Odgoj podanika u RH

Sva recentna relevantna istraživanja ukazuju na to da mladi nemaju potrebna znanja o osnovnim pojavama i pojmovima vezanima uz demokraciju, građansko sudjelovanje i demokratsko društvo. Organizacije civilnog društva poručile su javnosti da bi Vlada ipak trebala preuzeti političku odgovornost i od jeseni u škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje. Vlada se, zasad tako izgleda, odlučila za politiku kojom neće odgajati ljude koji slobodno i kritički misle, nego podanike ..

Odgoj podanika

Piše: Mirna Jasić / Novosti
Izvor: Novosti


Iako većina mladih prihvaća temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava, imaju izrazito slabo povjerenje u određene institucije, političke stranke, vladu i parlament. Jedna od studija pokazuje i nisku političku pismenost mladih, razočaranje političkom situacijom i postojanje nedemokratskih stavova.

Istraživanje “Mladi u vremenu krize” pokazuje da su mladi tradicionalniji od roditelja, da je netolerancija prema Srbima i Romima veća kod mladih nego u vrijeme rata kod odraslih, te izraženu netoleranciju prema seksualnim manjinama.

Istraživanja također pokazuju da većina učenika smatra da odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava treba biti intenzivnije prisutno u osnovnim školama.

Građanski odgoj provodio se posljednjih godina eksperimentalno.

Rezultati su pokazali primarno promjene u odnosima među učenicima te između učenika i nastavnika. Izašle su i sjajne preporuke o provedbi predmeta i međupredmetnosti. Potpuno je nerazumno odbaciti cijeli ovaj proces i ostati na provedbi međupredmetnosti.

Pitamo se što su značile posljednje tri godine pripreme eksperimentalne provedbe kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja te nastavnog plana i programa.

Vlada se odlučila za politiku kojom neće odgajati ljude koji slobodno i kritički misle, nego podanike. Odlaganje potvrđuje nedostatak političke volje, zrelosti, temeljnog razumijevanja i sposobnosti za konkretne obrazovne reforme.

Promjene koje smo očekivali temelje se na kvalitetnijem ulaganju u čitavu obrazovnu politiku, koje je GOO važan dio, jer bi konkretno mogao doprinijeti promjeni metodike rada, razvoju kritičkog mišljenja i utjecaju na demokratizaciju školske klime.

Odlaganje uvođenja predmeta garancija je da ga nećemo vidjeti u obrazovnom sustavu još dugo, osobito jer očekujemo zaokret prema konzervativnijem političkom upravljanju na idućim parlamentarnim izborima.

Povezani članci

Who's Online

We have 264 guests and no members online