Znanstveni sustav a la Quasimodo

knjigaMora li student preddiplomskog studija morskog ribarstva godinu plaćati 10.000 kuna? A student klasične harmonike 18.500 kuna? Je li doista potrebno studentu spojenog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku uzeti za godinu 51.240 kuna? Da je moguće svakom od ta tri studenta svesti trošak godine studiranja na 3.200 kuna, tvrde u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a dekani fakulteta ruše se od čuda. Čitavi sustav financiranja visokog obrazovanja i znanosti koji državu godišnje stoji oko tri milijarde više je nego loš. Novac koji država daje fakultetima i znanstvenim ustanovama potroši se za plaće; oni koji mogu zaraditi na vlastitim projektima zarade, oni koji ne - nikome ništa! ...

REFORMA VISOKOG OBRAZOVANJA

Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta tvrdi da ukinu li se školarine i uvedu upisnine od maksimalnih 60 posto prosječne plaće u državi (3.200 kuna), fakulteti neće imati za račune. Stiže zima, troškovi grijanja rastu, mrak pada u 17 sati, a fakulteti neće imati za struju.

Kako ako svaki od njih mjesečno od države dobije u prosjeku dvadesetak milijuna kuna, a još toliko mogu zaraditi na vlastitim prihodima pa još između 300.000 do 4,5 milijuna kuna (ekonomski fakulteti najbolji su primjer) dobiju od školarina?

Oko 80 posto novca koji im stiže iz državnog proračuna fakulteti potroše na plaće. Na čije? Nastavniku koji radi prekovremeno i onome koji se pojavljuje na fakultetu jednom tjedno?!
 
Što je s ostalim sredstvima? Odlaze uglavnom na hladni pogon. I ponešto stranih časopisa. I mrvica za znanstveni rad.
 
Čitavi sustav financiranja visokog obrazovanja i znanosti koji državu godišnje stoji oko tri milijarde više je nego loš. Novac koji država daje fakultetima i znanstvenim ustanovama potroši se za plaće; oni koji mogu zaraditi na vlastitim projektima zarade, oni koji ne - nikome ništa.
 
Pitati zašto Sveučilište u Zagrebu loše kotira na svjetskim ljestvicama posve je suvišno. Kao i pitanje studenta gdje je njegov profesor kad ga treći put uzastopce nema na predavanju.
 
Reformu financiranja sustava a la Quasimodo bilo je potrebno napraviti jučer. Do danas do toga nije došlo. Quasimodo je spavao u nemoći. Pa je država Esmeralda uzela u ruke nove zakone, zadirući u autonomiju sveučilišta.

Čudno? Pa tko je još čuo da je reformu provela struka?!

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online