina ne samo nejestiva, nego i opasna za zdravlje, izazvala je brojne reakcije. Za riječ su se tako javili i uljari, ali i državni inspektori ...

SMEĆE NA POLICAMA

DRŽAVNI INSPEKTORAT PREVACUJE ODGOVORNOST NA MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Država nema kušače za maslinovo ulje?!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Opravdanja za stanje na tržištu maslinovih ulja nisu tražili, ali jesu za vlastiti rad, pa su tako brojni pojedinci, sve redom mali maslinari, podržali Fistonićev istup jer, kako kažu, i sami imaju problema s konkurencijom koja se ne ustručava ničega kako bi povećala proizvodnju i oborila cijenu.

Kvaliteta maslinovog ulja

U "Trentonu", velikom proizvođaču maslinovih ulja, ljuti su što je njihovo ulje pogrešno svrstano u kategoriju smeća, dok su u Državnom inspektoratu od svega oprali ruke, te su odgovornost za nepostojanje kvalitetnije kontrole maslinovih ulja u domaćim dućanima prebacili na Ministarstvo poljoprivrede.


Trenton: I naše je ekstra

"Prema Zakonu o hrani, gospodarski inspektori provo; de službenu kontrolu kakvoće hrane u maloprodaji. Kako je na tržištu velik broj prehrambenih proizvoda, a proračunska su sredstva ograničena, nije moguće uzorkovati sve grupe proizvoda svake godine, nego se odluke o tome koji će se proizvodi uzorkovati donose na temelju analize rezultata iz prethodnog razdoblja i obavijesti Ministarstva poljoprivrede", stoji u dopisu Državnog inspektorata.

No, novac je manji problem. Znatno je veći taj što država prva ne poštuje pravilnike koje donosi. Ili su, ako vam je draže, birokrati u Jakovininu ministarstvu neshvatljivo aljkavi.

"Da bi se dobila potpuna slika odgovaraju li predmetni proizvodi propisanoj kakvoći, moraju se, uz fizikalno-kemijska, analizirati i senzorska svojstva maslinovih ulja. A takvu provjeru provodi grupa osposobljenih ocjenjivača (tzv. paneli), koje zato mora ovlastiti Ministarstvo poljoprivrede.

Kvaliteta maslinovog ulja

Do danas, međutim, nije ovlašten ni jedan službeni panel za provedbu takve analize maslinovih ulja", zaključuje se u dopisu Državnog inspektorata.

Dakle, imamo krivca za potpun nered na tržištu maslinovim uljima, ne treba ga dalje tražiti. A trebalo je samo osnovati komisiju. Naći nekoliko osoba osjetljivijih nepaca i naučiti ih, kad se već po čitavome svijetu hvalimo da smo mediteranski zdrava zemlja, kako razlučiti dobro od lošeg ulja.

A u "Trentonu" smatraju da je njihovo ulje dobro, da stoji uz bok pobjedničkom "Zvijezdinu", te demantiraju objavljene rezultate s posljednjega "Povenjaka", koji su i bili povod našem tekstu.

- Velika nam je šteta nanesena jer je i naše ulje na "Povenjaku" ušlo u kategoriju ekstra djevičanskih, te je samo nekoliko bodova zaostalo za pobjedničkim uljem - žali se Lada Karninčić, direktorica "Trentona".

U prethodnom smo tekst spomenuli, naime, da je od devet uzorkovanih ulja samo jedno uistinu ekstra djevičansko, dok su dva dobila prolaznu ocjenu, da bi nam naknadno bilo objašnjeno da su i ta dva ulja ekstra djevičanska, bez obzira na to što nisu u rangu pobjednika.


Pucanj u pravu metu

- Sve što ste naveli stoji. Dapače, drago nam je da je netko napokon otvorio ovu temu jer ona uistinu zaslužuje pozornost javnosti, no jučer ste me pogrešno razumjeli, pa pogrešku treba ispraviti i napomenuti da su tri od devet analiziranih ulja na "Povenjaku" bila ekstra djevičanska - objašnjava Zlatka Knezović iz splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Kvaliteta maslinovog ulja

Nedjeljko Fistonić, organizator "Povenjaka", ustraje, međutim, u svojoj prvoj izjavi, te o drugim proizvođačima ne želi razgovarati.

- Prema našem pravilniku, mi proglašavamo pobjednika i njegovo ime obznanjujemo, a za sve ostale ostaje ono što sam vam i prije kazao - poručuje Fistonić.

U "Trentonu" su nam sami otkrili da je njihovo ulje na smotri osvojilo drugo mjesto, i ne shvaćaju kako je moguće da se i njih, kao uglednu maslinarsku tvrtku, trpa u isti koš s mogućim manipulatorima.

- Mi ne varamo kupce, sve što na našim deklaracijama piše, to se i u bocama nalazi. Uostalom, nije "Povenjak" jedina priredba na kojoj se ocjenjuju maslinova ulja, pa su tako na mnogima upravo naša ulja osvojila prve nagrade.

Ukupno ih imamo više nego "Zvijezda", bez obzira na to što oni, zahvaljujući "Konzumu" u koji nas "Agrokor" ne želi pustiti, drže većinu tržišta - ističe Lada Karninčić.

Upite o maslinovim uljima koja mogu izazvati oštećenja jetre i crijevne sluznice, a očito ih nitko ne želi povući s polica hrvatskih trgovina, uputili smo i na adrese Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, no odgovore do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.

Kvaliteta maslinovog ulja


Lani 133 obavljene kontrole

Iz Državnog inspektorata obaviješteni smo daje tijekom 2012. godine u nadzorima subjekata koji hranu stavljaju na hrvatsko tržište obavljeno ukupno 11.233 službenih kontrola vezanih uz označavanje i kakvoću hrane, pri čemu je čak 10 posto analiziranih uzoraka na neki način kršilo Zakon o hrani.

Od navedenog broja, 133 službene kontrole (fizikalno-kemijska svojstva, op.a.) odnosile su se na označavanje ulja od ploda i komine maslina, a u tri kontrole utvrđene su povrede propisa, pa su poduzete upravne i prekršajne mjere.

Povezani članci

Who's Online

We have 88 guests and no members online