WSJ: Korupcija u Hrvatskoj

Nije prvi put da iz cijenjenih stranih medija čitamo kako nas vide drugi, neke članke iz The Economista, New York Timesa, BBC-a i drugih smo i ovdje barem linkom (ako ne i člankom) naveli, a danas, nakon nedavne serije negativnih članaka o "prilikama" u Hrvatskoj, počastio nas je i  Clanak Wall Street Journal, naravno uz svesrdnu pomoć "domaćih izdajnika", te nam još jednom naglasio kako nas se percipira u krajevima gdje ne dopire zemaljski signal HTV-a i EPH-ovsko zamagljivanje i filtriranje stvarnosti. U komentaru koji na stranicama Wall Street Journala potpisuju Nataša Srdoč te Joel Anand Samy ispred Adriatic instituta piše kako teza pregovarača Rehna o Hrvatskoj kao uzoru u regiji pada u vodu jer je Hrvatska do grla u korupciji, krijumčarenju i organiziranom kriminalu. - Ako je to uzor koji države Balkana trebaju slijediti, onda će cijela regija doživjeti propast - piše u komentaru. U članku se iznosi kako je u Hrvatskoj aktivan suživot dvaju sustava poteklih iz komunizma te nedavnog rata koji je urodio stvaranjem mreže korumpiranih političara i vojnih dužnosnika te njihovih privatnih partnera uronjenih u kriminal od kojeg je zarada danas uložena u legalne poslove i sustav za pranje novca radi stjecanja dodatnog profita. Neke od kriminalaca danas se predstavlja čak i uspješnim poslovnim ljudima u Hrvatskoj, koja je postala zemlja opasnog življenja za novinare, političke neistomišljenike te poduzetnike koji su digli svoj glas protiv korupcije. U komentaru se povezuje Pukanićevo pisanje s dosad javno neobjašnjenim bogatstvom premijera Ive Sanadera, čiji su dio i sumnjiva kupovina kuće u Nazorovoj, te 200 tisuća dolara vrijedna kolekcija satova ...

KORUPCIJA U HRVATSKOJ

Izvori: Wall Street Journal, Večernji List, Pollitika.com

U članku se podsjeća kako ministar pravosuđa Šimonović traži od Zapada dodatnih 42 milijuna dolara za reformu pravosuđa, te se navodi i kako je u hrvatski pravosudni sustav u proteklih 12 godina uloženo radi reformi više od pola milijarde pomoći SAD-a bez konkretnih rezultata.


sanaderAutori pozivaju da EU uspostavi neovisno tijelo koje bi istražilo korupciju te "pročešljalo" političare koji su se domogli bogatstva bez objašnjenja njegova podrijetla.

A kandidata, fala svetom Franji, ne fali ...

Povezani članci

Who's Online

We have 94 guests and no members online