Mrtvi kapital.. i dvije godine poslije mrtav da mrtviji ne može biti

Crna punta Dugog Rata

Dvije su godine prošle od kada je prvo novinarsko pero Duća i Omiša, sada na privremenom radu u Makarskoj, napisalo na stranicama Slobodne Dalmacije donji članak. Ništa se ili skoro ništa od tada promijenilo nije. U Dugom Ratu. Na punti Korenat Pointa. Uostalom, pročitajte, odnosno podsjetite se...
Srećom, domaći ljudi su ovdje, hvala Bogu (i turizmu) još uvijek dobro, ali kada govorimo o razvojnim potencijalima općine Dugi Rat, kada nam pogled s krasne dugoratske plaže odluta na "brdoviti" kompleks bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, pokoj joj stogodišnjoj izmučenoj industrijskoj duši, većinu pri dnu grudi uhvatiti neka neobjašnjiva tuga...  jer sva naša i sva hrvatska muka sažeta je na toj crnoj dugoratskoj punti..

Evala Vinko Vukoviću! Znam da te ne vole mnogi, pogotovo u općini, ali baš nam ti svakog jutra uz novine & kavu fališ. Da nas svako malo podsjećaš na naša mala "čudovišta" s kojima smo se već navikli životariti, da podsjećaš ove "naše" partijaše gore po metropolama na ovaj začuđujući lokalni paradoks. Na mrtvi kapital. Mrtav da mrtviji ne može biti...

***

Sva hrvatska muka sažeta je na crnoj dugoratskoj punti. Hoćete li korupciju? Eto vam korupcija. Hoćete li bijedno pravosuđe? Eto vam bijedno pravosuđe? Hoćete li ruganje sa zaštitom okoliša? Eto vam ruganje sa zaštitom okoliša? Hoćete li igranje sa zdravljem ljudi? Eto vam igranje sa zdravijem ljudi. Hoćete li besmisao županija? Eto vam besmisao županija. Hoćete li marčapiju u lokalnoj upravi? Eto vam marćapija u lokalnoj upravi. Hoćete li nova radna mjesta? Eto vam nova radna mjesta. Na stotine novih radnih mjesta u samo jednom malom i nebitnom Dugom Ratu. A gdje su još na stotine ostalih malih i nebitnih dugih ratova? Kako je moguće da je netko dopustio da takav kapital umre? Da blizu milijardu kuna (toliko o lokalnom problemu) bude bačeno u raku. A to su samo Dugi Rat i Omiš. Dvije točke nevidljive s vrha Alpa, dva crna polja na golemoj karti mrtvog hrvatskog kapitala..  - piše Vinko Vuković u izvrsnom članku objavljenom u prilogu Spektar Slobodne Dalmacije. Pročitajte..

Mrtvi kapital

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix i drugi
Izvor: Slobodna Dalmacija, 23.1.2017

brdo od šljake

Nema nikakve sumnje da je hrvatski mandatar Tihomir Orešković korisno iskoristio vrijeme provedeno u austrijskim Alpama. U Kitzbuhelu. Mjestu u kojem, svi to odavno znaju, odsjedaju najbolji i najhrabriji svjetski skijaši, odvažni spustiti se niz strašni Streif, ali u koji dolaze, eto i mi to unazad nekoliko godina znamo, i najveće svjetske face iz svijeta industrije novca kako bi uz kuhano vino i pečene kobasice, bez kravata i zastora, odredili koliko će, kome i kada uzeti. Koga će preplašiti, a koga potapšati. Koga će ukrcati u toplu i sigurnu gondolu na svojoj žičari, a koga će bez skija i kacige pustiti niz padinu.

Prema svim dostupnim izvješćima, i fotografijama na kojima su dominirali sredovječni muškarci bez kravata i golemi prozori bez zastora, Oreškovića su u Austriji proteklih dana tapšale ruke vlasnika hrvatskoga duga. Tako se, i to ovih dana naučismo, pravilno kaže. Kamatari, reketari i lihvari su likovi iz novinskih crnih kronika, a ovo su - ti, dakle, koji tapšaju koga već žele potapšati - vlasnici našega duga. Gospoda iz ozbiljnih rubrika.

Uglavnom, gospoda vlasnici hrvatskoga duga rekli su da nas neće gurnuti niz Streif. Ako, naravno, budemo dobri. A Tihomir Orešković im je upravo to obećao. I zadovoljan se vratio kući. Kako bi - nakon što obavi razgovore sa 60 kandidata za ministre (svakome sat vremena, jer sat je najmanje koliko jedan stručnjak zaslužuje, znači da će u razgovorima provesti 60 sati, i to da se ne diže sa stolice!) - zasukao rukave i počeo provoditi, citiramo, strukturne reforme. Točku po točku. A prva je, kaže budući premijer, aktiviranje mrtvoga kapitala u državnome vlasništvu.

Sve, dakle, ono što leži mrtvo treba pod hitno oživjeti, i na taj način početi vraćati dug, kako se gospoda njegovi vlasnici idućega siječnja u Kitzbuhelu, kad budu odlučivali koga potapšati a koga gurnuti, ne bi po pitanju Hrvatske predomislili.


