Želimo li da djeca izrastu u odgovorne i aktivne građane

Što je tolerancija, što su izbori i kako funkcionira izborni sustav, što je civilno društvo i kako ono djeluje, što je financijska pismenost – to želimo naučiti našu djecu, poručuju iz stranke Pametno, predlažući uvođenje Građanskog odgoja u splitske škole. Grad Rijeka spreman je svim zainteresiranim gradovima besplatno ustupiti priručnik izrađen za ovu svrhu, a koji obuhvaća sve dimenzije Građanskog odgoja. Obrađeno je 30 tema koje objedinjavaju svih 6 dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku. - Pametno se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo, i ovo je put ka ostvarenju tog cilja, potrebe da se naša djeca nauče kritičkom razmišljanju i osamostale se u donošenju važnih odluka – istaknula je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split i gradska vijećnica..
Evo teme za razmišljanje i u zbornici naše "Jesenice" na Oriju. Zašto se ne bi i mi uključili i ovu dobru ideju pokušali implementirati u našoj školi?

PAMETNO O POTREBI UVOĐENJA GRAĐANSKOG ODGOJA U SPLITSKE ŠKOLE

Izvor: Pametno.org

PuljakSplitski ogranak stranke Pametno pozvao je Grad Split i nadležne službe na uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole. Želja im je ističu, sukladno rezultatima riječkog pilot programa, imati društveno odgovorne, politički pismene, angažirane i tolerantne učenike.

Grad Rijeka uveo je Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u pete razrede 6 riječkih škola. Rezultati pokazuju kako su riječki petaši, nakon 35 odslušanih sati, znatno aktivniji u lokalnoj zajednici, uvjereniji da treba izlaziti na izbore, informiraniji o potrošačkim pravima i financijskoj pismenosti, tolerantniji na različitosti.

- Predlažemo uvođenje građanskog odgoja u splitske škole jer želimo da naša djeca odrastaju znajući svoja prava i mogućnosti kako mijenjati društvo u kojem živimo. Što je tolerancija, što su izbori i kako funkcionira izborni sustav, što je civilno društvo i kako ono djeluje, koje su ovlasti predsjednika/ce države ili premijera... sve su to pitanja koja na vrlo zanimljiv i interaktivan način obrađuje građanski odgoj - kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica splitskog Gradskog vijeća.

– U projekcijama proračuna nije predviđen ovaj projekt  te predlažemo Gradu da ga uvrsti u proračune za naredne godine. Mi ćemo pomoći izradom detaljnog plana i financijskim prijedlogom za uvrštavanje u proračun. Cilj nam je potaknuti mlade na veću participaciju, na poštivanje različitosti, na aktivnu ulogu u zagovaranju ljudskih prava, da nauče svladati određene životne vještine, poput pomaganja ranjivim skupinama u društvu, volontiranja, poduzetništva, donošenja informiranih odluka - pojašnjava Puljak.

oš jesenice- Pametno se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo, i ovo je put ka ostvarenju tog cilja, potrebe da se naša djeca nauče kritičkom razmišljanju i osamostale se u donošenju važnih odluka – istaknula je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split i gradska vijećnica.

– U 21.stoljeću djeci trebamo omogućiti  životna  znanja i vještine poput poznavanja razlike između tekućeg i žiro računa, razlike kotarskih, lokalnih i nacionalnih izbora, kome se obratiti za pomoć u slučaju vršnjačkog ili obiteljskog nasilja. Veliko istraživanje GOOD inicijative, GONG-a i Instituta za društvena istraživanja 2015. na 1146 maturanata, iz različitih škola i regija, poražavajuće je pokazalo da tek 64 posto njih zna prepoznati što je diktatura, tek 19 posto ih zna tko ima pravo mijenjati Ustav, a samo 26 posto zna tko je aktualni predsjednik vlade - zaključila je Vidan.

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online