Reakcija umjesto akcije

U današnjem Spektru, kako bismo pokazali da ne razmišljamo na način što će Tim Orešković učiniti za nas nego što mi možemo učiniti za njega, uvaženom mandataru za vježbu oživljavanja mrtvoga kapitala ponudit ćemo dva stara leša. Leže već neko vrijeme ieđan kraj drugoga i toliko zaudaraju da su građani odavno prestali taj smrad primjećivati. Navikli su. I izgubili svaku nadu da će se nešto promijeniti.

Istina naslušali su se oni obećanja. E danas će, sutra će evo samo da prođu izbori, samo da izglasamo proračun, sad ćemo, čim odredimo petogodišnji plan, čim prođe PUP, čim uskladimo GUP, čim nas pročešlja MUP... I sve tako - nikako.

prostor bivše tvornice dalmacija dugi rat

Autor ovih redaka osobno je o jednom i o drugom i, još dok su bili živi i s relativno lakom mogućnošću izlijećenja, napisao lijepu zbirku tekstova. Nimalo lijepih tekstova. U njima sam ukazivao da ćemo uskoro (a od toga je prošlo već pet godina) u bunar baciti nekoliko stotina milijuna kuna (!), da nitko za to neće odgovrati te da ćemo umjesto kotača gospodarskog zamašnjaka dobiti mrtvi kapital. Krepan da krepaniji ne može biti.

Umjesto akcije, stigla je reakcija. Uvjeravanje javnosti da novinar laže. I plaši narod bez osnove. Pa su organizirane press konferencije, umnoženi dokumenti i aktivirani svi resursi kako bi javnost bila umirena. Novinar je zločest, objavili su. Uskoro (vidjet ćete, MI ne lažemo, MI smo bolji, MI smo sposobniji, MI smo pošteniji od onih prije nas) most će premostiti Cetinu, uskoro će šljaka “odšetati” niz obalu. Jer o omiškom “tunelu koji ne vodi nigdje” i dugoratskoj “radioaktivnoj” troski ovdje je riječ.
 

Sva muka na jednome mjestu

Možda će se nekome učiniti pretjeranim velevažnog mandatara Oreškovića, čovjeka koji "skija" u Kitzbuhelu, opterećivati lokalnim problemima, možda će se i njemu samome to učiniti, no riječ je baš o onome o čemu prvih dana stalno govori - o mrtvome kapitalu.

A u kapitalizmu nema gore kletve nego kad ti netko kaže dabogda ti crknuo kapital. U omiškom slučaju riječ je o zarasloj obilaznici na istočnom ulazu u grad s tunelom koji već godinama žalosno zijeva nad Cetinom u koju je već ulupano više od 350 milijuna kuna, dok je u dugoratskom slučaju posrijedi atraktivno zemljište (170.000 četvornih metara uz more, sa svom potrebnom infrastrukturom i mogućnošću pristanaka i najvećih brodova, a sve to niti 20 kilometara od Splita!) ugašene tvornice ferolegura na kojem se jedno vrijeme obavljala sanacija terena, potom i eksploatacija, da bi danas ostalo tek brdo šljake za koju nitko ne zna je li radioaktivna ili nije i koja samo na ovoj fotografiji Dugoraćanina Ante Čizmića izgleda čarobno i privlačno, a zapravo je najveće srednjedalmatinsko jadransko ruglo. A znate i sami da konkurencija na tom potezu i nije baš mala.

dugoratska šljaka

Sva hrvatska muka sažeta je na crnoj dugoratskoj punti. Hoćete li korupciju? Eto vam korupcija. Hoćete li bijedno pravosuđe? Eto vam bijedno pravosuđe? Hoćete li ruganje sa zaštitom okoliša? Eto vam ruganje sa zaštitom okoliša? Hoćete li igranje sa zdravljem ljudi? Eto vam igranje sa zdravijem ljudi. Hoćete li besmisao županija? Eto vam besmisao županija. Hoćete li marčapiju u lokalnoj upravi? Eto vam marćapija u lokalnoj upravi. Hoćete li nova radna mjesta? Eto vam nova radna mjesta. Na stotine novih radnih mjesta U samo jednom malom i nebitnom Dugom Ratu. A gdje su još na stotine ostalih malih i nebitnih dugih ratova.

Nećemo, naravno, sada trošiti prostor i vrijeme na dugoratsku trosku. I omišku obilaznicu, na koju je primjenjivo sve iz prethodnoga pasusa. I još malo više. Koga baš zanima neka malo progugla i sve će nm u tren oka postati nejasno.

crna punta dugog rata

Neće, naime, moći shvatiti kako je moguće da je netko dopustio da takav kapital umre. Da blizu milijardu kuna (toliko o lokalnom problemu) bude bačeno u raku.

A to su samo Omiš i Dugi Rat. Dvije točke nevdljve s vrha Alpa, dva crna polja na golemoj karti mrtvog hrvatskog kapitala.

Povezani članci

Who's Online

We have 519 guests and no members online